Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Învingãtori la Special Olympics

• patru fete ºi doi bãieþi de la ªcoala Specialã „Alexandru Roºca“ Piatra Neamþ au obþinut medalii la Jocurile Special Olympics • fetele au cîºtigat, la gimnasticã, o medalie de aur, una de argint ºi douã de bronz • bãieþii s-au clasat pe primul loc la sãritura în lungime • la Constanþa au participat peste 400 de sportivi din România, Bosnia, Serbia, Estonia, Rusia, Moldova, Italia, Turcia, Bulgaria •

Zilele trecute, festivitate sportivã la ªcoala Specialã „Alexandru Roºca“ Piatra Neamþ! Pe duºumeaua acoperitã de un covor subþiat de trecerea anilor, patru trupuºoare firave de copii se arcuiesc în ritmul unei muzici discrete. Mîini unduind graþios, picioare perfect întinse, chipuri deschise, curate, luminate de fericire. Sînt Mariana, Ramona, Roxana ºi Silvia, micuþele gimnaste care s-au întors de la concursul Special Olympics, desfãºurat recent la Constanþa, cu patru medalii: una de aur, una de argint ºi douã de bronz.

Patru campioane la gimnasticã ºi doi campioni la atletism
„Patru fetiþe de ºcoala noastrã au participat la «Jocurile Prieteniei Special Olympics», care s-au desfãºurat în perioada 24 - 28 septembrie la Constanþa. Fetele s-au impus prin valoarea lor: Mariana Þepeº a luat locul I - este ºi vicecampioanã mondialã «Special Olympics» la Dublin, Irlanda - Ramona Amãriuþei a luat locul II, iar locul III a fost cîºtigat, la egalitate, de alte douã fetiþe de-ale noastre, Roxana Pelin ºi Silvia Nedea. A fost un concurs interesant, dar destul de greu pentru noi, pentru cã a trebuit sã concurãm între noi la cel mai înalt nivel, nivelul IV valoric. Anul trecut am concurat la nivelul valoric II ºi ne-am întors cu patru medalii de aur ºi de aceea am mai urcat, anul acesta, douã trepte. Neºansa noastrã a fost cã, la acest nivel, nu au concurat decît fetele noastre“, a spus Georgeta Tãnase, profesoarã de gimnasticã la ªcoala Specialã „Alexandru Roºca“.
Concursul a fost destul de dificil, Jocurile Special Olympics desfãºurate la Constanþa reunind peste 400 de sportivi, atît din România, cît ºi din Bosnia, Serbia, Estonia, Rusia, Moldova, Italia, Turcia, Bulgaria. Pentru a se prezenta cît mai bine, fetele s-au antrenat zilnic în sala de sport al ºcolii, executîndu-ºi exerciþiile direct pe duºumea. Discrepanþa între condiþiile lor de antrenament ºi condiþiile de concurs a fost atît de mare, încît fetele, obiºnuite doar cu duritatea duºumelei, s-au cam dezechilibrat lucrînd pe saltele moi. ÃŽn aceste condiþii, aurul a revenit, într-adevãr, celei mai valoroase gimnaste, în cazul de faþã Mariana Þepeº. „A fost greu, obositor, dar mie îmi place foarte mult gimnastica ºi vreau sã ajung campioanã ca Nadia Comãneci“, a afirmat Mariana, o aºchie de fatã, toatã numai zîmbet, repetînd cuvintele spuse ºoptit de profesoara sa. „Fetele nu au avut alte concurente pentru cã la gimnasticã se lucreazã foarte greu. Eu le pregãtesc de ani de zile. Spre exemplu, pe Mariana Þepeº o pregãtesc de cînd era la grãdiniþã - acum este în clasa a VI-a“, a adãugat Georgeta Tãnase.
Dar dacã micuþele gimnaste aveau experienþa participãrii la concursuri internaþionale, în schimb atleþii au concurat pentru prima datã. ªi ei, însã, cu rezultate foarte bune. „Alin Grapã ºi Silviu Þancoc au participat pentru prima datã la un concurs de o asemenea anvergurã ºi au reuºit sã se claseze pe primul loc în cadrul grupelor lor valorice, cîºtigînd douã medalii de aur! Noi nici nu ne aºteptam la aºa performanþe! Rezultatele obþinute ne-au dat mai multã încredere în noi ºi curaj sã participãm la orice fel de concurs organizat de Special Olympics. Ne vom înscrie chiar ºi la competiþiile de masã ce se vor organiza pe plan local, judeþean, regional ºi naþional, sã-i obiºnuim pe copii cu astfel de manifestãri ca sã poatã integra mai uºor în societate!“, a declarat Maria Costan, profesor de sport la ªcoala Specialã „Alexandru Roºca“.

„Ei au avut de luptat în primul rînd cu propriile lor emoþii“
La atletism, concursul s-a organizat la urmãtoarele probe: alergare de vitezã - 50 m, alergare - 200 m, alergare - 400 m, ºtafetã 4x100 m, aruncarea mingii de oinã, sãritura în lungime cu elan ºi sãritura în lungime de pe loc. Bãieþii au concurat la sãritura în lungime cu elan. Alin Grapã a sãrit 3,43 metri, iar Silviu Þancoc 4,77 metri, obþinînd, la grupele lor valorice, cele mai bune rezultate. Pentru concurs, bãieþii s-au deplasat zi de zi la ªcoala nr. 27, ca sã sarã la groapa cu nisip, ºcoala lor nedispunînd de aºa ceva. Însã eforturile lor au fost rãsplãtite.
„Ei au avut de luptat în primul rînd cu propriile lor emoþii - se simþeau, într-un fel, stingheri ºi nu erau deloc în apele lor. Dar au dorit sã învingã ºi au ascultat sfaturile mele, aºa cã au reuºit sã obþinã aceastã performanþã. ªtiam ce pot, de asta i-am ºi ales pe ei. De Silviu mã ocup de patru ani, însã de Alin m-am ocupat numai din toamna asta. Lucrînd cu ei zi de zi, am obþinut aceastã performanþã“, a precizat profesoara Costan.
ÃŽnvingãtorii n-au luat cine ºtie ce premii. Firma Colgate le-a oferit cîte o plasã cu pastã de dinþi, apã de gurã, periuþã de dinþi ºi pliante. Plus ceva dulciuri. Dar pentru copii, ceea ce a contat cu adevãrat a fost victoria. „A fost frumos la concurs, mi-a plãcut pentru cã am cîºtigat. La început mi s-a pãrut greu, mi-a fost teamã sã nu pierd, dar mi-a dat Dumnezeu putere ca sã pot cîºtiga. Acum vreau sã continui“, ne-a mãrturisit unul dintre învingãtori, Alin Grapã.
Miºcarea Special Olympics, fondatã în anul 1968 de Eunice Kennedy Shriver, sora preºedintelui J.F. Kennedy, este destinatã copiilor ºi adulþilor cu retard mental. Iniþiatorii acestei miºcãri au vrut sã le ofere acestora ºansa de a se dezvolta fizic, de a-ºi dovedi curajul, de a se bucura de viaþã alãturi de familie, de prieteni, de alþi sportivi Special Olympics ºi de comunitate. În România, miºcarea Special Olympics a pãtruns în anul 1991, la iniþiativa unui grup de voluntari americani, care au organizat atunci pentru prima oarã Jocurile Special Olympics. Competiþia s-a bucurat de un real succes ºi, în consecinþã, s-a decis continuarea ei ºi în anii urmãtori.

Articol afisat de 1763 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective