 EXPERIMENTE CU ELEVI
• elevii de-a VII-a vor da teze la care subiectele vor fi unice pe tară • obiectele la care se face acest experiment sînt româna si matematica • profesorii consideră că noul sistem de evaluare nu ar trebui să îi afecteze pe elevi, întrucît vor da teze la fel ca si pînă acum • evaluarea se va face cu note de la 1 la 10, iar elevii prinsi cu copiute vor primi nota 1 la teza pe care au încercat să o fraudeze • totul va depinde de gradul de dificultate al subiectelor •
Elevii claselor a VII-a din întreaga tară vor sustine teze cu subiect unic la trei discipline - română, matematică si limba maternă, iar cei nemteni, doar la primele două obiecte de studiu, nefiind cazul celei de-a treia, întrucît nu există elevi care apartin unor minorităti si studiază într-o altă limbă. Prima teză cu subiect unic va fi sustinută pe data de 24 noiembrie, la matematică, iar teza la limba si literatura română a fost programată pentru data de 7 decembrie. Aceste două date sînt cuprinse în proiectul Metodologiei de organizare si desfăsurare a tezelor, realizat de Ministerul Educatiei si Cercetării, care va fi discutat, în această săptămînă, cu reprezentantii sindicatelor din învătămînt, urmînd a fi aprobat prin ordin al ministrului Mihail Hărdău. Notele obtinute la aceste teze vor avea o pondere de 25% din media semestrială si vor constitui un criteriu pentru selectia si repartizarea în liceu, începînd cu anul scolar 2008-2009. Subiectele pentru teză si baremele de evaluare si notare vor fi elaborate de Serviciul National de Evaluare si Examinare. Cerintele vor avea un nivel mediu de dificultate si vor fi elaborate conform programei scolare parcurse pînă la data desfăsurării tezei, în conformitate cu tematica stabilită de Ministerul Educatiei. Ele vor trebui rezolvate în 50 de minute. Preluarea si distribuirea subiectelor în scolile în care se desfăsoară tezele se vor face de către membrii unui centru de comunicare, constituit în fiecare judet. Corectarea se va realiza în centre de evaluare, iar rezultatele se vor afisa în maxim trei zile. Evaluarea se va face cu note de la 1 la 10, iar elevii prinsi cu copiute vor primi nota 1 la teza pe care au încercat să o fraudeze.
Pentru profesori si elevi nu există cale de întoarcere
Întrebati despre cum văd noua schimbare în evaluarea elevilor de clasa a VII-a, profesorii nemteni sustin că nu este cale de întoarcere, iar pentru elevii de-a saptea noutatea nu trebuie să fie atît de mare, întrucît au experienta tezelor pe care le-au dat în ultimii doi ani. Profesoara de matematică Micsunica Hanganu, de la Scoala Negresti, a declarat că foarte important la aceste teze este gradul lor de dificultate. „Dacă vor avea un grad de dificultate mediu, nu va fi nici o problemă. Eu, de exemplu, la clasă, lucrez diferentiat cu elevii, în functie de capacitatea fiecăruia. Aceste teze cu subiect unic reprezintă si o experientă similară cu examenele pe care le vor avea de sustinut elevii în timp. Este posibil să fie în dezavantajul elevilor mai slabi, dar dacă subiectele nu vor fi dificile, totul va fi în regulă. Programa prevede ca fiecare să dobîndească minime cunostinte de la fiecare disciplină. Cine a avut de învătat a învătat fără să aibă în vedere tezele cu subiect unic si nu cred că elevii care sînt acum în clasa a VII-a reprezintă o generatie de sacrificiu“, a declarat profesoara Micsunica Hanganu.
Profesoara de limba si literatura română, Valerica Sfermas, director al Scolii nr. 2 Piatra Neamt, a precizat că încă nu se cunosc foarte multe amănunte despre aceste teze cu subiect unic, dar „trebuie mers înainte cu dreptul“. „Sper ca această metodă de evaluare să fie atît în avantajul elevilor, cît si al profesorilor. Este o lucrare ca oricare alta, diferenta este că se dau aceleasi subiecte tuturor elevilor. Nu văd ce este rău în asta“, a declarat profesoara de limba si literatura română, Viorica Sfermas.
Calendarul tezelor cu subiect unic
Conform calendarului propus de Ministerul Educatiei si Cercetării, pentru semestru I, teza la matematică se va da pe 24 noiembrie, la limba maternă - pe 30 noiembrie, iar la română - pe 7 decembrie. Elevii care vor absenta în aceste zile vor da tezele într-o perioadă specială, după cum urmează: 16 ianuarie 2007 - matematică, 18 ianuarie - limba maternă, si 23 ianuarie - limba română. Elevii amînati vor da teze pe 2 februarie la matematică, pe 22 februarie - la limba maternă, si pe 27 februarie - la limba română.
Ministerul a fixat si datele la care se vor da tezele în semestru II: pe 4 mai la matematică, 10 mai - limba maternă, si 17 mai - limba română. Absentii vor da teza la matematică pe 25 iunie, la limba maternă - pe 27 iunie, iar la română - pe 29 iunie. Elevii amînati vor la lucrarea la matematică pe 21 august, la limba maternă - pe 23 august, iar la română - pe 28 august.
|