Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sperante renãscute dupã dezastrul de la Izvorul Alb

Dupã mai bine de un an de la dezastrul din august 2005, din satul Izvorul Alb, familia Erhan, una dintre cele 12 cãrora le-a fugit terenul de sub gospodãrie, s-a mutat în casã nouã. De acum înainte, atît Toader, cît si sotia sa Alexandrina vor fi bicãjeni cu acte în regulã. Ei si-au ridicat casa în cartierul Ciungi la o azvîrliturã de bãt de centrul orasului, pe o bucatã depãmînt datã de Primãrie. Sîmbãtã, ca buni crestini ce sînt, fostii izvorãni si-au sfintit noua locuintã, slujba fiind oficiatã de cãtre preotul paroh Gheorghe Mihalache si preotul Mihail Popa, la ceremonial asistînd si primarul Bicazului, Constantin Catrinoiu. „Dumnezeu sã vã ajute si sã vã aibã în pazã. Biserica noastrã se bucurã cã v-ati alãturat sufletelor de crestini pãstorite de noi“, au fost vorbele de încheiere ale pãrintelui Mihalache dupã oficierea sfîntirii noii case. La vorbele sale s-au alãturat si cele ale primarului, care le-a urat celor doi fosti izvorãni „viatã lungã, sãnãtate si casã de piatrã pînã veti trece de suta de ani“. Si ar mai fi ceva timp, deoarece Toader Erhan are putin peste 70 ani, iar sotia e mai tînãrã cu opt ani. „Trebuia noi s-o facem mai demult. Nu sã asteptãm vinã muntele peste noi. Dar stiti cum e, parcã nu-ti vine sã te îndepãrtezi de locul de bastinã si cu cît trec anii, cu atît mai mult te simti legat de satul în care te-ai nãscut si ai trãit o viatã“, a spus Alexandrina Erhan, nu fãrã o undã de tristete în suflet. Cît îl priveste pe gospodarul casei, acesta a fost ferm pe pozitia sa: „Tot la Izvorul Alb mi-e sufletul. Acolo am trãit si bucuria si amarul. Dar pînã la urmã dacã asa a vrut Dumnezeu, ce sã fac?“. Cei mai fericiti s-au arãtat a fi copii familiei - Corina, Laura, Costel si Ionel toti gospodari la rîndu-le cei care si-au ajutat pãrintii în ridicarea casei. „Dacã nu ne ajutau copiii, nu stiu cum reuseam sã terminãm casa si sã ne mutãm în aceastã toamnã. Am primit proiectul si materialele de la stat, basca o sumã de bani, dar mîna de lucru este foarte scumpã“, a spus Teodor Erhan, care în cîteva vorbe a fãcut referire la tot ceea ce a însemnat ridicarea noii gospodãrii. Proiectul a fost primit de la Prefectura Neamt si a presupus o casã cu douã camere, bucãtãrie si baie. Cam atît trebuie unei familii de oameni în vîrstã, aveam sã întelegem de la noii proprietari. Tot prin ajutor de la Guvernul, i-au fost repartizate vreo 2000 de cãrãmizi, 695 kilograme fier beton, 5,1 tone ciment si 300 kilograme de tablã. La acestea s-au adãugat tîmplãria din termopan si 66 milioane de lei pentru manoperã. De altfel, de aceste ajutoare, plus altele de la societãti, ce au tinut sã acorde cîte un mic sprijin, fie bãnesc, fie cu alimente sau materiale au ajuns la fiecare din cele 12 gospodãrii distruse ca urmare a alunecãrii masive de teren din Izvorul Alb. Numai cã, din cele 12 familii ale cãror gospodãrii au fost iremediabil afectate, doar patru s-au mutat în casã nouã, restul de locuinte fiind în diferite stadii de constructie.
“Eu stiu cã este greu, oamenii sînt în vîrstã dar dupã cum s-a vãzut si în cazul Erhan, dacã doresti cu orice chip sã-ti rezolvi problema locuintei se poate. Eu îi felicit pe toti cei care au reusit sã se mute în case noi si cred cã si restul de gospodãrii sã se refacã într-un timp foarte scurt“ a declarat primarul Constantin Catrinoiu.

Articol afisat de 1797 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Gabby la data 13.11.2006 05:25
celelalte 11 familii?
"una dintre cele 12 familii carora le-a fugit terenul de sub gospodarie" - si restul 11? Ce se va intimpla iarna asta cu restul de 11 familii care nu mai au gospodarie? Sau aceasta familie ramasese ultima din lista de 12?!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective