Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Metodele contraceptive nu sînt obligatorii în camerele nuptiale din închisori

Camerele nuptiale din închisori, de care detinutii pot beneficia de două ori pe an timp de 48 de ore, sînt dotate cu mijloace contraceptive. Cu toate acestea nimeni nu-i poate obliga pe detinuti să folosească prezervativul sau pilulele. În aceste conditii, femeile aflate în executarea unei pedepse privative de libertate pot foarte usor să rămînă însărcinate după două zile petrecute în compania jumătătii lor legale. De mentionat este faptul că în România numai la Penitenciarul Jilava există o maternitate. În situatia în care una dintre detinute rămîne însărcinată ea ar trebui să nască după gratii, în cazul în care instanta de judecată nu ar fi de acord cu întreruperea executării pedepsei. Aceasta poate fi dispusă numai de judecători si, dacă se aplică, beneficiara poate sta în libertate dar pînă la data la care copilul împlineste vîrsta de un an. Altfel, ea va fi nevoită să nască la închisoare, la Jilava, unde poate sta cu copilul pînă la aceeasi vîrstă. În noua lege de executare a pedepselor se precizează clar că administratia penitenciarului trebuie să ia măsuri ca persoana condamnată să îsi poată îngriji copilul, dar numai pînă la vîrsta de un an de zile. Dacă instanta de judecată nu-i aprobă mămicii respective o întrerupere de pedeapsă, conducerile penitenciarelor vor fi nevoite să amenajeze încăperi cu conditii speciale pentru cresterea si îngrijirea unui bebelus. Desi camerele nuptiale sînt dotate cu măsuri contraceptive administratorii închisorilor nu-i pot obliga pe detinuti să le folosească, dimpotrivă gardienii trebuie să-i supravegheze pe locatari cît mai discret posibil pe perioada sejurului acolo.

Conducerile penitenciarelor vor avea bătăi de cap

Totusi, numărul femeilor aflate după gratii în executarea unei pedepse privative de libertate este considerabil mai mic decît numărul bărbatilor aflati în aceeasi situatie. Din totalul detinutelor, parte au trecut de perioada în care puteau concepe un copil.
Cu toate acestea, chiar dacă o singură femeie detinut rămîne în închisoare în situatia în care este însărcinată, problemele conducerii institutiei vor fi din cele mai serioase. Mama trebuie îngrijită în mod special pînă aproape de data nasterii, trebuie să aibă acces de asistentă medicală de specialitate, iar aproape de soroc este nevoie să fie transferată la Penitenciarul Jilava. Apoi, după nastere, mama, dar si copilul, se va întoarce în penitenciarul de unde a plecat. Dacă instanta nu-i va întrerupe pedeapsa, mamei îi trebuie amenajată o cameră specială unde să-si poată alăpta, îmbăia si creste pruncul pînă ce acesta va împlini vîrsta de un an. Pentru alinierea la normele Uniunii Europene conducerile penitenciarelor vor avea destulă bătaie de cap. În tările din UE se află, de mult, penitenciare în care există copii care s-au nascut în detentie si care au crescut acolo, numai lîngă mame. Reamintim faptul că prin legea de executare a pedepselor s-a stabilit ca în fiecare închisoare să existe o cameră nuptială unde detinutii să se poată desfăta timp de 48 de ore, dar nu mai mult de două ori pe an, cu nevasta legală. De acelasi lucru beneficiază si detinutele femei. Conducerile închisorilor trebuie să le dea voie perechilor celor de după gratii cu dulciuri, fructe, alimente, dar si alte bunătăti, iar beneficiarul poate sta în camera nuptială două zile neîntrerupt. Numai la Penitenciarul Bacău, din cei 1.000 de detinuti jumătate sînt nemteni, în timp ce la Penitenciarul de Maximă Sigurantă Iasi sînt încarcerati circa 50.

Articol afisat de 1283 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective