Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 4 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ziua nationalã si intrarea în normalitate

Ziua nationalã s-a transformat în ultimii doi ani din arenã a discursurilor nationalist-populiste, sustinute cu aplauze sau huiduieli de simpatizanti ai puterii si opozitiei, într-o sãrbãtoare sobrã la care chiar si presedintele este un simplu privitor.
Politicienii au devenit astfel actori secundari, fãrã replici, lãsînd în rolul principal armata cu ofiterii în uniforme de paradã, cu fanfara militarã, masinile blindate de ultimã generatie, lansatoarele de rachete, amfibiile si elicopterele de atac, ingrediente mult mai atractive pentru spectatorul autohton, sãtul de interminabilele scandaluri politice si de discursurile patriotarde ale liderilor de diverse culori.
Depolitizarea Zilei nationale si convertirea ei cu ajutorul uniformei militare în prilej de mîndrie nationalã ar putea duce la redescoperirea patriotismului si abandonarea nationalismului agresiv. ÃŽn România nationalismul a fost îndreptat ani de zile în mod rãzboinic împotriva maghiarilor, iar nationalistii autohtoni se zbãteau mai putin pentru prestigiul national si mult mai mult pentru diminuarea prestigiului „celuilalt“. Adesea în ultimii 16 ani nationalismul a fost confundat cu patriotismul, în numele cãruia s-au purtat toate campaniile electorale pînã în 1996. ÃŽn numele cãruia Vadim Tudor cerea crucificarea ungurilor, iar fruntasul liberal Teodor Melescanu umbla prin Ardeal cu harta Romaniei din care decupase aceastã provincie despre care spunea cã va fi luatã de Ungaria. Ani la rînd, Ziua nationalã a fost boicotatã la Alba Iulia de politicienii români, care în numele patriotismului instigau la urã.
Acum discursurile nationaliste nu mai audientã, iar parada militarã pe sub Arcul de Triumf este o altã modalitate de revenire la normal. Pãrintii crescuti în epoca de aur a marsurilor si festivitãtilor nationaliste, suprasaturati de cîntece patriotice, steaguri si cocarde tricolore se lasã tot mai mult atrasi de copiii lor la parada militarã pregãtitã de Ziua nationalã, unde cumpãrã de bunã voie si nesiliti de nimeni tricolorul si alte însemne nationale, pe care tinerii le fluturã fãrã sã se simtã stingheriti, precum pãrintii lor odinioarã.
Parada militarã ca element central al Zilei nationale sugereazã însã mai mult: cã România este membrã NATO si beneficiazã la nevoie de asistenta armatã a Aliatilor, cã odatã intrati în Uniunea Europeanã, românii se pot simtii, dupã multi ani de incertitudini, în sigurantã si cã acest lucru le-ar putea reda încrederea si mîndria, pierdute în lungul si ocolitorul drum spre democratie.

Articol afisat de 1698 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Sabina FATI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective