Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 25 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Politicieni de mizã mare“

„Politicieni de mizã mare“

Platforma politicã a dizidentilor PNL, lansatã duminicã, 15 octombrie, la Pitesti, confirmã din nou - dacã mai era nevoie, cît de subredã a fost, este si va fi asa-zisa unitate a fortelor de centru-dreapta din România. Atacurile dure vizînd Guvernul reflectã de fapt incapacitatea partidelor aflate la putere de a rezolva numeroasele probleme din tarã si de a materializa promisiunile din campania electoralã. La preluarea puterii, în 12 decembrie 2004, Presedintele anuntã cã „peste 6 luni tragem linie, adicã facem bilantul realizãrilor“. Cum, însã, nu avea ce realizãri sã scoatã în evidentã, domnul Bãsescu a gãsit scuza cã „Parlamentul este prea ocupat cu frãmîntãrile interne“ si n-are timp de bilant. Probabil, pentru decembrie 2006, se preconizeazã din nou o analizã a marilor împliniri portocalii, dar se va întîmpla la fel ca în 2005. Anticipînd momentul acesta, îmi permit, ca simplu cetãtean, sã observ ce s-a întîmplat sub înteleapta conducere a presedintelui Bãsescu.
Atacul lui Stolojan a dat ocazia posturilor de televiziune sã reia episodul „Dragã Stolo, dragã prietene“, cînd presedintele, cu lacrimi în ochi, îsi asigura contracandidatul cã Alianta va face totul pentru ca românii sã trãiascã bine.
ÃŽn spiritul acelorasi bune intentii de la începutul mandatului, presedintele declara: „Relatia mea cu primul-ministru este foarte bunã. Va dura tot mandatul. Eu nu voi fi în conflict cu primul-ministru. ÃŽn toatã campania pe care am fãcut-o împreunã prin tarã nu am avut nici mãcar un usor diferend. Vom rezista la mize mari pentru cã amîndoi sîntem politicieni de mize mari“ (ianuarie 2005).
Dar n-a fost sã fie asa. ÃŽn februarie 2005, vorbind despre necesitatea alegerilor anticipate, Bãsescu cerea, deja, demisia lui Tãriceanu care „în mod cert n-are capacitatea de a pune interesul national deasupra celui personal“. Tãriceanu se face cã demisioneazã în 7 iulie 2005, pentru ca apoi sã se rãzgîndeascã sub pretext cã România, lovitã de inundatii, are nevoie de sprijinul sãu.
Lucrurile par a se normaliza, familiile Tãriceanu si Bãsescu petrec pe terasa Ciresica, dar douã zile mai tîrziu, în 8 august 2005, presedintele se dezlãntuie din nou reprosîndu-i premierului cã a renuntat la demisie, sfãtuit de Sorin Rosca Stãnescu, Dinu Patriciu si Peter Imre, cã este direct responsabil de coruptia din vãmi si din spitale, cã este victima cercurilor de interese de la Palatul Victoria.
Urmeazã sedinta de la sediul Guvernului, condusã de Bãsescu, în lipsa premierului aflat la Bratislava, si telefonul dat de Tãriceanu, Procurorului General, cu ocazia arestãrii lui Patriciu, evenimente care au zdruncinat si mai mult relatia dintre cei doi politicieni de mizã mare.
Si, iatã, cã în iunie 2006, Bãsescu vine cu o afirmatie socantã care caracterizeazã perfect ruptura: „o sã regret foarte mult cã l-am desemnat premier“. Si, ca sã arate cît de mult conteazã un premier în luarea deciziilor importante, presedintele dispune suspendarea ministrului apãrãrii, depãsindu-si atributiile legale.
Urmînd sirul declaratiilor socante cu care ne-a obisnuit, Bãsescu declarã cã „în ceea ce priveste PNL, în totalul sãu, eu nu am atacat niciodatã acest partid si nici nu o voi face pe viitor“. Peste putin timp, se rãzgîndeste, însã, si la mijlocul lui septembrie 2006, seful statului îi îndeamnã pe liberali „sã nu mai conteze pe el la urmãtoarele alegeri si sã-si caute un candidat propriu la presedintie“.
ÃŽn aceste conditii, este normal ca politicienii din Aliantã sã-l atace dur si sã-i reproseze ipocrizia si lipsa de consecventã. Dupã liderul conservatorilor, liberalul Crin Antonescu a ajuns sã afirme cã „Traian Bãsescu nu ne mai reprezintã, iar dacã persistã devine un adversar politic pentru noi“. Reactia la afirmatia presedintelui, cã nu are nici o antipatie fatã de PNL, a fost transantã: „este o maximã ipocrizie tipicã lui Bãsescu“.
Si iatã-ne, acum, la aproape doi ani de conducere portocalie, constatînd cã presedintele care ar trebui sã fie factor de echilibru si de cooperare stîrneste nemultumire si stupoare în rîndul aliatilor. Dupã ce a îngropat PNTCD, Partidul Democrat, prin persoana presedintelui, în primul rînd, se pregãteste sã lichideze si Partidul Liberal.

Articol afisat de 1974 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan MUNTEANU, deputat PSD de Neamt)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective