Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Politica 15 Februarie 2007
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Motiunea anti-Macovei divide senatorii nemteni

• social-democratul Ioan Chelaru consider´┐Ż c´┐Ż ministrul Justitiei ar trebui s´┐Ż-si dea demisia de onoare, dar e sigur c´┐Ż nu o va face • liberala Norica Nicolai spune c´┐Ż, de fapt, Opozitia a taxat-o pe Macovei pentru ´┐Żnc´┐Żp´┐Żt´┐Żnare si amenint´┐Żrile la adresa Parlamentului • senatorul Serban Str´┐Żtil´┐Ż anunt´┐Ż c´┐Ż Alianta reclam´┐Ż neconstitutionalitatea unor reguli ale Senatului • PD Neamt o sustine ´┐Żn continuare pe Monica Macovei •

Cele 81 de voturi pentru motiunea simpl´┐Ż depus´┐Ż de PC ´┐Żmpotriva ministrului Justitiei, Monica Macovei, au ´┐Żmp´┐Żrtit senatorii de Neamt ´┐Żn dou´┐Ż tabere, potrivit modelului din Parlament. Social-democratul Ioan Chelaru, chestor al Senatului, spune c´┐Ż rezultatul votului ar trebui s´┐Ż trezeasc´┐Ż simtul onoarei ´┐Żn Monica Macovei si s´┐Ż o determine s´┐Ż demisioneze din Guvern. „Votul dat acestei motiuni este o victorie a adev´┐Żrului, care dovedeste clar c´┐Ż mult l´┐Żudata reform´┐Ż ´┐Żn justitie nu exist´┐Ż. Dac´┐Ż Monica Macovei ar fi un personaj cu onoare, ar fi trebuit s´┐Ż ´┐Żsi prezinte demisia dimineat´┐Ż, la prima or´┐Ż. Cum nu este si nu va fi, probabil se va crampona de aceast´┐Ż functie“, a spus senatorul PSD.
De partea cealalt´┐Ż, senatorul PNL Norica Nicolai consider´┐Ż c´┐Ż scorul de 81 „pentru“ la 46 „´┐Żmpotriv´┐Ż“ este mai mult o sanctiune aplicat´┐Ż de senatori Monic´┐Żi Macovei pentru ´┐Żnc´┐Żp´┐Żt´┐Żnarea acesteia. Norica Nicolai spune cu hot´┐Żr´┐Żre c´┐Ż PNL nu a votat pentru motiune, ca s´┐Ż risipeasc´┐Ż zvonurile ap´┐Żrute imediat dup´┐Ż rezultatele votului. „PNL nu a tr´┐Żdat. Categoric, nu. Motiunea ar fi trecut oricum, numai cu voturile Opozitiei. Am convingerea c´┐Ż Alianta a votat bloc. Din punctul meu de vedere, s-au f´┐Żcut pasi semnificativi spre reforma ´┐Żn justitie. Votul Senatului a fost un vot pentru motiune si este posibil s´┐Ż fi fost influentat de faptul c´┐Ż Monica Macovei refuz´┐Ż de un an de zile s´┐Ż vin´┐Ż ´┐Żn Parlament s´┐Ż ´┐Żsi sustin´┐Ż proiectele de lege si c´┐Ż a amenintat ´┐Żn repetate r´┐Żnduri Parlamentul. Cred c´┐Ż asta a influentat votul“, a declarat Norica Nicolai. Colegul de partid si de Senat, Serban Str´┐Żtil´┐Ż, este de aceeasi p´┐Żrere. „Este o procedur´┐Ż parlamentar´┐Ż ´┐Żn conformitate cu Constitutia Rom´┐Żniei si legile ´┐Żn vigoare. Rezultatul votului ar putea fi interpretat ca un vot de ne´┐Żncredere la adresa doamnei Macovei, dar noi, parlamentarii Aliantei, am decis s´┐Ż ´┐Żi d´┐Żm votul de ´┐Żncredere. Numai c´┐Ż actuala structur´┐Ż a grupurilor parlamentare din Senat a dat rezultatul pe care ´┐Żl stie toat´┐Ż lumea. Alianta Dreptate si Adev´┐Żr a f´┐Żcut sesizare la Curtea Constitutional´┐Ż, ´┐Żn care reclam´┐Ż neconstitutionalitatea articolului din Regulamentul Senatului care spune c´┐Ż rezultatul unei motiuni este obligatoriu pentru Guvern. Practic, ´┐Żn urma unei motiuni nu este obligatoriu ca ministrul s´┐Ż ´┐Żsi dea demisia sau s´┐Ż fie revocat de premier“, a declarat Serban Str´┐Żtil´┐Ż.

Vot dirijat politic

Ministrul Justitiei se bucur´┐Ż de sustinerea total´┐Ż a Partidului Democrat, inclusiv a filialei de la Neamt. Presedintele PD Neamt, deputatul Marius Rogin, a declarat c´┐Ż votul din Senat a fost dirijat politic. „Consider´┐Żm c´┐Ż alianta anti-B´┐Żsescu a dorit s´┐Ż dea un semnal c´┐Żt mai expresiv prin aceast´┐Ż sanctiune. Din punct de vedere constitutional, noi consider´┐Żm neavenit´┐Ż aceast´┐Ż pozitie ´┐Żmpotriva ministrului Justitiei, pozitie dirijat´┐Ż politic. Partidul Democrat a fost si r´┐Żm´┐Żne un sustin´┐Żtor constant al ministrului Monica Macovei si consider´┐Żm c´┐Ż, ´┐Żn ciuda multor contestatii, acest minister a prins viat´┐Ż, semnalele acestei renasteri fiind cuantificate prin arestarea unor primari - indiferent de culoarea lor politic´┐Ż, a unor prefecti - indiferent de culoarea politic´┐Ż din care au venit sau de sustinerea politic´┐Ż ulterioar´┐Ż, si prin anchetarea unor ministri“, a declarat Marius Rogin, ad´┐Żug´┐Żnd c´┐Ż dat fiind votul secret nu stie nimeni sigur care din senatorii actualei Puteri au votat ´┐Żmpotriva ministrului Macovei. Speculatii despre o posibil´┐Ż tr´┐Żdare au ap´┐Żrut ca urmare a voturilor: din cele 127 exprimate, 81 au fost pentru motiunea anti-Macovei, iar 46 ´┐Żmpotriv´┐Ż. Asta ´┐Żn conditiile ´┐Żn care senatorii PSD, PC si PRM ´┐Żntruneau doar 72 de voturi. Diferenta a fost speculat´┐Ż ca apartin´┐Żnd unor parlamentari liberali sau, mai grav, a celor 9 senatori PLD. Motiunea anti-Macovei este a doua motiune simpl´┐Ż votat´┐Ż ´┐Żn Rom´┐Żnia ultimilor 17 ani si prima ´┐Żn care un ministru este taxat de Parlament. Opozitia se asteapt´┐Ż ca ministrul Macovei s´┐Ż demisioneze sau, dac´┐Ż nu, premierul T´┐Żriceanu s´┐Ż o revoce din functie. Actuala Putere sustine c´┐Ż regulamentul Senatului nu este dublat de Constitutie, deci ministrul Macovei nu are de ce s´┐Ż nu ´┐Żsi continue activitatea ´┐Żn Guvern.

Articol afisat de 1456 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective