Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
EXPERIMENTE CU ELEVI

EXPERIMENTE CU ELEVI

• elevii de-a VII-a vor da teze la care subiectele vor fi unice pe tarã • obiectele la care se face acest experiment sînt româna si matematica • profesorii considerã cã noul sistem de evaluare nu ar trebui sã îi afecteze pe elevi, întrucît vor da teze la fel ca si pînã acum • evaluarea se va face cu note de la 1 la 10, iar elevii prinsi cu copiute vor primi nota 1 la teza pe care au încercat sã o fraudeze • totul va depinde de gradul de dificultate al subiectelor •


Elevii claselor a VII-a din întreaga tarã vor sustine teze cu subiect unic la trei discipline - românã, matematicã si limba maternã, iar cei nemteni, doar la primele douã obiecte de studiu, nefiind cazul celei de-a treia, întrucît nu existã elevi care apartin unor minoritãti si studiazã într-o altã limbã. Prima tezã cu subiect unic va fi sustinutã pe data de 24 noiembrie, la matematicã, iar teza la limba si literatura românã a fost programatã pentru data de 7 decembrie. Aceste douã date sînt cuprinse în proiectul Metodologiei de organizare si desfãsurare a tezelor, realizat de Ministerul Educatiei si Cercetãrii, care va fi discutat, în aceastã sãptãmînã, cu reprezentantii sindicatelor din învãtãmînt, urmînd a fi aprobat prin ordin al ministrului Mihail Hãrdãu. Notele obtinute la aceste teze vor avea o pondere de 25% din media semestrialã si vor constitui un criteriu pentru selectia si repartizarea în liceu, începînd cu anul scolar 2008-2009. Subiectele pentru tezã si baremele de evaluare si notare vor fi elaborate de Serviciul National de Evaluare si Examinare. Cerintele vor avea un nivel mediu de dificultate si vor fi elaborate conform programei scolare parcurse pînã la data desfãsurãrii tezei, în conformitate cu tematica stabilitã de Ministerul Educatiei. Ele vor trebui rezolvate în 50 de minute. Preluarea si distribuirea subiectelor în scolile în care se desfãsoarã tezele se vor face de cãtre membrii unui centru de comunicare, constituit în fiecare judet. Corectarea se va realiza în centre de evaluare, iar rezultatele se vor afisa în maxim trei zile. Evaluarea se va face cu note de la 1 la 10, iar elevii prinsi cu copiute vor primi nota 1 la teza pe care au încercat sã o fraudeze.

Pentru profesori si elevi nu existã cale de întoarcere

ÃŽntrebati despre cum vãd noua schimbare în evaluarea elevilor de clasa a VII-a, profesorii nemteni sustin cã nu este cale de întoarcere, iar pentru elevii de-a saptea noutatea nu trebuie sã fie atît de mare, întrucît au experienta tezelor pe care le-au dat în ultimii doi ani. Profesoara de matematicã Micsunica Hanganu, de la Scoala Negresti, a declarat cã foarte important la aceste teze este gradul lor de dificultate. „Dacã vor avea un grad de dificultate mediu, nu va fi nici o problemã. Eu, de exemplu, la clasã, lucrez diferentiat cu elevii, în functie de capacitatea fiecãruia. Aceste teze cu subiect unic reprezintã si o experientã similarã cu examenele pe care le vor avea de sustinut elevii în timp. Este posibil sã fie în dezavantajul elevilor mai slabi, dar dacã subiectele nu vor fi dificile, totul va fi în regulã. Programa prevede ca fiecare sã dobîndeascã minime cunostinte de la fiecare disciplinã. Cine a avut de învãtat a învãtat fãrã sã aibã în vedere tezele cu subiect unic si nu cred cã elevii care sînt acum în clasa a VII-a reprezintã o generatie de sacrificiu“, a declarat profesoara Micsunica Hanganu.
Profesoara de limba si literatura românã, Valerica Sfermas, director al Scolii nr. 2 Piatra Neamt, a precizat cã încã nu se cunosc foarte multe amãnunte despre aceste teze cu subiect unic, dar „trebuie mers înainte cu dreptul“. „Sper ca aceastã metodã de evaluare sã fie atît în avantajul elevilor, cît si al profesorilor. Este o lucrare ca oricare alta, diferenta este cã se dau aceleasi subiecte tuturor elevilor. Nu vãd ce este rãu în asta“, a declarat profesoara de limba si literatura românã, Viorica Sfermas.

Calendarul tezelor cu subiect unic

Conform calendarului propus de Ministerul Educatiei si Cercetãrii, pentru semestru I, teza la matematicã se va da pe 24 noiembrie, la limba maternã - pe 30 noiembrie, iar la românã - pe 7 decembrie. Elevii care vor absenta în aceste zile vor da tezele într-o perioadã specialã, dupã cum urmeazã: 16 ianuarie 2007 - matematicã, 18 ianuarie - limba maternã, si 23 ianuarie - limba românã. Elevii amînati vor da teze pe 2 februarie la matematicã, pe 22 februarie - la limba maternã, si pe 27 februarie - la limba românã.
Ministerul a fixat si datele la care se vor da tezele în semestru II: pe 4 mai la matematicã, 10 mai - limba maternã, si 17 mai - limba românã. Absentii vor da teza la matematicã pe 25 iunie, la limba maternã - pe 27 iunie, iar la românã - pe 29 iunie. Elevii amînati vor la lucrarea la matematicã pe 21 august, la limba maternã - pe 23 august, iar la românã - pe 28 august.

Articol afisat de 4782 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective