Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Metodele contraceptive nu sînt obligatorii în camerele nuptiale din închisori

Camerele nuptiale din închisori, de care detinutii pot beneficia de douã ori pe an timp de 48 de ore, sînt dotate cu mijloace contraceptive. Cu toate acestea nimeni nu-i poate obliga pe detinuti sã foloseascã prezervativul sau pilulele. În aceste conditii, femeile aflate în executarea unei pedepse privative de libertate pot foarte usor sã rãmînã însãrcinate dupã douã zile petrecute în compania jumãtãtii lor legale. De mentionat este faptul cã în România numai la Penitenciarul Jilava existã o maternitate. În situatia în care una dintre detinute rãmîne însãrcinatã ea ar trebui sã nascã dupã gratii, în cazul în care instanta de judecatã nu ar fi de acord cu întreruperea executãrii pedepsei. Aceasta poate fi dispusã numai de judecãtori si, dacã se aplicã, beneficiara poate sta în libertate dar pînã la data la care copilul împlineste vîrsta de un an. Altfel, ea va fi nevoitã sã nascã la închisoare, la Jilava, unde poate sta cu copilul pînã la aceeasi vîrstã. În noua lege de executare a pedepselor se precizeazã clar cã administratia penitenciarului trebuie sã ia mãsuri ca persoana condamnatã sã îsi poatã îngriji copilul, dar numai pînã la vîrsta de un an de zile. Dacã instanta de judecatã nu-i aprobã mãmicii respective o întrerupere de pedeapsã, conducerile penitenciarelor vor fi nevoite sã amenajeze încãperi cu conditii speciale pentru cresterea si îngrijirea unui bebelus. Desi camerele nuptiale sînt dotate cu mãsuri contraceptive administratorii închisorilor nu-i pot obliga pe detinuti sã le foloseascã, dimpotrivã gardienii trebuie sã-i supravegheze pe locatari cît mai discret posibil pe perioada sejurului acolo.

Conducerile penitenciarelor vor avea bãtãi de cap

Totusi, numãrul femeilor aflate dupã gratii în executarea unei pedepse privative de libertate este considerabil mai mic decît numãrul bãrbatilor aflati în aceeasi situatie. Din totalul detinutelor, parte au trecut de perioada în care puteau concepe un copil.
Cu toate acestea, chiar dacã o singurã femeie detinut rãmîne în închisoare în situatia în care este însãrcinatã, problemele conducerii institutiei vor fi din cele mai serioase. Mama trebuie îngrijitã în mod special pînã aproape de data nasterii, trebuie sã aibã acces de asistentã medicalã de specialitate, iar aproape de soroc este nevoie sã fie transferatã la Penitenciarul Jilava. Apoi, dupã nastere, mama, dar si copilul, se va întoarce în penitenciarul de unde a plecat. Dacã instanta nu-i va întrerupe pedeapsa, mamei îi trebuie amenajatã o camerã specialã unde sã-si poatã alãpta, îmbãia si creste pruncul pînã ce acesta va împlini vîrsta de un an. Pentru alinierea la normele Uniunii Europene conducerile penitenciarelor vor avea destulã bãtaie de cap. În tãrile din UE se aflã, de mult, penitenciare în care existã copii care s-au nascut în detentie si care au crescut acolo, numai lîngã mame. Reamintim faptul cã prin legea de executare a pedepselor s-a stabilit ca în fiecare închisoare sã existe o camerã nuptialã unde detinutii sã se poatã desfãta timp de 48 de ore, dar nu mai mult de douã ori pe an, cu nevasta legalã. De acelasi lucru beneficiazã si detinutele femei. Conducerile închisorilor trebuie sã le dea voie perechilor celor de dupã gratii cu dulciuri, fructe, alimente, dar si alte bunãtãti, iar beneficiarul poate sta în camera nuptialã douã zile neîntrerupt. Numai la Penitenciarul Bacãu, din cei 1.000 de detinuti jumãtate sînt nemteni, în timp ce la Penitenciarul de Maximã Sigurantã Iasi sînt încarcerati circa 50.

Articol afisat de 1588 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective