Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sperante renăscute după dezastrul de la Izvorul Alb

După mai bine de un an de la dezastrul din august 2005, din satul Izvorul Alb, familia Erhan, una dintre cele 12 cărora le-a fugit terenul de sub gospodărie, s-a mutat în casă nouă. De acum înainte, atît Toader, cît si sotia sa Alexandrina vor fi bicăjeni cu acte în regulă. Ei si-au ridicat casa în cartierul Ciungi la o azvîrlitură de băt de centrul orasului, pe o bucată depămînt dată de Primărie. Sîmbătă, ca buni crestini ce sînt, fostii izvorăni si-au sfintit noua locuintă, slujba fiind oficiată de către preotul paroh Gheorghe Mihalache si preotul Mihail Popa, la ceremonial asistînd si primarul Bicazului, Constantin Catrinoiu. „Dumnezeu să vă ajute si să vă aibă în pază. Biserica noastră se bucură că v-ati alăturat sufletelor de crestini păstorite de noi“, au fost vorbele de încheiere ale părintelui Mihalache după oficierea sfîntirii noii case. La vorbele sale s-au alăturat si cele ale primarului, care le-a urat celor doi fosti izvorăni „viată lungă, sănătate si casă de piatră pînă veti trece de suta de ani“. Si ar mai fi ceva timp, deoarece Toader Erhan are putin peste 70 ani, iar sotia e mai tînără cu opt ani. „Trebuia noi s-o facem mai demult. Nu să asteptăm vină muntele peste noi. Dar stiti cum e, parcă nu-ti vine să te îndepărtezi de locul de bastină si cu cît trec anii, cu atît mai mult te simti legat de satul în care te-ai născut si ai trăit o viată“, a spus Alexandrina Erhan, nu fără o undă de tristete în suflet. Cît îl priveste pe gospodarul casei, acesta a fost ferm pe pozitia sa: „Tot la Izvorul Alb mi-e sufletul. Acolo am trăit si bucuria si amarul. Dar pînă la urmă dacă asa a vrut Dumnezeu, ce să fac?“. Cei mai fericiti s-au arătat a fi copii familiei - Corina, Laura, Costel si Ionel toti gospodari la rîndu-le cei care si-au ajutat părintii în ridicarea casei. „Dacă nu ne ajutau copiii, nu stiu cum reuseam să terminăm casa si să ne mutăm în această toamnă. Am primit proiectul si materialele de la stat, basca o sumă de bani, dar mîna de lucru este foarte scumpă“, a spus Teodor Erhan, care în cîteva vorbe a făcut referire la tot ceea ce a însemnat ridicarea noii gospodării. Proiectul a fost primit de la Prefectura Neamt si a presupus o casă cu două camere, bucătărie si baie. Cam atît trebuie unei familii de oameni în vîrstă, aveam să întelegem de la noii proprietari. Tot prin ajutor de la Guvernul, i-au fost repartizate vreo 2000 de cărămizi, 695 kilograme fier beton, 5,1 tone ciment si 300 kilograme de tablă. La acestea s-au adăugat tîmplăria din termopan si 66 milioane de lei pentru manoperă. De altfel, de aceste ajutoare, plus altele de la societăti, ce au tinut să acorde cîte un mic sprijin, fie bănesc, fie cu alimente sau materiale au ajuns la fiecare din cele 12 gospodării distruse ca urmare a alunecării masive de teren din Izvorul Alb. Numai că, din cele 12 familii ale căror gospodării au fost iremediabil afectate, doar patru s-au mutat în casă nouă, restul de locuinte fiind în diferite stadii de constructie.
“Eu stiu că este greu, oamenii sînt în vîrstă dar după cum s-a văzut si în cazul Erhan, dacă doresti cu orice chip să-ti rezolvi problema locuintei se poate. Eu îi felicit pe toti cei care au reusit să se mute în case noi si cred că si restul de gospodării să se refacă într-un timp foarte scurt“ a declarat primarul Constantin Catrinoiu.

Articol afisat de 1523 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de Gabby la data 13.11.2006 05:25
celelalte 11 familii?
"una dintre cele 12 familii carora le-a fugit terenul de sub gospodarie" - si restul 11? Ce se va intimpla iarna asta cu restul de 11 familii care nu mai au gospodarie? Sau aceasta familie ramasese ultima din lista de 12?!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective