Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
TÃCEREA ALESILOR

TÃCEREA ALESILOR

• o analizã a proceselor verbale întocmite la sedintele de consiliu local aratã cã o parte din alesii locali fie cã nu vin cu lunile la sedintã, fie cã nu iau cuvîntul niciodatã • s-a „remarcat“ un grup de doi-trei consilieri care sînt „Gicã Contra“ • altã categorie de alesi locali sînt cei care se abtin •

O analizã a proceselor-verbale întocmite în sedintele Consiliului Local (CL) Roman din 2005 si partial din 2006, publicate pe site-ul administratiei publice locale, aratã preocuparea intensã, mediocrã sau... mai deloc a alesilor pentru problemele celor care i-au adus în legislativul local. „Sare în ochi“ faptul cã cinci dintre consilieri n-au deschis gura „oficial“ în nici o sedintã, multumindu-se doar sã ridice mîna pentru aprobarea sau respingerea hotãrîrilor. ÃŽn 2005 s-au desfãsurat 18 sedinte ale CL, dintre care jumãtate extraordinare. ÃŽn 2006 au fost actualizate procesele-verbale pentru 13 sedinte, din care cinci ordinare si opt extraordinare, pînã la nivelul lunii iulie. De remarcat este faptul cã, anul trecut, doar la sedintele din 29 ianuarie si 14 noiembrie au fost prezenti toti cei 21 de alesi ai romascanilor. ÃŽn 2006, situatia este si mai „interesantã“, deoarece numai la sedinta ordinarã din 25 mai s-au prezentat toti consilierii, existînd întruniri unde au venit cîte 13 alesi.

Topul absentelor

„Recordmenul“ în ceea ce priveste absentele a fost, în actuala legislaturã, consilierul PSD Ioan Antoci care, de altfel, si-a pierdut din aceastã cauzã si calitatea de ales. Dacã ar fi sã se realizeze un „top“ al celor care si-au fãcut un obicei din a absenta, acesta ar arãta cam asa: Ligia Ionescu (PSD) - 6 absente, Vasile Mocanu (PSD) - 6 absente, urmati de Sorin Cazan si Elena Chitimus, ambii membrii PC, fiecate avînd cîte trei absente. Consilierii Nusa Chiriac (PSD), Mihail Florea (independent), Valentin Luncanu (PSD), Marius Popescu (PNL) si Simion Stan (PSD) au cîte douã absente. Au lipsit, de la o singurã sedintã, Dan Arvãtescu (PSD), Alexandru Cocut (PSD), Traian Dimitriu (PD), Petru Bostinã (PNL) si Dan Zaharia (independent). Existã si consilieri care nu au avut nici o absentã: Irina Ilie (PSD), Neculai Iftimie (PD), Eusebiu Lupu (PC), Constantin Traciuc si Constantin Ghica, ambii liberali.
Din analiza proceselor verbale ale sedintelor CL pentru perioada 1 ianuarie 2005-27 iunie 2006, a reiesit cã independentul Mihail Florea a luat cuvîntul în sedinte de 18 ori, urmat de Marius Popescu (17 ori), Constantin Ghica (16 ori), Sorin Cazan (12 ori), Constantin Traciuc (10 ori), Dan Arvãtescu (opt ori) si Petru Bostinã si Neculai Iftimie (cîte sase ori). De cinci ori s-au înscris la cuvînt Vasile Mocanu si Valentin Luncanu. Au intervenit de trei ori Laurentiu Leoreanu si Eusebiu Lupu si de cîte douã ori consilierii Nusa Chiriac si Simion Stan. Dan Zaharia a luat cuvîntul o singurã datã.

Lucreazã în „liniste“

Existã si cinci consilieri locali care nu au luat niciodatã cuvîntul: Ligia Ionescu, Irina Ilie, Magda Grosu, Elena Chitimus si Iosif Mihoc. O analizã a modului în care se voteazã aratã cã proiectele de hotãrîre au fost sustinute de fiecare datã de cei 9 consilieri PSD si cei doi independenti. ÃŽn schimb, grupul de consilieri ai „Opozitiei“ - PNL-PD-PC si independentul Mihail Florea fie cã s-au abtinut, fie cã au votat împotriva unor proiecte de hotãrîre initiate de serviciile de specialitate ale CL. Cele mai multe voturi împotrivã au fost date de consilierii: Mihail Florea, Sorin Cazan, Eusebiu Lupu, Elena Chitimus, Constantin Ghica, Petre Bostinã, Marius Popescu si Neculai Iftimie. Primarul Dan Ioan Cãrpusor a apreciat cã activitatea Executivului este sprijinitã de proiectele de hotãrîre elaborate cu votul consilierilor social democrati si uneori ale celor de la alte formatiuni politice. „Existã trei categori de consilieri: o parte activi, implicati în activitatea legislativã, care stiu ce si cum voteazã, o altã parte care nu se implicã decît prin vot si o a treia categorie extrem de «vocali», care se vor incisivi, mergînd pînã la agresivitate, fãrã însã a aprofunda continutul proiectelor de hotãrîre. ÃŽn aceastã ultimã situatie si calitatea actului decizional are de suferit, fiind respinse unele hotãrîri, ca în cazul celei în care a fost nevoie de aprobarea pretului la apã. Aceastã manierã de a vota a adus pierderi finaciare societãtii de furnizare a apei. Una peste alta, însã, din sedintele de consiliu au iesit hotãrîri legale, care nu au fost contestate de Prefecturã“, a precizat primarul Dan Ioan Cãrpusor. Privitor la absenteismul din CL si tinînd cont de faptul cã cel mai numeros grup de consilieri îl constituie cel al PSD, senatorul Ioan Chelaru, presedinte al Organizatiei Municipale PSD, a sustinut cã se va realiza o analizã a activitãtii consilierilor la nivelul organizatiei si din perspectiva lucrurilor prezentate de redactorii „Monitorului“. „Desi sustineti cã ar exista cinci dintre consilierii social-democrati nu au luat niciodatã cuvîntul, eu cred cã activitatea în acest for nu este comensurabilã numai dupã numãrul de luãri de cuvînt, ci dupã modul în care sînt sustinute proiectele de hotãrîre. Am participat la mai multe sedinte de CL si am remarcat cã existã multi consilieri care iau cuvîntul numai pentru a se vedea la televizor si a fi luati în seamã de presã. Vom analiza si noi, mai des, activitatea consilierilor nostri“, a declarat Ioan Chelaru.

Articol afisat de 2213 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective