Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
ULTIMUL DRUM

ULTIMUL DRUM

• părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a fost înmormîntat la Mănăstirea Petru Vodă • circa 1.500 de persoane au participat la despărtirea de un martir al neamului • „Îndurerati de faptul că s-a luat această lumină de la noi, ne mîngîiem cu gîndul că Maica Domnului a intrat în Biserică purtînd în brate sufletul Părintelui Gheorghe si L-a dus Fiului ei, ca mărturie a jertfei Bisericii sale si neamului românesc“, a spus părintele Iustin, staretul mănăstirii de la poalele Ceahlăului •

Mănăstirea Petru Vodă, păstorită duhovniceste de părintele Iustin Pîrvu, a fost, duminică, 3 decembrie, loc de pelerinaj pentru multime de credinciosi. Monahi si monahii, dar si peste o 1.500 de mireni au tinut să fie alături de părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, pe ultimul său drum. În curtea mănăstirii, obstea de truditori ai locului a înăltat un adevărat altar de rugăciune pentru ca Sfînta Liturghie de duminică si apoi cea de înmormîntare a marelui povătuitor, părintele Calciu, să aibă loc în aer liber. Si efortul n-a fost în zadar, deoarece dincolo de gerul brumat al începutului de decembrie, timpul a fost deosebit de frumos. Soarele a pogorît cu dragoste peste multime si a zăbovit cu generozitate deasupra locului. În fata acelui altar provizoriu se afla încă din zori depus sicriul cu trupul neînsufletit al părintelui Calciu, pentru ca toti cei care l-au iubit si pretuit să poată să îi vadă chipul blajin si luminos pe care nimeni si nimic nu îl va mai putea atinge de acum încolo, în afară de bunul Dumnezeu. Pînă spre amiază, atît cît a tinut Sfînta Liturghie la care a participat un sobor de preoti si monahi condusi duhovniceste chiar de staretul Iustin Pîrvu, sicriul celui adormit, slujitor al ortodoxiei si păstrător al constiintei neamului, a constituit un adevărat loc de pelerinaj.

„Părintele Calciu a fost un adevărat apostol al credintei ortodoxe“

Fiecare credincios chemat de constinta sa religioasă la Petru Vodă a tinut să îl petreacă dincolo cu privirea pe părintele Calciu, vărsînd o lacrimă de părere de rău pe vesmîntul monahal al acestuia.
Printre cei prezenti s-au aflat si bună parte dintre colegii de suferintă ai părintelui Calciu Dumitreasa atunci cînd a îndurat ani grei de temnită. „A fost un om cu o deosebită capacitate intelectuală si sufletească. Si aceste calităti cu care l-a înnobilat Dumnezeu s-au dezvoltat pe parcursul vietii sale. A trecut prin încercări groaznice care l-au aplecat, dar a stiut să se ridice si să se înalte prin credintă profundă astfel încît a ajuns să fie un model pentru toti cei care l-au cunoscut. Se poate spune acum că părintele Calciu a fost un adevărat apostol al credintei ortodoxe. L-am revăzut în '90 si pe patul de suferintă. S-a căit pentru greselile sale si nu stiu dacă un om putea să facă mai mult bine decît a făcut el pentru neamul său“, a declarat Gheorghe Jijie, unul dintre colegii de temnită ai părintelui Dumitreasa.

Staretul Iustin s-a despărtit de un prieten

Cuvîntul de despărtire rostit de părintele Iustin, la rîndul său martir al neamului, a emotionat întreaga suflare prezentă la acest eveniment. „Îndurerati de faptul că s-a luat această lumină de la noi, ne mîngîiem cu gîndul că Maica Domnului a intrat în Biserică purtînd în brate sufletul Părintelui Gheorghe si L-a dus Fiului ei, ca mărturie a jertfei Bisericii sale si neamului românesc“, a spus părintele Iustin, iar multimea a adăugat cu piosenie rugăciunea „Dumnnezeu să îl ierte!“. Părintele Iustin Pîrvu, staretul Mănăstirii Petru Vodă, bun prieten si frate întru Hristos cu părintele Calciu Dumitreasa, i-a oferit acestuia si sotiei lui loc de odihnă vesnică la cunoscutul lăcas de cult din muntii Neamtului. Vietuitorii de la Petru Vodă spun că între cei doi exista o relatie extrem de strînsă, ei avînd un destin asemănător, ambii dovedindu-si credinta învingînd închisorile comuniste. Cei doi preoti au fost eliberati în 1964 si ambii au trecut prin închisoarea de la Pitesti. Călugării de la Petru Vodă mai spun că părintele Calciu Dumitreasa si-a vizitat, acum cîteva săptămîni, „fratele“ - staretul Iustin.
Alături de cel ce a slujit biserica în România si mai apoi în America, a fost sotia sa, aflată si ea în mare suferintă, dar si fiul acestora, cuprins de durere. În jurul orei 14 cortegiul funerar avea să ia calea cimitirului, situat în vecinătatea biseriii Mănăstirii „Petru Vodă“, asta însă după ce sfîntul lăcas a fost înconjurat întru despărtire vesnică. Crucea care va fi de acum încolo semnul trecerii prin această lume a celui care a fost părintele Calciu Dumitreasa, a fost purtată în spate de către un călugăr. Prin dimensiunile ei, amintea de crucea purtată de Iisus, în drumul spre Golgota.

S-a mai închis o pagină de dăruire întru credintă

De altfel, întreaga ceremonie a înmormîntării a purtat în ea ceva anume care a amintit de înăltarea la ceruri a Fiului Omului. Poate datorită simplitătii si curăteniei sufletesti a multimii de slujitori ai bisericii, prezenti la înmormîntare, sau de ce nu, prin tăcerea adîncă si grăitoare a lumii care, s-a arătat deosebit de evlavioasă pe tot parcursul solemnitătii momentului. Odată slobozit în tărînă sicriul cu trupul neînsufletit al apostolului de neam, părintele Calciu Dumitreasa, a fost închisă încă o pagină de înaltă dăruire într-ale ortodoxiei.
După mai multe ore, o parte a multimii încă a mai zăbovit la mormînt gîndind în tăcere la ceea ce trăise într-o luminoasă zi de început de decembrie a lui 2006. Din nefericire n-au fost prezente la trecerea în vesnicie a preotului Calciu Dumitreasa înalte fete bisericesti, după cum nici oficialităti ale acestor vremuri. IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a trimis doar un mesaj.
Fiind foarte grav bolnav, părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a trecut la cele vesnice, pe 21 noiembrie, ora 20, în ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, în Spitalul Fairfax din Virginia, USA. Pe 23 noiembrie acesta ar fi împlinit venerabila vîrstă de 81 de ani.
Preotul a îndurat peste 21 de ani de inchisoare. După amnistia din 1964, a avut posibilitatea să urmeze Filologia si Teologia, fiind investit cu harul preotiei. A fost profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Bucuresti. Cînd a fost dărîmată Biserica Enei din Bucuresti, în mai 1977, a protestat energic. Arestat, nu a putut fi suprimat fiindcă în favoarea sa s-au ridicat voci puternice din exil, Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu, Eugen Ionescu, Paul Goma, dar a fost ajutat si de către lideri ai lumii ca Margaret Thatcher, Ronald Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea. În 1984 a fost eliberat, iar în 1985 i s-a impus să părăsească tara, stabilindu-se în Statele Unite. După Revolutie, a călătorit mult prin tară. A slujit la biserica ortodoxă română Sfînta Cruce din Alexandria, Washington DC.

Articol afisat de 2197 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective