Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
TĂCEREA ALESILOR

TĂCEREA ALESILOR

• o analiză a proceselor verbale întocmite la sedintele de consiliu local arată că o parte din alesii locali fie că nu vin cu lunile la sedintă, fie că nu iau cuvîntul niciodată • s-a „remarcat“ un grup de doi-trei consilieri care sînt „Gică Contra“ • altă categorie de alesi locali sînt cei care se abtin •

O analiză a proceselor-verbale întocmite în sedintele Consiliului Local (CL) Roman din 2005 si partial din 2006, publicate pe site-ul administratiei publice locale, arată preocuparea intensă, mediocră sau... mai deloc a alesilor pentru problemele celor care i-au adus în legislativul local. „Sare în ochi“ faptul că cinci dintre consilieri n-au deschis gura „oficial“ în nici o sedintă, multumindu-se doar să ridice mîna pentru aprobarea sau respingerea hotărîrilor. În 2005 s-au desfăsurat 18 sedinte ale CL, dintre care jumătate extraordinare. În 2006 au fost actualizate procesele-verbale pentru 13 sedinte, din care cinci ordinare si opt extraordinare, pînă la nivelul lunii iulie. De remarcat este faptul că, anul trecut, doar la sedintele din 29 ianuarie si 14 noiembrie au fost prezenti toti cei 21 de alesi ai romascanilor. În 2006, situatia este si mai „interesantă“, deoarece numai la sedinta ordinară din 25 mai s-au prezentat toti consilierii, existînd întruniri unde au venit cîte 13 alesi.

Topul absentelor

„Recordmenul“ în ceea ce priveste absentele a fost, în actuala legislatură, consilierul PSD Ioan Antoci care, de altfel, si-a pierdut din această cauză si calitatea de ales. Dacă ar fi să se realizeze un „top“ al celor care si-au făcut un obicei din a absenta, acesta ar arăta cam asa: Ligia Ionescu (PSD) - 6 absente, Vasile Mocanu (PSD) - 6 absente, urmati de Sorin Cazan si Elena Chitimus, ambii membrii PC, fiecate avînd cîte trei absente. Consilierii Nusa Chiriac (PSD), Mihail Florea (independent), Valentin Luncanu (PSD), Marius Popescu (PNL) si Simion Stan (PSD) au cîte două absente. Au lipsit, de la o singură sedintă, Dan Arvătescu (PSD), Alexandru Cocut (PSD), Traian Dimitriu (PD), Petru Bostină (PNL) si Dan Zaharia (independent). Există si consilieri care nu au avut nici o absentă: Irina Ilie (PSD), Neculai Iftimie (PD), Eusebiu Lupu (PC), Constantin Traciuc si Constantin Ghica, ambii liberali.
Din analiza proceselor verbale ale sedintelor CL pentru perioada 1 ianuarie 2005-27 iunie 2006, a reiesit că independentul Mihail Florea a luat cuvîntul în sedinte de 18 ori, urmat de Marius Popescu (17 ori), Constantin Ghica (16 ori), Sorin Cazan (12 ori), Constantin Traciuc (10 ori), Dan Arvătescu (opt ori) si Petru Bostină si Neculai Iftimie (cîte sase ori). De cinci ori s-au înscris la cuvînt Vasile Mocanu si Valentin Luncanu. Au intervenit de trei ori Laurentiu Leoreanu si Eusebiu Lupu si de cîte două ori consilierii Nusa Chiriac si Simion Stan. Dan Zaharia a luat cuvîntul o singură dată.

Lucrează în „liniste“

Există si cinci consilieri locali care nu au luat niciodată cuvîntul: Ligia Ionescu, Irina Ilie, Magda Grosu, Elena Chitimus si Iosif Mihoc. O analiză a modului în care se votează arată că proiectele de hotărîre au fost sustinute de fiecare dată de cei 9 consilieri PSD si cei doi independenti. În schimb, grupul de consilieri ai „Opozitiei“ - PNL-PD-PC si independentul Mihail Florea fie că s-au abtinut, fie că au votat împotriva unor proiecte de hotărîre initiate de serviciile de specialitate ale CL. Cele mai multe voturi împotrivă au fost date de consilierii: Mihail Florea, Sorin Cazan, Eusebiu Lupu, Elena Chitimus, Constantin Ghica, Petre Bostină, Marius Popescu si Neculai Iftimie. Primarul Dan Ioan Cărpusor a apreciat că activitatea Executivului este sprijinită de proiectele de hotărîre elaborate cu votul consilierilor social democrati si uneori ale celor de la alte formatiuni politice. „Există trei categori de consilieri: o parte activi, implicati în activitatea legislativă, care stiu ce si cum votează, o altă parte care nu se implică decît prin vot si o a treia categorie extrem de «vocali», care se vor incisivi, mergînd pînă la agresivitate, fără însă a aprofunda continutul proiectelor de hotărîre. În această ultimă situatie si calitatea actului decizional are de suferit, fiind respinse unele hotărîri, ca în cazul celei în care a fost nevoie de aprobarea pretului la apă. Această manieră de a vota a adus pierderi finaciare societătii de furnizare a apei. Una peste alta, însă, din sedintele de consiliu au iesit hotărîri legale, care nu au fost contestate de Prefectură“, a precizat primarul Dan Ioan Cărpusor. Privitor la absenteismul din CL si tinînd cont de faptul că cel mai numeros grup de consilieri îl constituie cel al PSD, senatorul Ioan Chelaru, presedinte al Organizatiei Municipale PSD, a sustinut că se va realiza o analiză a activitătii consilierilor la nivelul organizatiei si din perspectiva lucrurilor prezentate de redactorii „Monitorului“. „Desi sustineti că ar exista cinci dintre consilierii social-democrati nu au luat niciodată cuvîntul, eu cred că activitatea în acest for nu este comensurabilă numai după numărul de luări de cuvînt, ci după modul în care sînt sustinute proiectele de hotărîre. Am participat la mai multe sedinte de CL si am remarcat că există multi consilieri care iau cuvîntul numai pentru a se vedea la televizor si a fi luati în seamă de presă. Vom analiza si noi, mai des, activitatea consilierilor nostri“, a declarat Ioan Chelaru.

Articol afisat de 1881 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective