Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Februarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Firme în vizorul Oficiului pentru Spălarea Banilor

Firme în vizorul Oficiului pentru Spălarea Banilor

• o lege obligă funcționarii bancari, notarii, lucrătorii de la fondurile de acumulare, de investiții etc, să raporteze Oficiului pentru Spălarea Banilor orice tranzacție mai mare de 10.000 de euro • așa se face că o firmă sau un patron poate să fie cercetat fără să știe acest lucru • verificările implică scotocirea conturilor, viața privată, mergîndu-se pînă la „filaje“ • și din Neamț au fost agenți economici cercetați • unii patroni habar nu aveau că se află pe lista OSP •

Dezvăluirea în ziarul „Ziua“ a unei liste uriașe cu nume de firme și de persoane din România care au fost sau sînt cercetate de către Oficiul pentru Spălarea Banilor ar putea amorsa un scandal de proporții întrucît documentele ce au intrat în posesia jurnaliștilor bucureșteni poartă mențiunea „secret de serviciu“. Trecînd peste eventualele implicații, citirea listei cu numele celor aflați în baza de date a OSB dă fiori multor români, aducînd aminte de vremurile nu demult apuse cînd Securitatea era în tot și în toate și exista riscul ca, oricînd, o persoană să fie trecută pe o așa-zisă „listă neagră“ și să dispară brusc. Poate comparația pare forțată, dar cei aflați pe listele respective simt că le-a fost încălcată intimitatea, că pot deveni oricînd obiectul unui șantaj sau se simt trădați de prieteni și cunoștințe.

În evidența OSB apar mii de persoane fizice și mii de firme, iar marea majoritate a celor aflați pe liste habar nu au avut vreodată că au făcut obiectul unor verificări. Acestora li s-au răscolit conturile bancare, conturile personale, au fost stigmatizați, urmăriți sau chiar șantajați. Pe aceste liste nu au apărut, așa cum ar crede unii, firme sau nume ale unor persoane proeminente politic sau economic, ci se regăsesc numele multor cetățeni absolut obișnuiți, care au ajuns întîmplător sau din exces de zel în evidențele instituției cu nume pompos. Orice om care a vîndut sau a cumpărat un apartament, o casă sau o mașină scumpă poate ajunge pe acea listă întrucît valoarea tranzacției fiind de peste 10.000 de euro este obligatoriu raportată de notarul la care s-au încheiat actele. O lege emisă în urmă cu cîțiva ani obliga funcționarii băncilor, notarii, lucrătorii de la fondurile de acumulare, de investiții, de la societățile de asigurare, precum și funcționarii din cadrul diverselor instituții publice să raporteze la Oficiul pentru Spălarea Banilor orice tranzacție mai mare de 10.000 de euro sau chiar și sub acest plafon dacă tranzacția prezenta suspiciuni. În ciuda acestor măsuri drastice care se apropie foarte mult de limita abuzului, raportarea tranzacțiilor nu a împiedicat statul să ramburseze ilegal în timp milioane sau zeci de milioane de euro, nu au fost prevenite cazuri spectaculoase de evaziune fiscală, iar afacerile ilegale în orice domeniu nu au fost timorate de apariția pe listele negre. Din păcate, unor persoane fizice sau unor firme care se zbat să facă față tranziției care nu se mai sfîrșește sau fiscalității excesive dispuse de stat, apariția în baza de date a OSB le-a schimbat viața, întrucît s-au trezit nu de puține ori refuzați de bănci la solicitarea unor credite sau și-au pierdut credibilitatea în fața partenerilor.

Firme din Neamț pe listele OSB
Potrivit documentelor publicate de cotidianul central de care se făcea vorbire la începutul textului, pe listă apar și numeroase firme din Neamț. Numărul exact al acestora nu poate fi știut clar întrucît în baza de date a OSB nu se precizează județul sau localitatea în care firma are înregistrat sediul social, dar spicuind după numele unor societăți cunoscute am avut surpriza să descoperim numeroși agenți economici. Astfel, printre aceștia se află Transmoldavia SA, Paul & Alexandra Impex, New Star SRL, Romanceram SA, Elva Cont SRL, Comcereal, Caremil Impex SRL, Karel Conf SA, etc.
Mulți habar nu au avut că au fost vreodată cercetați, alții știau dar susțin că au ajuns pe acea listă ca urmare a unor litigii. „Am știut despre faptul că sîntem în evidențele Oficiului pentru Spălarea Banilor pentru că am avut de-a lungul timpului zeci de controale de la Finanțe, Gardă, Poliție, etc. Practic, noi am ajuns pe acea listă zic eu în urma unor șicane făcute de o societate de asigurări cu care sîntem în litigiu. Totul a plecat de la un depozit al firmei noastre care a ars în urmă cu cîțiva ani. Eram asigurați, dar societatea de asigurare a refuzat constant să ne plătească despăgubirile, invocînd tot felul de chichițe doar pentru a nu plăti banii. De la aceste neînțelegeri ne-am ales cu numeroase plîngeri și astfel am intrat și în atenția Oficiului pentru Spălarea Banilor care, de altfel, a venit și a făcut la firma noastră o verificare, dar rezultatele au arătat că nu a fost găsit nimic ilegal. În acest moment noi sîntem în proces cu societatea de asigurare și, deși aici instanța de judecată ne-a dat cîștig de cauză, s-a făcut recurs și urmează să fie ultimul termen. Ne așteptăm în continuare la șicane și tot în urma unor astfel de manevre am ajuns în atenția celor de la Spălarea Banilor“, a precizat Gheorghe Crețu, administratorul socvietății Paul & Alexandra SRL. O altă firmă apărută pe lista neagră este Elva Cont SRL Piatra Neamț. Directorul acestei societăți nu știa nimic despre faptul că apărea în respectiva bază de date. „Am aflat după ce am vorbit cu dumneavoastră că sîntem pe acea listă a OSB. Anterior habar nu am avut și nici nimeni nu ne-a înștiințat vreodată sau nu ne-a controlat cîndva. Avînd în vedere că pe lista respectivă numele societății noastre apare alături de firma Fodor Viarom SRL credem că are o legătură în acest sens. Societatea respectivă a fost cercetată de către DNA în legătură cu niște credite luate ilegal, iar la un moment dat firma a intrat sub incidența Legii Falimentului și noi am devenit lichidatorii judiciari. Probabil din acest motiv am intrat în atenția Spălării Banilor, deși nu am avut nici o legătură cu afacerile firmei respective. Într-adevăr este neplăcut să știi că poți fi verificat oricînd de cineva fără să știi, dar, cel puțin deocamdată, noi nu am avut nici neplăcere referitor la acest lucru“, a precizat consilier juridic Bogdan Pitis, directorul firmei Elva Cont SRL.

Articol afisat de 5845 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective