Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Februarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Alertă împotriva aviarei, în Neamt

Alertă împotriva aviarei, în Neamt

• medicii veterinari nemteni si inspectorii sanitar-veterinari verifică dacă sînt respectate toate măsurile privind biosecuritatea în exploatatiile de păsări

Cazurile de gripă aviară înregistrate recent într-o regiune din Rusia au alertat autoritătile sanitar-veterinare din Neamt, ca de altfel din toată tara. În consecintă, la recomandarea forului central din Bucuresti, conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentului (DSVSA) Neamt a impus o serie de măsuri specifice, menite să prevină aparitia acestei boli în judet.
Astfel, medicii veterinari nemteni si inspectorii sanitar-veterinari verifică dacă sînt respectate toate măsurile privind biosecuritatea în exploatatiile de păsări. Se mai controlează circulatia păsărilor înspre si dinspre judet si se supraveghează foarte riguros importurile de păsări. Un alt aspect care se controlează este acela legat de închiderea si mentinea păsărilor în curtile gospodăriilor particulare.
Inspectorii sanitar-veterinari mai au în vedere asigurarea stocurilor de interventie, a acelora de dezinfectante, precum si procurarea echipamentelor de protectie.
Conform precizărilor făcute de către doctorul Constantin Lipan, director adjunct al DSVSA Neamt, în scopul prevenirii aparitiei gripei aviare în judet, de la începutul lunii februarie pînă acum au fost examinate atît păsările domestice din gospodările particulare, cît si din microferme, dar si cele sălbatice. În cazurile unde au existat suspiciuni, au fost prelevate probe care au fost analizate în laborator. În cursul lunii februarie, au fost efectuate teste de laborator la 560 de păsări - 551 păsări domestice si 9 sălbatice. Toate testele serologice si virusologice au iesit negative pentru virusul H5N1.
Conducerea DSVSA Neamt a luat măsuri împotriva aparitiei gripei aviare încă din cursul lunii ianuarie, cînd au fost semnalate cîteva cazuri de acest fel în Ungaria. Încă de atunci au fost monitorizate miscările de pasări, oameni si alte materiale ce pot fi vectori ai virusului influentei aviare. Populatiei i s-a impus să declare toate efectivele de păsări existente în gospodărie, să informeze medicului veterinar despre toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la animale. S-a impus ca păsările din gospodăriile particulare să fie izolate în curti sau în adăposturi bine delimitate. A fost interzis accesul ratelor si gîstelor la luciul de apă. S-a interzis împrăstierea gunoiului de grajd în afara curtilor si s-a impus distrugerea acestuia prin ardere în incinta fiecărei gospodării.
A fost oprită iesirea în afara judetului a tuturor categoriilor de păsări, precum si ducerea lor în piete si oboare pentru comercializare.
La nivelul fermelor de păsări, au fost instituite măsuri drastice de profilaxie generală.
Au fost asigurate dezinfectantele necesare, iar unitătile au fost dotate cu pompe de dezinfectie de mare putere. La nivel de DSVSA Neamt, au fost procurate echipament de protectie pentru personal în caz de necesitate, dezinfectante si masină permanentă de interventie. Medicii veterinari de circumscriptie, care au pe teritoriu bazine piscicole, au fost anuntati să supravegheze păsările sălbatice care vin în aceste locuri.

Articol afisat de 1248 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective