Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 12 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Locatari de bloc, pompieri de nevoie

• un incendiu produs, pe timpul nopþii, în gunoiera blocului C4 din Piaþa ªtefan cel Mare putea sã producã un dezastru • incendiul a fost stins de cei care locuiesc la etajul opt al imobilului • este pentru a treia oarã, în ultimii 6 ani, cînd asemenea incidente au loc pe timpul nopþii •

Recenta prezentare a proiectului privind Managementul Deºeurilor - aflat în fazã de implementare în municipiul Piatra Neamþ, cu sprijinul Uniunii Europene - fãcutã de cãtre reprezentanþii firmei de consultanþã Hill International - a scos în evidenþã o concluzie foarte importantã: succesul sãu depinde de implicarea tututor cetãþenilor. „Noi facem eforturi serioase pentru a le oferi oamenilor cît mai mult informaþii. Al doilea pas pe care îl vom face va fi sã ne asigurãm cã oamenii înþeleg acest sistem. Ultimul pas va fi sã îi convingem sã participe la implementarea proiectului. Noi sperãm ca noul sistem de colectare sã nu mai funcþioneze în paralel cu cel vechi. Cred cã este foarte important sã nu mai folosim ghenele de acum. Acestea aparþin asociaþiilor de proprietari, de aceea, nici eu ºi nici contractantul de lucrãri nu sîntem autorizaþi sã intrãm în clãdiri. Cred cã va intra în sarcina Primãriei Piatra Neamþ sã cadã de acord cu asociaþiile, în aceastã privinþã“, a declarat Bertrand d' Estalenx, reprezentantul Hill International.
Cu prilejul fiecãrei dezbateri publice organizate cu cetãþenii, pe tema acestui proiect, au apãrut numeroase comentarii legate de amplasamentele gãsite pentru noile puncte de colectare a deºeurilor, dar ºi în privinþa necesitãþii desfiinþãrii ghenelor de gunoi din blocurile cu mai mult de 4 etaje. Cine le va duce gunoiul vîrstnicilor, mulþi dintre aceºtia nedeplasabili? Aceasta a fost una dintre întrebãrile „chinuitoare“ pentru conducerile asociaþiilor de proprietari. Autoritãþile au rãspuns, la rîndul lor, tot prin întrebãri: Cine se ocupã de îngrijirea persoanelor aflate în aceastã situaþie, dacã sînt nedeplasabile? Iar dacã nu are cine sã îi ajute, de ce nu ar putea face acest lucru femeile de serviciu care sînt plãtite de locatari pentru a face curãþenie? Un rãspuns dat de un preºedinte de asociaþie suna cam aºa: femeia de serviciu este plãtitã sã facã curãþenie, nu sã ducã gunoiul. Ei bine, acesta ar fi doar un indiciu al situaþiei dominante la nivelul majoritãþii asociaþiilor de proprietari: nu numai cã reprezentanþii acestora au fost aleºi mai mult de formã, neºtiind cum sã le asigure o funcþionare eficientã, dar, mai mult decît atît, spiritul comunitar este redus aproape de zero. Reporterii ziarului „Monitorul de Neamþ“ au relatat, în repetate rînduri, diverse aspecte legate de neregulile comise de cãtre preºedinþi, ori administratori de asociaþii, cît ºi despre relaþiile defectuoase pe care le au cu membrii acestora.
Mã numãr printre cei care au neºansa de a fi unul dintre membrii unei asemenea asociaþii - Asociaþia de Proprietari constituitã la nivelul blocului C4 (nr. 8), din Piaþa ªtefan cel Mare. Nu intenþionez sã scot în evidenþã decît una - cea mai gravã - dintre deficienþele activitãþii unora dintre membrii comitetului de conducere, alimentate ºi de nepãsarea multora dintre proprietari.

Incendiu în noapte
ÃŽn noaptea de sîmbãtã, în jurul orelor 23, în gunoiera blocului - meþionez cã blocul, cu 8 etaje, este prevãzut cu ghenã pentru gunoi - a izbucnit un incendiu care ar fi putut avea consecinþe catastrofale. ÃŽn blocul C4, jumãtate dintre locatarii scãrii în care locuiesc au centrale termice, iar conductele de gaz metan sînt la foarte micã distanþã de uºa de acces a gunoierei. Cum locuiesc la etajul opt al imobilului, tot fumul a urcat pe ghenã, pînã pe holul de folosinþã comunã. Simþind miros de ars, am deschis uºa apartamentului. Pe palier, fum sã îl tai cu cuþitul. Vecinii de palier s-au alarmat ºi ei. ÃŽn rest, tãcere. Am bãtut în uºa ºefului de scarã, care locuieºte cu un etaj mai jos. La o asemenea orã... A deschis uºa, într-un final. Cei de la etajul opt ne-am împãrþit în douã grupuri: unii am început sã aruncãm apã de sus, iar ceilalþi, cu sprijinul unui vecin de la etajul întîi, au aruncat cu apã direct în camera în care izbucnise incendiul. De fapt ce se întîmplase? Un vecin foarte gospodar - care obiºnuieºte sã îºi facã vinul, þuica ºi alte derivate spirtoase în uscãtoria de la bloc - îºi curãþase budanele ºi aruncase boasca la ghenã. Un „binevoitor“ - ºeful de scarã vorbeºte despre boschetari - a dat foc gunoierei. Menþionez cã locuiesc în acest bloc de circa 6 ani ºi este pentru a treia oarã cînd se întîmplã aºa ceva. ªeful de scarã spune cã a pus mai multe lacãte la uºa de acces a gunoierei, dar cã de fiecare datã au fost distruse. Cert este cã, de ani de zile, acea uºã stã închisã cu o sîrmã, iar boschetarii intrã nestingheriþi, în cãutare de ambalaje. Cine a aruncat amestecul inflamabil în gunoierã? ªeful de scarã nu ºtie. Atunci, nu vãd altã soluþie decît sã propun comitetului de conducere sã suplimenteze numãrul de posturi din cadrul asociaþiei cu unul de pompier de serviciu. Mã ofer chiar voluntar, cã tot am cãpãtat experienþã. Ori pot sã sper cã nu se va mai întîmpla nimic pînã la desfiinþarea ghenei pentru gunoi.

Articol afisat de 1541 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective