Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ULTIMUL DRUM

ULTIMUL DRUM

• pãrintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a fost înmormîntat la Mãnãstirea Petru Vodã • circa 1.500 de persoane au participat la despãrtirea de un martir al neamului • „ÃŽndurerati de faptul cã s-a luat aceastã luminã de la noi, ne mîngîiem cu gîndul cã Maica Domnului a intrat în Bisericã purtînd în brate sufletul Pãrintelui Gheorghe si L-a dus Fiului ei, ca mãrturie a jertfei Bisericii sale si neamului românesc“, a spus pãrintele Iustin, staretul mãnãstirii de la poalele Ceahlãului •

Mãnãstirea Petru Vodã, pãstoritã duhovniceste de pãrintele Iustin Pîrvu, a fost, duminicã, 3 decembrie, loc de pelerinaj pentru multime de credinciosi. Monahi si monahii, dar si peste o 1.500 de mireni au tinut sã fie alãturi de pãrintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, pe ultimul sãu drum. În curtea mãnãstirii, obstea de truditori ai locului a înãltat un adevãrat altar de rugãciune pentru ca Sfînta Liturghie de duminicã si apoi cea de înmormîntare a marelui povãtuitor, pãrintele Calciu, sã aibã loc în aer liber. Si efortul n-a fost în zadar, deoarece dincolo de gerul brumat al începutului de decembrie, timpul a fost deosebit de frumos. Soarele a pogorît cu dragoste peste multime si a zãbovit cu generozitate deasupra locului. În fata acelui altar provizoriu se afla încã din zori depus sicriul cu trupul neînsufletit al pãrintelui Calciu, pentru ca toti cei care l-au iubit si pretuit sã poatã sã îi vadã chipul blajin si luminos pe care nimeni si nimic nu îl va mai putea atinge de acum încolo, în afarã de bunul Dumnezeu. Pînã spre amiazã, atît cît a tinut Sfînta Liturghie la care a participat un sobor de preoti si monahi condusi duhovniceste chiar de staretul Iustin Pîrvu, sicriul celui adormit, slujitor al ortodoxiei si pãstrãtor al constiintei neamului, a constituit un adevãrat loc de pelerinaj.

„Pãrintele Calciu a fost un adevãrat apostol al credintei ortodoxe“

Fiecare credincios chemat de constinta sa religioasã la Petru Vodã a tinut sã îl petreacã dincolo cu privirea pe pãrintele Calciu, vãrsînd o lacrimã de pãrere de rãu pe vesmîntul monahal al acestuia.
Printre cei prezenti s-au aflat si bunã parte dintre colegii de suferintã ai pãrintelui Calciu Dumitreasa atunci cînd a îndurat ani grei de temnitã. „A fost un om cu o deosebitã capacitate intelectualã si sufleteascã. Si aceste calitãti cu care l-a înnobilat Dumnezeu s-au dezvoltat pe parcursul vietii sale. A trecut prin încercãri groaznice care l-au aplecat, dar a stiut sã se ridice si sã se înalte prin credintã profundã astfel încît a ajuns sã fie un model pentru toti cei care l-au cunoscut. Se poate spune acum cã pãrintele Calciu a fost un adevãrat apostol al credintei ortodoxe. L-am revãzut în '90 si pe patul de suferintã. S-a cãit pentru greselile sale si nu stiu dacã un om putea sã facã mai mult bine decît a fãcut el pentru neamul sãu“, a declarat Gheorghe Jijie, unul dintre colegii de temnitã ai pãrintelui Dumitreasa.

Staretul Iustin s-a despãrtit de un prieten

Cuvîntul de despãrtire rostit de pãrintele Iustin, la rîndul sãu martir al neamului, a emotionat întreaga suflare prezentã la acest eveniment. „ÃŽndurerati de faptul cã s-a luat aceastã luminã de la noi, ne mîngîiem cu gîndul cã Maica Domnului a intrat în Bisericã purtînd în brate sufletul Pãrintelui Gheorghe si L-a dus Fiului ei, ca mãrturie a jertfei Bisericii sale si neamului românesc“, a spus pãrintele Iustin, iar multimea a adãugat cu piosenie rugãciunea „Dumnnezeu sã îl ierte!“. Pãrintele Iustin Pîrvu, staretul Mãnãstirii Petru Vodã, bun prieten si frate întru Hristos cu pãrintele Calciu Dumitreasa, i-a oferit acestuia si sotiei lui loc de odihnã vesnicã la cunoscutul lãcas de cult din muntii Neamtului. Vietuitorii de la Petru Vodã spun cã între cei doi exista o relatie extrem de strînsã, ei avînd un destin asemãnãtor, ambii dovedindu-si credinta învingînd închisorile comuniste. Cei doi preoti au fost eliberati în 1964 si ambii au trecut prin închisoarea de la Pitesti. Cãlugãrii de la Petru Vodã mai spun cã pãrintele Calciu Dumitreasa si-a vizitat, acum cîteva sãptãmîni, „fratele“ - staretul Iustin.
Alãturi de cel ce a slujit biserica în România si mai apoi în America, a fost sotia sa, aflatã si ea în mare suferintã, dar si fiul acestora, cuprins de durere. ÃŽn jurul orei 14 cortegiul funerar avea sã ia calea cimitirului, situat în vecinãtatea biseriii Mãnãstirii „Petru Vodã“, asta însã dupã ce sfîntul lãcas a fost înconjurat întru despãrtire vesnicã. Crucea care va fi de acum încolo semnul trecerii prin aceastã lume a celui care a fost pãrintele Calciu Dumitreasa, a fost purtatã în spate de cãtre un cãlugãr. Prin dimensiunile ei, amintea de crucea purtatã de Iisus, în drumul spre Golgota.

S-a mai închis o paginã de dãruire întru credintã

De altfel, întreaga ceremonie a înmormîntãrii a purtat în ea ceva anume care a amintit de înãltarea la ceruri a Fiului Omului. Poate datoritã simplitãtii si curãteniei sufletesti a multimii de slujitori ai bisericii, prezenti la înmormîntare, sau de ce nu, prin tãcerea adîncã si grãitoare a lumii care, s-a arãtat deosebit de evlavioasã pe tot parcursul solemnitãtii momentului. Odatã slobozit în tãrînã sicriul cu trupul neînsufletit al apostolului de neam, pãrintele Calciu Dumitreasa, a fost închisã încã o paginã de înaltã dãruire într-ale ortodoxiei.
Dupã mai multe ore, o parte a multimii încã a mai zãbovit la mormînt gîndind în tãcere la ceea ce trãise într-o luminoasã zi de început de decembrie a lui 2006. Din nefericire n-au fost prezente la trecerea în vesnicie a preotului Calciu Dumitreasa înalte fete bisericesti, dupã cum nici oficialitãti ale acestor vremuri. IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a trimis doar un mesaj.
Fiind foarte grav bolnav, pãrintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a trecut la cele vesnice, pe 21 noiembrie, ora 20, în ziua Intrãrii Maicii Domnului în Bisericã, în Spitalul Fairfax din Virginia, USA. Pe 23 noiembrie acesta ar fi împlinit venerabila vîrstã de 81 de ani.
Preotul a îndurat peste 21 de ani de inchisoare. Dupã amnistia din 1964, a avut posibilitatea sã urmeze Filologia si Teologia, fiind investit cu harul preotiei. A fost profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Bucuresti. Cînd a fost dãrîmatã Biserica Enei din Bucuresti, în mai 1977, a protestat energic. Arestat, nu a putut fi suprimat fiindcã în favoarea sa s-au ridicat voci puternice din exil, Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu, Eugen Ionescu, Paul Goma, dar a fost ajutat si de cãtre lideri ai lumii ca Margaret Thatcher, Ronald Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea. În 1984 a fost eliberat, iar în 1985 i s-a impus sã pãrãseascã tara, stabilindu-se în Statele Unite. Dupã Revolutie, a cãlãtorit mult prin tarã. A slujit la biserica ortodoxã românã Sfînta Cruce din Alexandria, Washington DC.

Articol afisat de 2642 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective