Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DREPTATE DUPÃ 70 DE ANI

DREPTATE DUPÃ 70 DE ANI

• dupã foarte multi ani de asteptãri, mostenitorilor expropriatilor din Basarabia si Bucovina de Nord li se face dreptate • mîine se vor valida primele zece dosare pentru acordarea de despãgubiri • în Neamt, sînt circa 290 de urmasi ai expropriatilor care asteaptã sã li se dea despãgubiri pentru ceea ce au lãsat pãrintii lor în urmã • nouã dintre ei vor primi sume cuprinse între 690 milioane de lei vechi si 3,29 miliarde •

„Era un martie atît de ploios si rece... si noi umblam cu cãruta, trasã de un cal, lãsînd în urmã toatã averea. Luasem cu noi un schimb de haine, un sac cu fãinã de grîu si o cutie cu zahãr. Am lãsat casa descuiatã si am cãutat sã ne salvãm vietile“, asa si-a început povestea Agripina Privalov, o deportatã din Basarabia, cãreia acum statul român îi face dreptate, acordîndu-i despãgubiri pentru bunurile rãmase în Orhei, în martie 1940. Si alãturi de ea, încã nouã deportati din Basarabia si Bucovina de Nord, din circa 290 cîti sînt în Neamt, vor afla vineri, 23 februarie, care va fi valoarea despãgubirilor pe care le vor primi pentru casele, terenurile si culturile rãmase în tinuturile natale. Legea 290/ 2006 începe sã fie pusã în practicã în Neamt. Mîine, 23 februarie, va avea loc prima sedintã dintr-un sir care va urma, în care se vor valida astfel de dosare. Dupã cum a declarat subprefectul Vasile Sendrea, presedintele comisiei de aplicare a prevederilor Legii 290/ 2006, sedintele vor avea loc pe mãsura solutionãrii dosarelor. „Sedinta de vineri, 23 februarie, este prima care se desfãsura pe baza ultimelor prevederi legale referitoare la acordarea despãgubirilor pentru deportati. Dupã o lungã perioadã de timp, în care desi a existat legislatie, nu s-au acordat despãgubiri, vine rîndul sã li se facã dreptate oamenilor. Conform evaluãrilor din dosarele care vor fi supuse validãrii vineri, cele mai mici despãgubiri sînt în valoare de 69.000 de lei (690 milioane de lei vechi - n.r.) si 329.000 de lei (3,29 miliarde de lei vechi - n.r.)“, a declarat subprefectul Vasile Sendrea. Legea 290/ 2006, în baza cãreia se vor valida dosarele de mîine, predeve ca despãgubirile sã se facã numai în bani. Astfel, solicitantii au depus la dosare dovezi care aratã cã înaintasii lor, în momentul deportãrii, au lãsat în locurile natale case, terenuri, culturi neculese si animale. Celelalte legi românesti în baza cãrora se acordã despãgubiri prevãd acordarea bunurilor solicitate în naturã, iar dacã nu existã în naturã, pot fi oferite servicii sau bunuri la schimb, acceptate de beneficiari, ori, în ultimã instantã, actiuni la Fondul Proprietatea. La întocmirea dosarelor la Legea 290/ 2006 s-a lucrat pe baza a douã ordine emise de Ministerul Agriculturii si Ministerul Administratiei si Internelor. Evaluarea bunurilor trecute de solicitanti în dosare se face pe baza datelor stabilite de reprezentanti ai Inspectoratului de Stat în Constructii (apreciazã valoarea pentru locuinte si anexe gospodãresti), ai Directiei Agricole (culturi neculese) si ai primãriilor de domiciliu ale solicitantilor.
Mãdãlina Baroi, din cadrul Prefecturii Neamt, a declarat cã printre culturile rãmase neculese se numãrã grîul, care fusese semãnat în toamna dinaintea deportãrii si alte cereale care au acelasi ciclu germinativ.
Legislatia în vigoare pevede cã valoarea despãgubirilor pentru locuinte, anexe, terenuri si culturi nu trebuie sã depãseascã suma veniturilor salariilor medii pe economie ale unei persone pe o perioadã de 20 de ani. În aceste conditii, este posibil ca despãgubirile care se vor acorda într-unul dintre dosare, de 3,29 miliarde de lei vechi, sã se reducã datoritã prevederilor legale. Cele zece dosare care vor intra în discutie vineri la Prefecturã au fost depuse de Sergiu Bumbu, Agripina Privalov, Miron Privalov, Stefan Ursu, Margareta Drimã, Victoria Bulãu, Victor Axinte, Virgil Gorduza, Natalia Lupu Gorduza si Viorel si Neculai Manoliu.

„Am plecat cu cãruta brutarului“

Una dintre miile de familii care s-au refugiat din calea prigoanei sovietice este Privalov, de loc din Orhei. ÃŽn 1940, sotii Privalov aveau doi copii - un bãiat, Miron, în vîrstã de 13 ani, si o fatã, Agripina, de 17 ani. Convinsi cã nu mai aveau cum sã-si ducã traiul mai departe în acea zonã, cele patru persoane au lãsat totul de izbeliste si într-o noapte au plecat în necunoscut, sperînd cã vor scãpa cu viatã. „Era un martie atît de ploios si rece... si noi umblam cu cãruta, trasã de un cal, lãsînd în urmã toatã averea. Luasem un schimb de haine, un sac cu fãinã de grîu si o cutie cu zahãr. Am lãsat casa descuiatã si am cãutat sã ne salvãm vietile. Refugierea noastrã a fost neanuntatã. Am plecat peste noapte. Tata a cumpãrat un cal cu cãrutã, de la brutarul din sat, care împãrtea pîine pe ulite. Am încãrcat acolo ce-am putut. N-am luat nimic de valoare, lucruri la care tineam... Am mers asa pînã la o cunostintã, din Chisinãu, care ne-a dat o cãrutã cu doi cai. O lãsase undeva, pe un drum. Pusese un semn la ea si dupã acel semn tata a recunoscut-o si a luat-o pentru noi. Am mers cu cele douã cãrute, una cu doi cai si una cu unul, din sat în sat, pînã am ajuns la Rîmnicu Vîlcea. ÃŽmi amintesc cã am trecut prin Buzãu. Acolo era o nuntã si nuntasii ne-au fãcut un coviltir. Cînd am vãzut acoperis deasupra capului, am avut impresia cã stãteam într-un palat. Noi sîntem lipoveni si tata a tinut sã ne tragem aproape de biserica lipoveneascã. Asa cã ne-am mutat la Brãila. Numai cã tata s-a îmbolnãvit si i s-a recomandat sã trãiascã la munte. Si am venit la Piatra Neamt. Acum am 84 de ani, iar fratele meu, Miron, are 79, dar amintirile triste au rãmas nesterse în memoria noastrã. Am dormit atîtea nopti în cãrutã dupã ce ne-am refugiat pe 20 martie 1940, ne-a plouat, ne-a fost frig... ÃŽmi amintesc cum tata si fratele meu s-au îmbolnãvit pe drum. Am trecut prin momente grele. Ni s-ar face o dreptate dacã am fi despãgubiti“, a povestit Agripina Privalov.
ÃŽn Orhei, familia a lãsat o casã cu sase camere, toate mobilate, o prãvãlie, pãmînt si animale. Dorul de locurile natale a dus-o pe bãtrîna de 84 de ani sã-si vadã casa, în 1968. Apoi, dupã aproape 30 de ani, s-a dus sã vadã casa copilãriei si Miron Privalov. „Casa e în continuare în picioare. Tata a fãcut o constructie trainicã, din cãrãmidã. Acolo este locul în care m-am nãscut si în care mi-am trãit copilãria“, a mai spus Agripina Privalov. Despãgubirile, dupã ce vor fi validate mîine la Prefecturã, vor fi anuntate la Cabinetul Primului Ministru. De acolo, vor fi transmise spre publicare în Monitorul Oficial al României. Apoi, Ministerul Finantelor Publice va aloca banii necesari si, mai departe, prin Trezorerie, vor ajunge la deportati.
FOTO: Agripina Privalov asteaptã sã primeascã despãgubiri pentru agoniseala pãrintilor sãi

Articol afisat de 2793 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective