Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Alertã împotriva aviarei, în Neamt

Alertã împotriva aviarei, în Neamt

• medicii veterinari nemteni si inspectorii sanitar-veterinari verificã dacã sînt respectate toate mãsurile privind biosecuritatea în exploatatiile de pãsãri

Cazurile de gripã aviarã înregistrate recent într-o regiune din Rusia au alertat autoritãtile sanitar-veterinare din Neamt, ca de altfel din toatã tara. În consecintã, la recomandarea forului central din Bucuresti, conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentului (DSVSA) Neamt a impus o serie de mãsuri specifice, menite sã previnã aparitia acestei boli în judet.
Astfel, medicii veterinari nemteni si inspectorii sanitar-veterinari verificã dacã sînt respectate toate mãsurile privind biosecuritatea în exploatatiile de pãsãri. Se mai controleazã circulatia pãsãrilor înspre si dinspre judet si se supravegheazã foarte riguros importurile de pãsãri. Un alt aspect care se controleazã este acela legat de închiderea si mentinea pãsãrilor în curtile gospodãriilor particulare.
Inspectorii sanitar-veterinari mai au în vedere asigurarea stocurilor de interventie, a acelora de dezinfectante, precum si procurarea echipamentelor de protectie.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre doctorul Constantin Lipan, director adjunct al DSVSA Neamt, în scopul prevenirii aparitiei gripei aviare în judet, de la începutul lunii februarie pînã acum au fost examinate atît pãsãrile domestice din gospodãrile particulare, cît si din microferme, dar si cele sãlbatice. În cazurile unde au existat suspiciuni, au fost prelevate probe care au fost analizate în laborator. În cursul lunii februarie, au fost efectuate teste de laborator la 560 de pãsãri - 551 pãsãri domestice si 9 sãlbatice. Toate testele serologice si virusologice au iesit negative pentru virusul H5N1.
Conducerea DSVSA Neamt a luat mãsuri împotriva aparitiei gripei aviare încã din cursul lunii ianuarie, cînd au fost semnalate cîteva cazuri de acest fel în Ungaria. Încã de atunci au fost monitorizate miscãrile de pasãri, oameni si alte materiale ce pot fi vectori ai virusului influentei aviare. Populatiei i s-a impus sã declare toate efectivele de pãsãri existente în gospodãrie, sã informeze medicului veterinar despre toate cazurile de îmbolnãvire sau moarte la animale. S-a impus ca pãsãrile din gospodãriile particulare sã fie izolate în curti sau în adãposturi bine delimitate. A fost interzis accesul ratelor si gîstelor la luciul de apã. S-a interzis împrãstierea gunoiului de grajd în afara curtilor si s-a impus distrugerea acestuia prin ardere în incinta fiecãrei gospodãrii.
A fost opritã iesirea în afara judetului a tuturor categoriilor de pãsãri, precum si ducerea lor în piete si oboare pentru comercializare.
La nivelul fermelor de pãsãri, au fost instituite mãsuri drastice de profilaxie generalã.
Au fost asigurate dezinfectantele necesare, iar unitãtile au fost dotate cu pompe de dezinfectie de mare putere. La nivel de DSVSA Neamt, au fost procurate echipament de protectie pentru personal în caz de necesitate, dezinfectante si masinã permanentã de interventie. Medicii veterinari de circumscriptie, care au pe teritoriu bazine piscicole, au fost anuntati sã supravegheze pãsãrile sãlbatice care vin în aceste locuri.

Articol afisat de 1561 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective