Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 15 Februarie 2007
Tipreste articolul - Varianta pentru imprimant Trimite acest articol unui prieten  prin email
Activitate medicalã bunã, dar cu deficit financiar

Activitate medicalã bunã, dar cu deficit financiar

• aceasta este concluzia desprinsã din analiza indicatorilor medicali si financiari realizati în ianuarie de Spitalul de Urgentã Neamt • cea mai performantã sectie, atît medical, cît si financiar a fost Pediatria • una dintre sectiile unde s-au consumat mai multi bani decît s-au realizat este Chirurgia Generalã •


Activitatea desfãsuratã în luna ianuarie în Spitalulul Judetean de Urgentã Neamt a fost performantã din punct de vedere medical, dar din punct de vedere financiar a creat un dezechilibru. Aceasta a fost concluzia desprinsã, ieri, la finalul analizei indicatorilor medicali si economici realizati de cea mai mare unitate sanitarã din judet în prima lunã a anului în curs, analizã efectuatã de cãtre conducerea unitãtii si medicii sefi de sectie. Din datele statistice reiese cã în cursul luni ianuarie, pe cele 1.039 de paturi existente în unitate, au fost efectuate 5.516 internãri care au totalizat 26.828 zile de spitalizare. Conform criterilor dupã care se apreciazã activitatea medicalã, per total, indicele de utilizare a patului a fost foarte bun, adicã din 31 de zile, durata medie de spitalizare a fost de aproximativ 5 zile, adicã optimã, din punct de vedere al eficientei tratamentelor administrate si al cadrelor medicale.
Luînd în calcul prevederile contractului încheiat între Spitalul Judetean de Urgentã Neamt si Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt, ca si decontarea de cãtre aceasta din urmã a serviciilor medicale efectuate, cea mai mare unitatea sanitarã din judet a realizat 41,7 miliarde de lei si a cheltuit 43 de miliarde de lei. Din totalul cheltuielilor fãcute de cãtre spital în prima lunã din 2007, 23,9 miliarde reprezintã cheltuieli de personal, adicã plata salariilor.
Conform analizei indicatorilor medicali si economici aferenti fiecãrei sectii, cea mai performantã a fost Pediatria. Avînd foarte multe internãri, respectiva sectie a realizat 5 miliarde de lei si a consumat doar 2, în conditiile în care cheltuielile de personal au fost de 1,3 miliarde de lei. Performatã din punct de vedere al activitãtii desfãsurate este si Obstetrica, sectie care, conform precizãrilor fãcute de cãtre doctorul Stelian Ghitã, managerul Spitalului Judetean de Urgentã Neamt, în anii anteriori iesea în deficit. Aici, realizãrile au fost de 2,4 miliarde de lei, consumul a fost de 1,9 miliarde, din care 1,3 miliarde reprezintã cheltuielile de personal. O altã sectie, a cãrei activitate a fost bunã, este Oncologia, unde s-au realizat 2,2 miliarde de lei si s-au cheltuit 1,4 miliarde, din care 712 milioane reprezintã plãtile salariale.
Una dintre sectiile cu balanta realizãri-cheltuieli negativã este Chirurgie Generalã. Aici, realizãrile au fost de 3 miliarde de lei, iar cheltuielile - de 4,3 miliarde de lei. Surprinzãtor, din analiza fãcutã reiese cã aproximativ 70% din suma consumatã o reprezintã cheltuilelile de personal, care au fost de 2,3 miliarde de lei. Dar, dupã cum spunea managerul unitãtii, în nici un caz nu se poate concluziona cã în sectia Chirurgie Generalã ar exista personal excedentar, avînd în vedere volumul de muncã.
„Tinînd cont de numãrul de paturi pe care îl avem, adicã 85, si de activitatea pe care o desfãsurãm, nu se poate spune cã avem prea mult personal, ci din contra, am mai avea nevoie. Cît priveste cheltuielile sectiei noastre, sînt mari pentru cã tratãm cazuri foarte grave, care consumã foarte mult. Am avut, de exemplu, un pacient de 53 de ani care a fost în stare foarte gravã, a fost operat de trei ori, a fost mult timp internat si s-au consumat cu tratamentul lui 340 de milioane de lei. Cu o pacientã care avea pancreatitã necroticã si era în stare foarte gravã s-au consumat 300 de milioane de lei. Cînd ai un caz foarte grav, te gîndesti sã-i salvezi viata, abia apoi la costuri. Cred cã asa este normal. Pe de altã parte, plata pe caz ponderat pe care o primim noi este insuficientã. Primim aproximativ 11 milioane de lei per caz, în timp ce necesarul, conform realitãtii, ar fi de 17 milioane“, a declarat doctorul Iosif Koszeghi, seful sectiei Chirurgie Generalã din cadrul Spitalului Judetean Neamt.

Articol afisat de 1423 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaug comentariul tu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective