Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Februarie 2007
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
Tevarii „migreazŃ“

Tevarii „migreaz´┐Ż“

• circa 300 de tevari au trecut, de la celelalte sindicate, la Sindicatul Liber • se pare c´┐Ż oamenii au fost „atrasi“ de beneficiile salariatilor de aici • „contrele“ dintre sindicate au reizbucnit, Mircea Anton av´┐Żnd o atitudine transant´┐Ż: „este o m´┐Żn´┐Żreal´┐Ż“ •

Ultimele fr´┐Żm´┐Żnt´┐Żri sindicale de pe platforma ´┐Żntreprinderii produc´┐Żtoare de tevi, „Mittal Steel“ Roman, au adus o adev´┐Żrat´┐Ż „migratie“ a salariatilor c´┐Żtre Sindicatul Liber Petrotub, vehicul´┐Żndu-se c´┐Ż aproximativ 300 de membri ai Sindicatului „Romantub“ ar trece spre cealalt´┐Ż formatiune. Situatia a devenit tensionat´┐Ż, Mircea Anton, liderul „Romantub“, afirm´┐Żnd „pe fat´┐Ż“ c´┐Ż la mijloc ar fi o „m´┐Żn´┐Żreal´┐Ż“ din partea Sindicatului Liber, cele dou´┐Ż organizatii ale muncitorilor devenind, din aliati, rivali. Aceast´┐Ż trecere a salariatilor „dintr-o barc´┐Ż ´┐Żn alta“ a fost pus´┐Ż pe seama succeselor ´┐Żn instant´┐Ż ale numai unei p´┐Żrti a reprezentantilor oamenilor din ´┐Żntreprindere. „A fost o «m´┐Żn´┐Żreal´┐Ż» din partea conducerii firmei si a Sindicatului Liber. Stim c´┐Ż ei au c´┐Żstigat ´┐Żn instant´┐Ż procesul pentru achitarea bonurilor de mas´┐Ż pentru orele suplimentare retroactiv, dar si noi avem proces pe rol. Sindicatul Muncii, de la noi din fabric´┐Ż, are, de asemenea un proces nefinalizat. Unii oameni si-au luat banii, dar ´┐Żntreprinderea a f´┐Żcut recurs si este posibil ca «beneficiarii» s´┐Ż-i dea ´┐Żnapoi“, a declarat Mircea Anton. De mentionat c´┐Ż Sindicatul Muncii ar putea s´┐Ż piard´┐Ż, se pare, actiunea ´┐Żn instant´┐Ż, deoarece nu ar ´┐Żndeplini una dintre conditiile fundamentale, aceea de reprezentativitate. „Avem, ´┐Żntr-adev´┐Żr, termen ´┐Żn recursul formulat de Mittal Steel ´┐Żmpotriva sentintei prin care fabrica a fost obligat´┐Ż s´┐Ż achite retroactiv banii pentru tichetele cuvenite oamenilor, dar nu cred c´┐Ż vom pierde. Dac´┐Ż va fi asa, vom merge p´┐Żn´┐Ż la Curtea European´┐Ż. Este adev´┐Żrat c´┐Ż, dup´┐Ż ce noi am c´┐Żstigat aceste drepturi, iar acum s´┐Żntem pe cale s´┐Ż reobtinem si alte sporuri, prin alte procese, s-au interesat de noi si sindicalisti de la alte organizatii. Sindicatul Muncii nu are reprezentativitate, cu 28 de oameni, asa c´┐Ż nu are sanse, ´┐Żn opinia mea, s´┐Ż c´┐Żstige drepturile oamenilor“, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub. Acesta a refuzat s´┐Ż comenteze fenomenul „migratiei“, consider´┐Żnd c´┐Ż astfel de „contre“ d´┐Żuneaz´┐Ż modului ´┐Żn care s´┐Żnt perceputi salariatii de c´┐Żtre conducere si ar fi un semn de dezbinare. Pe de alt´┐Ż parte, ´┐Żns´┐Ż, surse neoficiale au afirmat c´┐Ż sindicatul mentionat a dep´┐Żsit cifra de 1.500 de membri, mult peste jum´┐Żtate din total.
Reamintim c´┐Ż numai o parte dintre salariatii fabricii de tevi „Mittal Steel“ Roman au ´┐Żncasat, pe 2 februarie, sumele care li se cuvin ´┐Żn contul bonurilor de mas´┐Ż aferente orelor suplimentare lucrate, ´┐Żntre trei si cinci milioane de lei, ´┐Żn functie de num´┐Żrul de ore suplimentare si sectorul de activitate. Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber „Petrotub“, a mai afirmat c´┐Ż, ´┐Żn continuare, se judec´┐Ż la Tribunalul Bac´┐Żu pentru celelalte drepturi ale celor pe care ´┐Żi reprezint´┐Ż, cum ar fi sporurile de 100% si 200% pentru lucrul ´┐Żn week-end si lipsa repaosului s´┐Żpt´┐Żm´┐Żnal.
´┐Żn plus, ´┐Żn prezent, prin fabrica de tevi circul´┐Ż si alte zvonuri, referitoare la ´┐Żnc´┐Ż un nou „val“ de plec´┐Żri voluntare, sumele vehiculate a fi oferite de c´┐Żtre patronat fiind fabuloase, ating´┐Żnd chiar 300 milioane de lei. Aceasta, dup´┐Ż ce ´┐Żntreprinderea romascan´┐Ż de tevi ´┐Żsi desf´┐Żsoar´┐Ż activitatea, deja, cu 500 de muncitori mai putin, dup´┐Ż ultimul val de asemenea plec´┐Żri voluntare, pl´┐Żtite, din decembrie.
FOTO: Tevarii vor ´┐Żn sindicatele care cred c´┐Ż le ap´┐Żr´┐Ż cel mai bine interesele

Articol afisat de 1700 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective