Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Ianuarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primar audiat de procurorii anticorupție

Primar audiat de procurorii anticorupție

• Adrian Diaconu, primarul comunei Cordun, este cercetat de Departamentul Național Anticorupție • acesta a fost reclamat în mod repetat, pentru o serie de presupuse nereguli, de șefa Serviciului Contabilitate • Adrian Diaconu consideră că toate aceste probleme fac parte din strategia actualei puteri de hărțuire a primarilor PSD •

Primarul comunei Cordun, Adrian Diaconu, a fost convocat la Serviciul Teritorial Bacău, din cadrul Departamentului Național Anticorupție, în luna decembrie, ca urmare a mai multor sesizări făcute de șefa Serviciului Financiar-Contabil, Aritimisia Ciuchină, la Administrația Prezidențială, la Ministerul Administrației și Internelor și la Corpul de control al primului ministru. Plîngerile acesteia au fost date spre verificare Inspectoratului de Poliție al județului Neamț, care urmează să comunice soluția, la definitivarea cercetărilor. Aritimisia Ciuchină a declarat că motivele cercetării sînt legate de constatările Curții de Conturi Neamț și a corpului de Control al premierului. „Eu am făcut aceste sesizări la mai multe organisme ale statului, din cauza faptului că am intrat în conflict cu primarul Adrian Diaconu, tocmai prin faptul că nici eu și nici alți salariați nu am vrut să semnăm documente care nu-și aveau acoperire în situațiile din teren, în spatele lor existînd extrem de multe nereguli financiare. Acestea au fost constatate atît de Curtea de Conturi, cît și de inspectorii guvernamentali, sosiți în control în mai multe rînduri la Primăria Cordun“, a declarat șefa Serviciului Financiar Contabil al Primăriei Cordun, Aritimisia Ciuchină. Aceasta susține că o primă verificare ar viza o serie de presupuse nereguli în înființarea SC „Cordun Gaz“ SRL, pe baza a două hotărîri fictive ale Consiliului Local, ce ar data încă din anul 2002, în dreptul acestora, în registrul de intrări-ieșiri al Primăriei, fiind trecute alte două hotărîri, avînd cu totul alt conținut. „Începînd de la înființarea SC Cordun Gaz , în 2002, primarul s-a folosit o hotărîre de Consiliu Local din 2001, de exemplu. Pe de altă parte, în martie 2003 s-a modificat, printr-o altă hotărîre, și aceasta fictivă, actul constitutiv inițial al SC Cordun Gaz, în sensul că din societate s-a retras RMG și a intrat SC Prisma Impex SRL Iași, Distrigaz Nord și consiliile locale de la Gherăești și Săbăoani cu cîte 5%. Nereguli au fost constatate și printr-un al doilea raport al Curții de Conturi, referitor la modernizarea prin asfaltare a celor două drumuri comunale Simionești-Pildești și Cordun - E85, pe aproximativ cinci kilometri, investiție realizată prin folosirea de fonduri europene, prin programul SAPARD. După cum a constatat și Curtea de Conturi, la această investiție, deși s-a folosit balastrul exploatat din pășunea comunală, de proastă calitate, s-a plătit SC AISPA Focșani, aparținînd baronilor PSD de Vrancea, nu mai puțin de șapte miliarde de lei. De altfel, societatea a și intrat în faliment, imediat după primirea banilor. La această investiție s-au constatat foarte multe lucrări neexecutate. Refuzul meu de a semna actele financiare a dus la izbucnirea conflictelor dintre mine și primar, care durează de atîția ani și au fost verificate și răsverificate de tot felul de organe de anchetă“, a declarat Aritimisia Ciuchină.

Dosar peste dosar
Aceasta a mai spus că, un al treilea dosar, aflat pe masa procurorilor DNA, s-ar referi la o altă hotărîre de Consiliu Local, din mai 2003, purtînd numărul 15, prin care primarul a fost desemnat președinte al comisiei de licitație, în cazul lucrărilor de modernizare a drumului comunal amintit, hotărîre care ar fi fictivă și aceasta, așa cum a constatat Corpul de control al premierului Călin Popescu Tăriceanu. Aritimisia Ciuchină a mai susținut că la toate aceste dosare s-ar adăuga și o sumedenie de conflicte de muncă izbucnite între salariații serviciului pe care l-a condus și primar, care s-au soldat cu hotărîri judecătorești irevocabile, pe care primarul refuză să le pună în aplicare și pentru care ar exista plîngeri la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman. „Ultima plîngere penală am făcut-o în luna decembrie 2005 și s-a referit la refuzul primarului de a pune în executare o hotărîre judecătorească irevocabilă. După toate celelalte abuzuri a urmat destituirea mea din funcția publică, instanța anulînd această decizie a primarului, prin hotărîrea 1042/2005, rămasă irevocabilă în 18 ianuarie 2006, prin decizia Curții de Apel Bacău“, a mai spus Aritimisia Ciuchină.
În adresa pe care șefa Serviciului financiar contabil a primit-o de la Nistor Cărbunariu, șeful Inspectoratului Neamț, se confirmă existența acestor dosare: „Aspectele de natură penală reclamate de doamna Aritimisia Ciuchină, la sesizarea adresată Administrației Prezidențiale înaintate nouă spre verificare și soluționare fac obiectul cercetărilor în dosarul penal 92/P/2005 al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție - Departamentul Național Anticorupție- Serviciul Teritorial Bacău și într-un alt dosar, la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman“. Reprezentantul DNA București în relațiile cu presa a solicitat redactorului „Monitorului de Roman“ răgaz să ia legătura cu procurorii anticorupție, care, la ora documentării, erau angrenați în diverse alte audieri. În schimb, Laura Călin, prim-procuror al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, a confirmat faptul că, la instituția pe care o conduce, există, în lucru, mai multe dosare privitoare la conflictul de la Cordun, dintre Adrian Diaconu și Aritimisia Ciuchină, ultimul dintre acestea înregistrat la data de 9 decembrie. „Acest dosar este trimis la Poliția Roman și abia au demarat cercetările. Din cîte știu eu, o parte dintre dosare au fost deja soluționate, altă parte se află în lucru. Dacă doamna Ciuchină vrea detalii este bine să se intereseze la Parchet despre mersul anchetelor“, a precizat Laura Călin.

Primarul acuză răzbunări politice
Primarul Adrian Diaconu a susținut că toate aceste reclamații nu sînt altceva decît răzbunări politice, care fac parte din strategia actualei Puteri de a denigra PSD. „Este adevărat că, prin decembrie, anul trecut, am fost chemat la DNA, unde nu mi s-a făcut nici un reproș. Am prezentat acolo documente legate de proiectul SAPARD, privind drumul european Simionești-Pildești. Am lăsat acolo cartea tehnică a proiectului și urmează ca procurorii, dacă vor avea nelămuriri, să mă mai convoace. Din punctul meu de vedere, totul a fost legal, s-a făcut deja recepția lucrării. Nu există nici o neregulă financiară. Procurorii vor trebui să-și facă, însă, treaba și să cerceteze, pentru că nu vor putea spune dintr-o dată că plîngerea nu se confirmă“, a declarat Adrian Diaconu.
FOTO: Primarul Adrian Diaconu a fost audiat de procurorii DNA

Articol afisat de 1550 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective