Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 4 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Examenele radiologice au fost interzise

Examenele radiologice au fost interzise

• nemtenii care vor să se angajeze sau să devină soferi nu mai trebuie să facă examene radiologice • de aceste proceduri nocive de investigare au scăpat si lucrătorii din alimentatie publică, cadrele didactice si cadrele medicale, care erau obligate să le repete anual • nu se mai fac microradiografii, iar aparatele cu care se efectuau acestea au fost scoase din uz • vor face radioscopii pulmonare sau radiografii pulmonare standard numai persoanele suspectate de TBC în urma examenului clinic •

Persoanele care îsi fac fisa medicală în vederea angajării ori a obtinerii permisului de conducere nu mai sînt obligate să efectueze examenul radiologic constînd în radisocopie sau microradiografie. De asemenea, au scăpat de efectuarea acestui tip de examen cadrele didactice, cadrele medicale sau lucrătorii din alimentatie publică care erau obligati să facă o dată pe an aceste investigatii.
Respectiva obligativitate a dispărut recent, urmare a unui ordin emis de Eugen Nicolăescu, ministrul sănătătii, tinînd cont de recomandările făcute în acest sens de către Organizatia Mondială a Sănătătii, respectiv de către specialistii Uniunii Europene privind “reconsiderarea modului de abordare a politicii de depistare activă a tuberculozei pulmonare“.
Conform acestei noi orientări, prioritară si obligatorie în acest sens este examinarea clinică făcută de către medicii de familie. Dacă în urma acesteia medicul de familie suspectează prezenta tuberculozei, numai atunci se consideră justificată o investigatie radiologică si se recomandă efectuarea unei radiografii standard. Decizia de a nu se mai face microfilme radiologice a atras după sine o alta, extrem de importantă, conform căreia utilizarea instalatiilor radiologice de microradiografie este interzisă printr-un ordin emis luna trecută de către presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitătilor Nucleare (CNCAN). Pe de altă parte, ordinul care interzice efectuarea microradiografiilor nu prevede înlocuirea acestei proceduri radiologice cu o alta, chiar dacă este mai putin iradiantă.

Medicii, pro si contra acestei decizii

„Ratiunea acestui ordin este aceea de a nu mai obliga populatia să se iradieze dacă nu se impune. Ce e drept, era nejustificat în multe cazuri examenul radiologic anual al anumitor categorii profesionale precum profesorii, cadrele medicale si lucrătorii din alimentatie publică, mai ales că în unele situatii iradierea era dublă. Se făcea mai întîi microradiografie si, dacă se suspecta prezenta TBC pulmonar, se făcea radiografie pulmonară standard. Nu e de neglijat nici costul mare provocat de consumul de filme si microfilme. Pe de ală parte, nu stim ce o să iasă în urma acestei decizii, pentru că la noi, la români, nu prea există educatie medicală corespunzătoare si nici constienta de a face investigatii în momentul cînd apar simptomele unei boli. Probabil se are în vedere si responsabilizarea medicilor de familie, care trebuie să facă un examen clinic foarte amănuntit si să tină cont de întreg istoricul sănătătii pacientului înscris pe lista sa în momentul cînd îl consultă, pentru a vedea dacă are probleme pulmonare mai mult sau mai putin grave, si numai dacă suspectează prezenta TBC să recomande investigatii radiologice“, a precizat doctorul Victor Kirileanu, seful Dispensarului TBC Piatra Neamt.
Radiologii Spitalului Judetean Neamt au o altă opinie fată de anularea obligativitătii investigatiilor radiologice.
„Nu stiu cît este de bună această decizie, avînd în vedere că prin intermediul acestor investigatii s-au descoperit în ultimii ani destul de multe cazuri de TBC. Cît priveste responsabilizarea medicilor de familie în acest sens, nu stiu ce să zic. Examele clinice făcute de către medicii de familie numai cu ajutorul unui stetoscop, căci altă aparatură nu au la dispozitie, nu pot depista la ora actuală tuberculoza. Noi am avut surpriza de a constata prezenta unor forme grave de TBC la persoane care nu au avut simptome specifice. Nu întotdeauna bolnavul de tuberculoză are acea tuse zgomotoasă, iar, pe de altă parte, au existat si suspiciuni de TBC provocate de prezenta unei tuse mai agresive, care au fost infirmate pe baza examinării radiologice. Noi, radiologii, ar trebui, poate, să fim cei mai bucurosi de această decizie. Sînt zile în care efectuăm cîte 30 de radioscopii pulmonare, gastrice sau de alt tip, dar sînt si zile în care facem 100. Nu există o normare a numărului zilnic de expuneri pe care trebuie să le facem. Bineînteles că la un moment dat se acumulează doze de radiatii foarte mari în organismul nostru. Pentru a avea un control asupra iradierii la care sîntem expusi noi purtăm niste dozimetre care înregistrează cantitatea de radiatii pe care o înghitim. În cazul în care se depăseste o concentratie a acestor radiatii, persoana poate solicita întreruperea activitătii timp de sase luni“, a precizat doctorul Sorin Ciobanu, seful Laboratorului Radiologie al Spitalului Judetean Neamt.
Conform precizărilor făcute de către doctor Doinita Vararu, sefa sectiei Oncologie a SJU Neamt si coordonatoarea activitătii oncologice la nivel de judet, în rîndul personalului care si-a desfăsurat activitatea în sectorul Radiologie nu a fost înregistrat un număr semnificativ de tumori, astfel încît să se poată face o corespondentă între doza de radiatii acumulată • timp si aparitia cancerului. Totusi, după 1990, trei medici radiologi din Neamt au murit la cîtiva ani după iesire la pensie, fiind răpusi de leucemie sau de alte forme de cancer.

Articol afisat de 1860 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective