Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 4 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Examenele radiologice au fost interzise

Examenele radiologice au fost interzise

• nemtenii care vor sã se angajeze sau sã devinã soferi nu mai trebuie sã facã examene radiologice • de aceste proceduri nocive de investigare au scãpat si lucrãtorii din alimentatie publicã, cadrele didactice si cadrele medicale, care erau obligate sã le repete anual • nu se mai fac microradiografii, iar aparatele cu care se efectuau acestea au fost scoase din uz • vor face radioscopii pulmonare sau radiografii pulmonare standard numai persoanele suspectate de TBC în urma examenului clinic •

Persoanele care îsi fac fisa medicalã în vederea angajãrii ori a obtinerii permisului de conducere nu mai sînt obligate sã efectueze examenul radiologic constînd în radisocopie sau microradiografie. De asemenea, au scãpat de efectuarea acestui tip de examen cadrele didactice, cadrele medicale sau lucrãtorii din alimentatie publicã care erau obligati sã facã o datã pe an aceste investigatii.
Respectiva obligativitate a dispãrut recent, urmare a unui ordin emis de Eugen Nicolãescu, ministrul sãnãtãtii, tinînd cont de recomandãrile fãcute în acest sens de cãtre Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii, respectiv de cãtre specialistii Uniunii Europene privind “reconsiderarea modului de abordare a politicii de depistare activã a tuberculozei pulmonare“.
Conform acestei noi orientãri, prioritarã si obligatorie în acest sens este examinarea clinicã fãcutã de cãtre medicii de familie. Dacã în urma acesteia medicul de familie suspecteazã prezenta tuberculozei, numai atunci se considerã justificatã o investigatie radiologicã si se recomandã efectuarea unei radiografii standard. Decizia de a nu se mai face microfilme radiologice a atras dupã sine o alta, extrem de importantã, conform cãreia utilizarea instalatiilor radiologice de microradiografie este interzisã printr-un ordin emis luna trecutã de cãtre presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitãtilor Nucleare (CNCAN). Pe de altã parte, ordinul care interzice efectuarea microradiografiilor nu prevede înlocuirea acestei proceduri radiologice cu o alta, chiar dacã este mai putin iradiantã.

Medicii, pro si contra acestei decizii

„Ratiunea acestui ordin este aceea de a nu mai obliga populatia sã se iradieze dacã nu se impune. Ce e drept, era nejustificat în multe cazuri examenul radiologic anual al anumitor categorii profesionale precum profesorii, cadrele medicale si lucrãtorii din alimentatie publicã, mai ales cã în unele situatii iradierea era dublã. Se fãcea mai întîi microradiografie si, dacã se suspecta prezenta TBC pulmonar, se fãcea radiografie pulmonarã standard. Nu e de neglijat nici costul mare provocat de consumul de filme si microfilme. Pe de alã parte, nu stim ce o sã iasã în urma acestei decizii, pentru cã la noi, la români, nu prea existã educatie medicalã corespunzãtoare si nici constienta de a face investigatii în momentul cînd apar simptomele unei boli. Probabil se are în vedere si responsabilizarea medicilor de familie, care trebuie sã facã un examen clinic foarte amãnuntit si sã tinã cont de întreg istoricul sãnãtãtii pacientului înscris pe lista sa în momentul cînd îl consultã, pentru a vedea dacã are probleme pulmonare mai mult sau mai putin grave, si numai dacã suspecteazã prezenta TBC sã recomande investigatii radiologice“, a precizat doctorul Victor Kirileanu, seful Dispensarului TBC Piatra Neamt.
Radiologii Spitalului Judetean Neamt au o altã opinie fatã de anularea obligativitãtii investigatiilor radiologice.
„Nu stiu cît este de bunã aceastã decizie, avînd în vedere cã prin intermediul acestor investigatii s-au descoperit în ultimii ani destul de multe cazuri de TBC. Cît priveste responsabilizarea medicilor de familie în acest sens, nu stiu ce sã zic. Examele clinice fãcute de cãtre medicii de familie numai cu ajutorul unui stetoscop, cãci altã aparaturã nu au la dispozitie, nu pot depista la ora actualã tuberculoza. Noi am avut surpriza de a constata prezenta unor forme grave de TBC la persoane care nu au avut simptome specifice. Nu întotdeauna bolnavul de tuberculozã are acea tuse zgomotoasã, iar, pe de altã parte, au existat si suspiciuni de TBC provocate de prezenta unei tuse mai agresive, care au fost infirmate pe baza examinãrii radiologice. Noi, radiologii, ar trebui, poate, sã fim cei mai bucurosi de aceastã decizie. Sînt zile în care efectuãm cîte 30 de radioscopii pulmonare, gastrice sau de alt tip, dar sînt si zile în care facem 100. Nu existã o normare a numãrului zilnic de expuneri pe care trebuie sã le facem. Bineînteles cã la un moment dat se acumuleazã doze de radiatii foarte mari în organismul nostru. Pentru a avea un control asupra iradierii la care sîntem expusi noi purtãm niste dozimetre care înregistreazã cantitatea de radiatii pe care o înghitim. ÃŽn cazul în care se depãseste o concentratie a acestor radiatii, persoana poate solicita întreruperea activitãtii timp de sase luni“, a precizat doctorul Sorin Ciobanu, seful Laboratorului Radiologie al Spitalului Judetean Neamt.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre doctor Doinita Vararu, sefa sectiei Oncologie a SJU Neamt si coordonatoarea activitãtii oncologice la nivel de judet, în rîndul personalului care si-a desfãsurat activitatea în sectorul Radiologie nu a fost înregistrat un numãr semnificativ de tumori, astfel încît sã se poatã face o corespondentã între doza de radiatii acumulatã • timp si aparitia cancerului. Totusi, dupã 1990, trei medici radiologi din Neamt au murit la cîtiva ani dupã iesire la pensie, fiind rãpusi de leucemie sau de alte forme de cancer.

Articol afisat de 2305 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective