Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Firme în vizorul Oficiului pentru Spãlarea Banilor

Firme în vizorul Oficiului pentru Spãlarea Banilor

• o lege obligã funcþionarii bancari, notarii, lucrãtorii de la fondurile de acumulare, de investiþii etc, sã raporteze Oficiului pentru Spãlarea Banilor orice tranzacþie mai mare de 10.000 de euro • aºa se face cã o firmã sau un patron poate sã fie cercetat fãrã sã ºtie acest lucru • verificãrile implicã scotocirea conturilor, viaþa privatã, mergîndu-se pînã la „filaje“ • ºi din Neamþ au fost agenþi economici cercetaþi • unii patroni habar nu aveau cã se aflã pe lista OSP •

Dezvãluirea în ziarul „Ziua“ a unei liste uriaºe cu nume de firme ºi de persoane din România care au fost sau sînt cercetate de cãtre Oficiul pentru Spãlarea Banilor ar putea amorsa un scandal de proporþii întrucît documentele ce au intrat în posesia jurnaliºtilor bucureºteni poartã menþiunea „secret de serviciu“. Trecînd peste eventualele implicaþii, citirea listei cu numele celor aflaþi în baza de date a OSB dã fiori multor români, aducînd aminte de vremurile nu demult apuse cînd Securitatea era în tot ºi în toate ºi exista riscul ca, oricînd, o persoanã sã fie trecutã pe o aºa-zisã „listã neagrã“ ºi sã disparã brusc. Poate comparaþia pare forþatã, dar cei aflaþi pe listele respective simt cã le-a fost încãlcatã intimitatea, cã pot deveni oricînd obiectul unui ºantaj sau se simt trãdaþi de prieteni ºi cunoºtinþe.

În evidenþa OSB apar mii de persoane fizice ºi mii de firme, iar marea majoritate a celor aflaþi pe liste habar nu au avut vreodatã cã au fãcut obiectul unor verificãri. Acestora li s-au rãscolit conturile bancare, conturile personale, au fost stigmatizaþi, urmãriþi sau chiar ºantajaþi. Pe aceste liste nu au apãrut, aºa cum ar crede unii, firme sau nume ale unor persoane proeminente politic sau economic, ci se regãsesc numele multor cetãþeni absolut obiºnuiþi, care au ajuns întîmplãtor sau din exces de zel în evidenþele instituþiei cu nume pompos. Orice om care a vîndut sau a cumpãrat un apartament, o casã sau o maºinã scumpã poate ajunge pe acea listã întrucît valoarea tranzacþiei fiind de peste 10.000 de euro este obligatoriu raportatã de notarul la care s-au încheiat actele. O lege emisã în urmã cu cîþiva ani obliga funcþionarii bãncilor, notarii, lucrãtorii de la fondurile de acumulare, de investiþii, de la societãþile de asigurare, precum ºi funcþionarii din cadrul diverselor instituþii publice sã raporteze la Oficiul pentru Spãlarea Banilor orice tranzacþie mai mare de 10.000 de euro sau chiar ºi sub acest plafon dacã tranzacþia prezenta suspiciuni. În ciuda acestor mãsuri drastice care se apropie foarte mult de limita abuzului, raportarea tranzacþiilor nu a împiedicat statul sã ramburseze ilegal în timp milioane sau zeci de milioane de euro, nu au fost prevenite cazuri spectaculoase de evaziune fiscalã, iar afacerile ilegale în orice domeniu nu au fost timorate de apariþia pe listele negre. Din pãcate, unor persoane fizice sau unor firme care se zbat sã facã faþã tranziþiei care nu se mai sfîrºeºte sau fiscalitãþii excesive dispuse de stat, apariþia în baza de date a OSB le-a schimbat viaþa, întrucît s-au trezit nu de puþine ori refuzaþi de bãnci la solicitarea unor credite sau ºi-au pierdut credibilitatea în faþa partenerilor.

Firme din Neamþ pe listele OSB
Potrivit documentelor publicate de cotidianul central de care se fãcea vorbire la începutul textului, pe listã apar ºi numeroase firme din Neamþ. Numãrul exact al acestora nu poate fi ºtiut clar întrucît în baza de date a OSB nu se precizeazã judeþul sau localitatea în care firma are înregistrat sediul social, dar spicuind dupã numele unor societãþi cunoscute am avut surpriza sã descoperim numeroºi agenþi economici. Astfel, printre aceºtia se aflã Transmoldavia SA, Paul & Alexandra Impex, New Star SRL, Romanceram SA, Elva Cont SRL, Comcereal, Caremil Impex SRL, Karel Conf SA, etc.
Mulþi habar nu au avut cã au fost vreodatã cercetaþi, alþii ºtiau dar susþin cã au ajuns pe acea listã ca urmare a unor litigii. „Am ºtiut despre faptul cã sîntem în evidenþele Oficiului pentru Spãlarea Banilor pentru cã am avut de-a lungul timpului zeci de controale de la Finanþe, Gardã, Poliþie, etc. Practic, noi am ajuns pe acea listã zic eu în urma unor ºicane fãcute de o societate de asigurãri cu care sîntem în litigiu. Totul a plecat de la un depozit al firmei noastre care a ars în urmã cu cîþiva ani. Eram asiguraþi, dar societatea de asigurare a refuzat constant sã ne plãteascã despãgubirile, invocînd tot felul de chichiþe doar pentru a nu plãti banii. De la aceste neînþelegeri ne-am ales cu numeroase plîngeri ºi astfel am intrat ºi în atenþia Oficiului pentru Spãlarea Banilor care, de altfel, a venit ºi a fãcut la firma noastrã o verificare, dar rezultatele au arãtat cã nu a fost gãsit nimic ilegal. ÃŽn acest moment noi sîntem în proces cu societatea de asigurare ºi, deºi aici instanþa de judecatã ne-a dat cîºtig de cauzã, s-a fãcut recurs ºi urmeazã sã fie ultimul termen. Ne aºteptãm în continuare la ºicane ºi tot în urma unor astfel de manevre am ajuns în atenþia celor de la Spãlarea Banilor“, a precizat Gheorghe Creþu, administratorul socvietãþii Paul & Alexandra SRL. O altã firmã apãrutã pe lista neagrã este Elva Cont SRL Piatra Neamþ. Directorul acestei societãþi nu ºtia nimic despre faptul cã apãrea în respectiva bazã de date. „Am aflat dupã ce am vorbit cu dumneavoastrã cã sîntem pe acea listã a OSB. Anterior habar nu am avut ºi nici nimeni nu ne-a înºtiinþat vreodatã sau nu ne-a controlat cîndva. Avînd în vedere cã pe lista respectivã numele societãþii noastre apare alãturi de firma Fodor Viarom SRL credem cã are o legãturã în acest sens. Societatea respectivã a fost cercetatã de cãtre DNA în legãturã cu niºte credite luate ilegal, iar la un moment dat firma a intrat sub incidenþa Legii Falimentului ºi noi am devenit lichidatorii judiciari. Probabil din acest motiv am intrat în atenþia Spãlãrii Banilor, deºi nu am avut nici o legãturã cu afacerile firmei respective. ÃŽntr-adevãr este neplãcut sã ºtii cã poþi fi verificat oricînd de cineva fãrã sã ºtii, dar, cel puþin deocamdatã, noi nu am avut nici neplãcere referitor la acest lucru“, a precizat consilier juridic Bogdan Pitis, directorul firmei Elva Cont SRL.

Articol afisat de 6224 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective