Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 15 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Comando“ la Oncologie

• în ultimele douã zile, sectia Oncologie a fost tinta unui control pe tema stocului si consumului de medicamente • controlul a fost dispus de conducerea Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate, deranjatã de faptul cã sefa respectivei sectii a afirmat cã nu a primit medicamentele aferente lunii februarie si cã nu poate administra pacientilor tratamentul necesar • reprezentantii CAS Neamt au constatat cã în farmacia Spitalului Judetean se gãseau, ieri, stocuri din anumite produse oncologice, iar 14 tipuri de medicamente lipseau • concluzia CAS Neamt este cã doctor Doinita Vararau nu a comandat întregul necesar de medicamente • medicul presupune cã reprezentantii CNAS au uitat sã trimitã comenzile de medicamente în timp util la distribuitori •

Criza de medicamente specifice cu care se confruntã sectia Oncologie a Spitalului Judetean de Urgentã Neamt si pe care a semnalat-o, recent, presei doctor Doinita Vararu Gavrilescu, sefa acesteia, a stîrnit o furtunã de mari proportii la nivelul Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate. Sustinînd cã aprovizionarea Oncologiei cu toatã medicatia necesarã comandatã s-a fãcut în ianuarie, conducerea CNAS a dispus, marti, 13 februarie, efectuarea unui control al stocului de medicamente din respectiva sectie si din farmacia unitãtii. Marti, în jurul orei 15.30, o echipã alcãtuitã din reprezentanti ai Casei de Asigurãri de Sãnãtate si ai Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt s-a deplasat la Spitalul Judetean si a demarat verificãrile stocurilor de medicamente specifice bolnavilor de cancer si a evidentelor consumului acestora si a solicitat o notã explicativã din partea doctoritei Doinita Vararu Gavrilescu, sefa sectiei Oncologie a Spitalului Judetean de Urgentã Neamt. În documentul care i-a fost solicitat, aceasta a arãtat cã, din cauza unor disfunctionalitãti de aprovizionare cu medicamente cu care s-a confruntat în ultimele douã luni, la ora actualã lipsesc din farmacia unitãtii opt tipuri de produse oncologice de linia a II- a si, astfel, bolnavii cãrora ar trebui sã le fie administrate respectivele medicamente sînt reprogramati la curele de citostatice. Sefa sectiei Oncologie a mai arãtat în nota explicativã cã, în urmãtoarele zile, farmacia spitalului va epuiza alte cinci tipuri de citostatice din linia I.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctor Doinita Vararu Gavrilescu, deficientele în aprovizionarea cu medicamente destinate tratamentului bolnavilor de cancer aflati în evidenta Spitalului Judetean de Urgentã Neamt au apãrut începînd din luna decembrie. „Medicamente pentru luna decembrie le-am primit tîrziu, iar pe cele din ianurie, la fel. Pentru cã la începutul lunii ianuarie afluenta de bolnavi a fost foarte mare, întrucît multi dintre ei au amînat tratamentul din cauza Sãrbãtorilor de Iarnã, pe 10 ianuarie noi aveam tot stocul de medicamente epuizat. Cu toate cã aprovizionarea cu produse oncologice se face în prima decadã a fiecãrei luni, pînã la acea datã nu primisem nici un medicament din comanda afaerentã lunii ianuarie. ÃŽn aceste conditii, am solicitat livrarea în avans a unei pãrti din medicatie, ceea ce s-a si întîmplat, iar pe 24 ianuarie am primit restul din produsele comandate pentru respectiva lunã. Pe 25 ianuarie, am fãcut comanda de medicamente pentru luna februarie, iar livrarea nu s-a fãcut nici pînã azi (14 februarie - n.r.). Am bolnavi de leucemie care au venit pentru a li se administra tratamentul necesar si nu am medicamentele necesare, bolnavi cu cancer de prostatã care, din aceeasi cauzã, trebuie reprogramati. Am luat legãtura cu distribuitorii de medicamente oncologice si nu mi-au putut preciza cînd pot face livrarea, pentru cã, probabil, nu au primit comenzile de la Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate, care se ocupã de acest aspect. Am discutat cu colegi din judetele limitrofe si am constatat cã si ei se confruntã cu aceeasi lipsã de medicamente. De trei ani încoace, nu am avut nici o problemã de aprovizionare cu produse oncologice. Trimiteam comanda la Casa Nationalã la data la care trebuia si primeam medicatia de la distribuitori în prima decadã a lunii. Presupun cã cineva de la Casa Nationalã a uitat sã trimitã în timp util cãtre distribuitori comenzile fãcute de noi. Nu am acuzat si nu acuz pe nimeni de nimic, doar am semnalat o disfunctionalitate. ÃŽn schimb, mã doare faptul cã am fost acuzatã cã dezinformez si cã as fi fost plãtitã sã destabilizez sistemul“, a declarat doctor Doinita Vararu Gavrilescu, sefa sectiei Oncologie a Spitalului Judetean Neamt.
Potrivit declaratiilor economistei Gabriela Zamfir, director adjunct al CAS Neamt, reprezentantii CNAS sustin cã, în cursul lunii ianuarie, farmacia celei mai mari unitãti sanitare din judet a fost aprovizionatã cu medicamente destinate bolnavilor de cancer, în valoare de 3,2 miliarde de lei, conform comenzii fãcute, care a fost aprobatã integral.
„La sfîrsitul lunii ianuarie, stocul de produse oncologice din farmacie era de 2 miliarde de lei, iar pe 13 februarie era de 971 de milioane de lei. Colegii care au fost în control au constatat cã la anumite medicamente pentru cancer erau stocuri foarte mari, iar altele lipseau. Ce e drept, în timpul controlului s-a constat cã din 60-70 de tipuri de medicamente lipseau 14. ÃŽnclin sã cred cã atunci cînd a fãcut comanda, doamna doctor nu a apreciat foarte exact necesarul de medicamente. Mã mirã faptul cã noi si Casa Nationalã am aflat din presã despre lipsa de medicamente, în timp ce unui reprezentant al CAS care controleazã situatia programelor de sãnãtate, si a fost luni pe la spital, doamna doctor nu i-a spus cã are probleme cu aprovizionarea“, a precizat economist Gabriela Zamfir, director adjunct al CAS Neamt.

Articol afisat de 1867 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective