Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 25 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Festivalul de Teatru Piatra Neamt - Editia a XXI-a. MINUNILE DIN SIFONIER

Festivalul de Teatru Piatra Neamt - Editia a XXI-a. MINUNILE DIN SIFONIER

• Compania „Fantasio“ a Teatrului National Constanta a oferit un spectacol de o acuratete remarcabilă • directorul Companiei, Mirela Pană, a fost extrem de încîntată de participarea la festivalul pietrean • Teatrul „Pi Buni“, în festival •

Cei care nu au fost prezenti, luni seara, în sala de spectacole a Teatrului Tineretului din Piatra Neamt au toate motivele să regrete. Reprezentatia de teatru-dans „Dulceamar“, oferită de Compania „Fantasio“ a Teatrului National din Constanta si concepută de regizoarea si coregrafa ungară Yvette Bozsik, a fost una dintre cele mai bine văzute pînă acum.
Am mai văzut ceva asemănător în spectacolele Teatrului „Masca“ din Bucu-resti, prezent la Festivalul de Teatru pietrean în două rînduri, cu „Intrusa“ si „Oglinda“. Dar, dacă în cazul teatrului condus de Mihai Mălaimare conceptia pornea de la faptul dramatic transpus si tradus în miscare, în cazul companiei constăntene, aceasta este intrinsecă. Un spectacol de o acuratete remarcabilă, cu linia coregrafică precis si minutios desenată, coerent si inteligent decupată în secvente legate ingenios, cu un suport sonor impecabil, folosit ca play-back, cu actori-balerini rigurosi si cu o expresie corporală extrem de elocventă.
O scenografie extrem de functională si simplă, schitînd un interior domestic - din care nu puteau să lipsească patul, sifonierul plin cu minuni si cîteva supradimensionate obiecte intime - coplesit de un cer albastru împresurat de nori alburii. Iz pregnant de epocă interbelică, stil patinat de cabaret de epocă, sarje elaborate si de mare efect. Pertinentă a expresiei coregrafice, fără su-pralicitări, fără îngrosări menite să obtină efecte ieftine, descompuneri ale dansurilor de gen, voluptate reticentă, unitate conceptuală. Toate acestea conferind spectacolului o plasticitate de un mare rafinament artistic.
Cea de a doua parte a inedi-tului spectacol este, în primul rînd, un recital al protagonistei. Pentru că Beatrice Rancea montează la această oră un spectacol la New York, rolul clovnului a fost preluat de o altă profesionistă a genului din Budapesta, Ana Halas Hadziahmetovic. Recitalul dirijoral pe partitura lui Ceaikovski orchestrează subtil virtutile fiecăruia dintre personaje, transfigurate în membri ai unei orchestre simfonice. Ineditele si indiscretele vizualizări ale mecanismului actului scenic prin răsturnarea sau relocalizarea unghiului de perceptie, exersate în mai multe rînduri în reprezentatie, sînt de o noutate si o originalitate frapantă. Suita de scena dinamice si ingenioase ale primei părti, contrapunctate de lirismul si poetica celei de a doua creează un echilibru conceptual de invidiat.

Articol afisat de 1463 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective