Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nu mai este preºedinte

Nu mai este preºedinte

• instanþa de la Tribunalul Neamþ a respins acþiunea formulatã de ex-preºedintele CJ, care cerea anularea ordinului prefectului prin care a fost suspendat din funcþie • „voi face recurs la Curtea de Apel Bacãu“, a afirmat Dan Vasile Constantin • „nu putem fi ipocriþi ºi sã spunem cã nu ne bucurãm“, declarã Gheorghe ªtefan • „în luna martie, în ºedinþa ordinarã, vom discuta despre alegeri pentru un nou preºedinte al CJ Neamþ“, a afirmat Vlad Marcoci •

Instanþa de contencios administrativ de la Tribunalul Neamþ a hotãrît, ieri, cã ordinul emis de prefectul Toader Mocanu la sfîrºitul lunii ianuarie pentru suspendarea din funcþie a lui Dan Vasile Constantin, ex-preºedintele Consiliului Judeþean, este legal. Adicã CJ Neamþ a rãmas fãrã ºef, motivul fiind o situaþie de incompatibilitate a oficialului care a ocupat o funcþie publicã, deºi era administrator la o firmã privatã. „Se respinge acþiunea formulatã de reclamantul Dan Vasile Constantin în contradictoriu cu prefectul de Neamþ. Recursul se poate înainta în termen de 5 zile de la pronunþarea sentinþei“, au fost cuvintele magistratului Nicolae Topliceanu, preºedintele completului de judecatã în aceastã cauzã.
Ca parte direct implicatã în acest proces, Dan Vasile Constantin, care este ºi preºedintele PSD Neamþ, a declarat cã nu comenteazã decizia instanþei: „Nu comentez decizia enunþatã ºi o respect. Voi face recurs la Curtea de Apel Bacãu“.
Avînd în vedere cã aceastã sentinþã va lãsa pentru încã o perioadã Consiliul Judeþean Neamþ fãrã preºedinte ales, am solicitat ºi cîteva pãreri de la cîþiva oameni politici, majoritatea abþinîndu-se de la comentarii.
Nici prefectul nu a dorit sã divagheze prea mult pe marginea subiectului. „Asta demonstreazã cã ordinul pe care l-am emis este corect. Aºtept sã fie stabilit ºi termenul procesului de la Bacãu“, a menþionat Toader Mocanu.
Deputatul PSD Ioan Munteanu a menþionat cã nu vrea sã facã nici un fel de comentariu asupra deciziei instanþei ºi cã urmeazã recursul care ar putea avea o altã finalitate. Singurul care s-a pronunþat critic, dar la justiþie în general ºi nu la cazul particular de la Piatra Neamþ, a fost deputatul PSD Ioan Bivolaru: „Am foarte mari rezerve în ceea ce priveºte obiectivitatea actului de justiþie. Imaginea pe care ºi-a creat-o sistemul judiciar în România este una de exces de obedienþã faþã de sistemul politic. Simplul fapt cã în apãrarea prefectului a pledat chiar ºeful politic al acestuia, Valeriu Stoica, spune multe. Vrem sau nu, prefectul rãmîne un membru al PNL. Consider cã este necesar sã se consume ºi cel de-al doilea pas de atacare a soluþiei. Cînd voi avea convingerea cã justiþia ºi-a pãstrat legãtura pe ochi, atunci voi avea încredere în deciziile sale“.

Alegeri la ºefia CJ, în martie
Vlad Marcoci, consilier judeþean din partea PNL a menþionat cã forul condus pînã acum o lunã de Dan Vasile Constantin va continua sã funcþioneze ca ºi pînã acum. „Nu vor fi ºedinþe extraordinare de alegeri“ a menþionat consilierul PNL. Cu toate acestea, a declarat cã în ºedinþa ordinarã din luna martie se va dezbate aceastã chestiune ºi „probabil cã se vor organiza alegeri pentru un nou preºedinte al Consiliului Judeþean Neamþ“.
De departe cel mai sincer dintre toþi cei chestionaþi a fost Gheorghe ªtefan, preºedintele PNL Neamþ: „Nu putem fi ipocriþi ºi sã spunem cã nu ne bucurãm de aceastã soluþie datã. Ea reflectã o realitate“, a afirmat Gheorghe ªtefan.
Reamintim cã primul ºi ultimul termen al procesului a avut loc joi, la Piatra Neamþ, cînd a avut loc confruntarea între avocaþii care reprezintã cele douã pãrþi. Aceºtia au fost Alexandru Ciobanu de la cabinetul senatorului Antonie Iorgovan ºi Cristina Flenchea - de la cabinetul senatorului romaºcan Ioan Chelaru, pentru oficialul pesedist, ºi Valeriu Stoica, pentru prefect.
Cei doi apãrãtori ai preºedintelui Constantin au susþinut în pledoariile lor cã motivul emiterii ordinului de suspendare este unul politic, mai exact al amestecul politicului în treburile administrative. „Este o practicã acest gen de ordin. Este inadmisibil ca, la aproape doi ani de la alegeri, în loc sã se lase loc administraþiei sã îºi facã treaba, politicul intervine din ce în ce mai mult. Era timpul ca politicul sã înceteze sã se exprime, chiar ºi la nivel local, indiferent cã este vorba despre prefecþi, consilieri, preºedinþi“, a afirmat avocatul Ciobanu, care a cerut reprezentantului Guvernului în teritoriu sã revoce ordinul abuziv flagrant.
De partea cealatã, expozeul lui Valeriu Stoica a fost mai scurt, afirmînd cã decizia prefectului este normalã ºi legalã. „Orice referire la interese politice nu are ce cãuta în acest cadru. Nu prefectul, ci presa localã a fãcut dezvãluiri privind existenþa unor funcþii incompatibile cu calitatea de preºedinte de CJ. Prefectul, ca autoritate publicã localã, nu putea sã ignore ceea ce mass-media a dezvãluit ºi, dacã ºi-ar fi îngropat capul în nisip, ar fi fost culpabil“. ÃŽn replicã, Alexandru Ciobanu a conchis cã Dan Constantin este victima unei rãfuieli politice, subliniind cã ºi prefectul Toader Mocanu s-a aflat ºi se aflã în situaþie de incompatibilitate.
Mai amintim cã un alt termen, tot în cadrul unui proces asemãnãtor, între Valericã Frãþilã ºi prefectul de Neamþ se va desfãºura pe data de 2 martie. ªi în acest caz, ex-vicepreºedintele CJ Valericã Frãþilã, considerat incompatibil, a atacat ordinul emis ºi a solicitat suspendarea acestuia ca fiind nefondat. Un aspect comun între cele douã cazuri este cã sînt judecate de magistratul Nicolae Topliceanu.

Articol afisat de 1718 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective