Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primar audiat de procurorii anticorupþie

Primar audiat de procurorii anticorupþie

• Adrian Diaconu, primarul comunei Cordun, este cercetat de Departamentul Naþional Anticorupþie • acesta a fost reclamat în mod repetat, pentru o serie de presupuse nereguli, de ºefa Serviciului Contabilitate • Adrian Diaconu considerã cã toate aceste probleme fac parte din strategia actualei puteri de hãrþuire a primarilor PSD •

Primarul comunei Cordun, Adrian Diaconu, a fost convocat la Serviciul Teritorial Bacãu, din cadrul Departamentului Naþional Anticorupþie, în luna decembrie, ca urmare a mai multor sesizãri fãcute de ºefa Serviciului Financiar-Contabil, Aritimisia Ciuchinã, la Administraþia Prezidenþialã, la Ministerul Administraþiei ºi Internelor ºi la Corpul de control al primului ministru. Plîngerile acesteia au fost date spre verificare Inspectoratului de Poliþie al judeþului Neamþ, care urmeazã sã comunice soluþia, la definitivarea cercetãrilor. Aritimisia Ciuchinã a declarat cã motivele cercetãrii sînt legate de constatãrile Curþii de Conturi Neamþ ºi a corpului de Control al premierului. „Eu am fãcut aceste sesizãri la mai multe organisme ale statului, din cauza faptului cã am intrat în conflict cu primarul Adrian Diaconu, tocmai prin faptul cã nici eu ºi nici alþi salariaþi nu am vrut sã semnãm documente care nu-ºi aveau acoperire în situaþiile din teren, în spatele lor existînd extrem de multe nereguli financiare. Acestea au fost constatate atît de Curtea de Conturi, cît ºi de inspectorii guvernamentali, sosiþi în control în mai multe rînduri la Primãria Cordun“, a declarat ºefa Serviciului Financiar Contabil al Primãriei Cordun, Aritimisia Ciuchinã. Aceasta susþine cã o primã verificare ar viza o serie de presupuse nereguli în înfiinþarea SC „Cordun Gaz“ SRL, pe baza a douã hotãrîri fictive ale Consiliului Local, ce ar data încã din anul 2002, în dreptul acestora, în registrul de intrãri-ieºiri al Primãriei, fiind trecute alte douã hotãrîri, avînd cu totul alt conþinut. „ÃŽncepînd de la înfiinþarea SC Cordun Gaz , în 2002, primarul s-a folosit o hotãrîre de Consiliu Local din 2001, de exemplu. Pe de altã parte, în martie 2003 s-a modificat, printr-o altã hotãrîre, ºi aceasta fictivã, actul constitutiv iniþial al SC Cordun Gaz, în sensul cã din societate s-a retras RMG ºi a intrat SC Prisma Impex SRL Iaºi, Distrigaz Nord ºi consiliile locale de la Gherãeºti ºi Sãbãoani cu cîte 5%. Nereguli au fost constatate ºi printr-un al doilea raport al Curþii de Conturi, referitor la modernizarea prin asfaltare a celor douã drumuri comunale Simioneºti-Pildeºti ºi Cordun - E85, pe aproximativ cinci kilometri, investiþie realizatã prin folosirea de fonduri europene, prin programul SAPARD. Dupã cum a constatat ºi Curtea de Conturi, la aceastã investiþie, deºi s-a folosit balastrul exploatat din pãºunea comunalã, de proastã calitate, s-a plãtit SC AISPA Focºani, aparþinînd baronilor PSD de Vrancea, nu mai puþin de ºapte miliarde de lei. De altfel, societatea a ºi intrat în faliment, imediat dupã primirea banilor. La aceastã investiþie s-au constatat foarte multe lucrãri neexecutate. Refuzul meu de a semna actele financiare a dus la izbucnirea conflictelor dintre mine ºi primar, care dureazã de atîþia ani ºi au fost verificate ºi rãsverificate de tot felul de organe de anchetã“, a declarat Aritimisia Ciuchinã.

Dosar peste dosar
Aceasta a mai spus cã, un al treilea dosar, aflat pe masa procurorilor DNA, s-ar referi la o altã hotãrîre de Consiliu Local, din mai 2003, purtînd numãrul 15, prin care primarul a fost desemnat preºedinte al comisiei de licitaþie, în cazul lucrãrilor de modernizare a drumului comunal amintit, hotãrîre care ar fi fictivã ºi aceasta, aºa cum a constatat Corpul de control al premierului Cãlin Popescu Tãriceanu. Aritimisia Ciuchinã a mai susþinut cã la toate aceste dosare s-ar adãuga ºi o sumedenie de conflicte de muncã izbucnite între salariaþii serviciului pe care l-a condus ºi primar, care s-au soldat cu hotãrîri judecãtoreºti irevocabile, pe care primarul refuzã sã le punã în aplicare ºi pentru care ar exista plîngeri la Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Roman. „Ultima plîngere penalã am fãcut-o în luna decembrie 2005 ºi s-a referit la refuzul primarului de a pune în executare o hotãrîre judecãtoreascã irevocabilã. Dupã toate celelalte abuzuri a urmat destituirea mea din funcþia publicã, instanþa anulînd aceastã decizie a primarului, prin hotãrîrea 1042/2005, rãmasã irevocabilã în 18 ianuarie 2006, prin decizia Curþii de Apel Bacãu“, a mai spus Aritimisia Ciuchinã.
ÃŽn adresa pe care ºefa Serviciului financiar contabil a primit-o de la Nistor Cãrbunariu, ºeful Inspectoratului Neamþ, se confirmã existenþa acestor dosare: „Aspectele de naturã penalã reclamate de doamna Aritimisia Ciuchinã, la sesizarea adresatã Administraþiei Prezidenþiale înaintate nouã spre verificare ºi soluþionare fac obiectul cercetãrilor în dosarul penal 92/P/2005 al Parchetului de pe lîngã ÃŽnalta Curte de Casaþie ºi Justiþie - Departamentul Naþional Anticorupþie- Serviciul Teritorial Bacãu ºi într-un alt dosar, la Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Roman“. Reprezentantul DNA Bucureºti în relaþiile cu presa a solicitat redactorului „Monitorului de Roman“ rãgaz sã ia legãtura cu procurorii anticorupþie, care, la ora documentãrii, erau angrenaþi în diverse alte audieri. ÃŽn schimb, Laura Cãlin, prim-procuror al Parchetului de pe lîngã Judecãtoria Roman, a confirmat faptul cã, la instituþia pe care o conduce, existã, în lucru, mai multe dosare privitoare la conflictul de la Cordun, dintre Adrian Diaconu ºi Aritimisia Ciuchinã, ultimul dintre acestea înregistrat la data de 9 decembrie. „Acest dosar este trimis la Poliþia Roman ºi abia au demarat cercetãrile. Din cîte ºtiu eu, o parte dintre dosare au fost deja soluþionate, altã parte se aflã în lucru. Dacã doamna Ciuchinã vrea detalii este bine sã se intereseze la Parchet despre mersul anchetelor“, a precizat Laura Cãlin.

Primarul acuzã rãzbunãri politice
Primarul Adrian Diaconu a susþinut cã toate aceste reclamaþii nu sînt altceva decît rãzbunãri politice, care fac parte din strategia actualei Puteri de a denigra PSD. „Este adevãrat cã, prin decembrie, anul trecut, am fost chemat la DNA, unde nu mi s-a fãcut nici un reproº. Am prezentat acolo documente legate de proiectul SAPARD, privind drumul european Simioneºti-Pildeºti. Am lãsat acolo cartea tehnicã a proiectului ºi urmeazã ca procurorii, dacã vor avea nelãmuriri, sã mã mai convoace. Din punctul meu de vedere, totul a fost legal, s-a fãcut deja recepþia lucrãrii. Nu existã nici o neregulã financiarã. Procurorii vor trebui sã-ºi facã, însã, treaba ºi sã cerceteze, pentru cã nu vor putea spune dintr-o datã cã plîngerea nu se confirmã“, a declarat Adrian Diaconu.
FOTO: Primarul Adrian Diaconu a fost audiat de procurorii DNA

Articol afisat de 1955 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective