Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 15 Februarie 2007
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Comando“ la Oncologie

• ´┐Żn ultimele dou´┐Ż zile, sectia Oncologie a fost tinta unui control pe tema stocului si consumului de medicamente • controlul a fost dispus de conducerea Casei Nationale de Asigur´┐Żri de S´┐Żn´┐Żtate, deranjat´┐Ż de faptul c´┐Ż sefa respectivei sectii a afirmat c´┐Ż nu a primit medicamentele aferente lunii februarie si c´┐Ż nu poate administra pacientilor tratamentul necesar • reprezentantii CAS Neamt au constatat c´┐Ż ´┐Żn farmacia Spitalului Judetean se g´┐Żseau, ieri, stocuri din anumite produse oncologice, iar 14 tipuri de medicamente lipseau • concluzia CAS Neamt este c´┐Ż doctor Doinita Vararau nu a comandat ´┐Żntregul necesar de medicamente • medicul presupune c´┐Ż reprezentantii CNAS au uitat s´┐Ż trimit´┐Ż comenzile de medicamente ´┐Żn timp util la distribuitori •

Criza de medicamente specifice cu care se confrunt´┐Ż sectia Oncologie a Spitalului Judetean de Urgent´┐Ż Neamt si pe care a semnalat-o, recent, presei doctor Doinita Vararu Gavrilescu, sefa acesteia, a st´┐Żrnit o furtun´┐Ż de mari proportii la nivelul Casei Nationale de Asigur´┐Żri de S´┐Żn´┐Żtate. Sustin´┐Żnd c´┐Ż aprovizionarea Oncologiei cu toat´┐Ż medicatia necesar´┐Ż comandat´┐Ż s-a f´┐Żcut ´┐Żn ianuarie, conducerea CNAS a dispus, marti, 13 februarie, efectuarea unui control al stocului de medicamente din respectiva sectie si din farmacia unit´┐Żtii. Marti, ´┐Żn jurul orei 15.30, o echip´┐Ż alc´┐Żtuit´┐Ż din reprezentanti ai Casei de Asigur´┐Żri de S´┐Żn´┐Żtate si ai Autorit´┐Żtii de S´┐Żn´┐Żtate Public´┐Ż Neamt s-a deplasat la Spitalul Judetean si a demarat verific´┐Żrile stocurilor de medicamente specifice bolnavilor de cancer si a evidentelor consumului acestora si a solicitat o not´┐Ż explicativ´┐Ż din partea doctoritei Doinita Vararu Gavrilescu, sefa sectiei Oncologie a Spitalului Judetean de Urgent´┐Ż Neamt. ´┐Żn documentul care i-a fost solicitat, aceasta a ar´┐Żtat c´┐Ż, din cauza unor disfunctionalit´┐Żti de aprovizionare cu medicamente cu care s-a confruntat ´┐Żn ultimele dou´┐Ż luni, la ora actual´┐Ż lipsesc din farmacia unit´┐Żtii opt tipuri de produse oncologice de linia a II- a si, astfel, bolnavii c´┐Żrora ar trebui s´┐Ż le fie administrate respectivele medicamente s´┐Żnt reprogramati la curele de citostatice. Sefa sectiei Oncologie a mai ar´┐Żtat ´┐Żn nota explicativ´┐Ż c´┐Ż, ´┐Żn urm´┐Żtoarele zile, farmacia spitalului va epuiza alte cinci tipuri de citostatice din linia I.
Potrivit preciz´┐Żrilor f´┐Żcute de c´┐Żtre doctor Doinita Vararu Gavrilescu, deficientele ´┐Żn aprovizionarea cu medicamente destinate tratamentului bolnavilor de cancer aflati ´┐Żn evidenta Spitalului Judetean de Urgent´┐Ż Neamt au ap´┐Żrut ´┐Żncep´┐Żnd din luna decembrie. „Medicamente pentru luna decembrie le-am primit t´┐Żrziu, iar pe cele din ianurie, la fel. Pentru c´┐Ż la ´┐Żnceputul lunii ianuarie afluenta de bolnavi a fost foarte mare, ´┐Żntruc´┐Żt multi dintre ei au am´┐Żnat tratamentul din cauza S´┐Żrb´┐Żtorilor de Iarn´┐Ż, pe 10 ianuarie noi aveam tot stocul de medicamente epuizat. Cu toate c´┐Ż aprovizionarea cu produse oncologice se face ´┐Żn prima decad´┐Ż a fiec´┐Żrei luni, p´┐Żn´┐Ż la acea dat´┐Ż nu primisem nici un medicament din comanda afaerent´┐Ż lunii ianuarie. ´┐Żn aceste conditii, am solicitat livrarea ´┐Żn avans a unei p´┐Żrti din medicatie, ceea ce s-a si ´┐Żnt´┐Żmplat, iar pe 24 ianuarie am primit restul din produsele comandate pentru respectiva lun´┐Ż. Pe 25 ianuarie, am f´┐Żcut comanda de medicamente pentru luna februarie, iar livrarea nu s-a f´┐Żcut nici p´┐Żn´┐Ż azi (14 februarie - n.r.). Am bolnavi de leucemie care au venit pentru a li se administra tratamentul necesar si nu am medicamentele necesare, bolnavi cu cancer de prostat´┐Ż care, din aceeasi cauz´┐Ż, trebuie reprogramati. Am luat leg´┐Żtura cu distribuitorii de medicamente oncologice si nu mi-au putut preciza c´┐Żnd pot face livrarea, pentru c´┐Ż, probabil, nu au primit comenzile de la Casa National´┐Ż de Asigur´┐Żri de S´┐Żn´┐Żtate, care se ocup´┐Ż de acest aspect. Am discutat cu colegi din judetele limitrofe si am constatat c´┐Ż si ei se confrunt´┐Ż cu aceeasi lips´┐Ż de medicamente. De trei ani ´┐Żncoace, nu am avut nici o problem´┐Ż de aprovizionare cu produse oncologice. Trimiteam comanda la Casa National´┐Ż la data la care trebuia si primeam medicatia de la distribuitori ´┐Żn prima decad´┐Ż a lunii. Presupun c´┐Ż cineva de la Casa National´┐Ż a uitat s´┐Ż trimit´┐Ż ´┐Żn timp util c´┐Żtre distribuitori comenzile f´┐Żcute de noi. Nu am acuzat si nu acuz pe nimeni de nimic, doar am semnalat o disfunctionalitate. ´┐Żn schimb, m´┐Ż doare faptul c´┐Ż am fost acuzat´┐Ż c´┐Ż dezinformez si c´┐Ż as fi fost pl´┐Żtit´┐Ż s´┐Ż destabilizez sistemul“, a declarat doctor Doinita Vararu Gavrilescu, sefa sectiei Oncologie a Spitalului Judetean Neamt.
Potrivit declaratiilor economistei Gabriela Zamfir, director adjunct al CAS Neamt, reprezentantii CNAS sustin c´┐Ż, ´┐Żn cursul lunii ianuarie, farmacia celei mai mari unit´┐Żti sanitare din judet a fost aprovizionat´┐Ż cu medicamente destinate bolnavilor de cancer, ´┐Żn valoare de 3,2 miliarde de lei, conform comenzii f´┐Żcute, care a fost aprobat´┐Ż integral.
„La sf´┐Żrsitul lunii ianuarie, stocul de produse oncologice din farmacie era de 2 miliarde de lei, iar pe 13 februarie era de 971 de milioane de lei. Colegii care au fost ´┐Żn control au constatat c´┐Ż la anumite medicamente pentru cancer erau stocuri foarte mari, iar altele lipseau. Ce e drept, ´┐Żn timpul controlului s-a constat c´┐Ż din 60-70 de tipuri de medicamente lipseau 14. ´┐Żnclin s´┐Ż cred c´┐Ż atunci c´┐Żnd a f´┐Żcut comanda, doamna doctor nu a apreciat foarte exact necesarul de medicamente. M´┐Ż mir´┐Ż faptul c´┐Ż noi si Casa National´┐Ż am aflat din pres´┐Ż despre lipsa de medicamente, ´┐Żn timp ce unui reprezentant al CAS care controleaz´┐Ż situatia programelor de s´┐Żn´┐Żtate, si a fost luni pe la spital, doamna doctor nu i-a spus c´┐Ż are probleme cu aprovizionarea“, a precizat economist Gabriela Zamfir, director adjunct al CAS Neamt.

Articol afisat de 1882 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective