Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Februarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nu mai este președinte

Nu mai este președinte

• instanța de la Tribunalul Neamț a respins acțiunea formulată de ex-președintele CJ, care cerea anularea ordinului prefectului prin care a fost suspendat din funcție • „voi face recurs la Curtea de Apel Bacău“, a afirmat Dan Vasile Constantin • „nu putem fi ipocriți și să spunem că nu ne bucurăm“, declară Gheorghe Ștefan • „în luna martie, în ședința ordinară, vom discuta despre alegeri pentru un nou președinte al CJ Neamț“, a afirmat Vlad Marcoci •

Instanța de contencios administrativ de la Tribunalul Neamț a hotărît, ieri, că ordinul emis de prefectul Toader Mocanu la sfîrșitul lunii ianuarie pentru suspendarea din funcție a lui Dan Vasile Constantin, ex-președintele Consiliului Județean, este legal. Adică CJ Neamț a rămas fără șef, motivul fiind o situație de incompatibilitate a oficialului care a ocupat o funcție publică, deși era administrator la o firmă privată. „Se respinge acțiunea formulată de reclamantul Dan Vasile Constantin în contradictoriu cu prefectul de Neamț. Recursul se poate înainta în termen de 5 zile de la pronunțarea sentinței“, au fost cuvintele magistratului Nicolae Topliceanu, președintele completului de judecată în această cauză.
Ca parte direct implicată în acest proces, Dan Vasile Constantin, care este și președintele PSD Neamț, a declarat că nu comentează decizia instanței: „Nu comentez decizia enunțată și o respect. Voi face recurs la Curtea de Apel Bacău“.
Avînd în vedere că această sentință va lăsa pentru încă o perioadă Consiliul Județean Neamț fără președinte ales, am solicitat și cîteva păreri de la cîțiva oameni politici, majoritatea abținîndu-se de la comentarii.
Nici prefectul nu a dorit să divagheze prea mult pe marginea subiectului. „Asta demonstrează că ordinul pe care l-am emis este corect. Aștept să fie stabilit și termenul procesului de la Bacău“, a menționat Toader Mocanu.
Deputatul PSD Ioan Munteanu a menționat că nu vrea să facă nici un fel de comentariu asupra deciziei instanței și că urmează recursul care ar putea avea o altă finalitate. Singurul care s-a pronunțat critic, dar la justiție în general și nu la cazul particular de la Piatra Neamț, a fost deputatul PSD Ioan Bivolaru: „Am foarte mari rezerve în ceea ce privește obiectivitatea actului de justiție. Imaginea pe care și-a creat-o sistemul judiciar în România este una de exces de obediență față de sistemul politic. Simplul fapt că în apărarea prefectului a pledat chiar șeful politic al acestuia, Valeriu Stoica, spune multe. Vrem sau nu, prefectul rămîne un membru al PNL. Consider că este necesar să se consume și cel de-al doilea pas de atacare a soluției. Cînd voi avea convingerea că justiția și-a păstrat legătura pe ochi, atunci voi avea încredere în deciziile sale“.

Alegeri la șefia CJ, în martie
Vlad Marcoci, consilier județean din partea PNL a menționat că forul condus pînă acum o lună de Dan Vasile Constantin va continua să funcționeze ca și pînă acum. „Nu vor fi ședințe extraordinare de alegeri“ a menționat consilierul PNL. Cu toate acestea, a declarat că în ședința ordinară din luna martie se va dezbate această chestiune și „probabil că se vor organiza alegeri pentru un nou președinte al Consiliului Județean Neamț“.
De departe cel mai sincer dintre toți cei chestionați a fost Gheorghe Ștefan, președintele PNL Neamț: „Nu putem fi ipocriți și să spunem că nu ne bucurăm de această soluție dată. Ea reflectă o realitate“, a afirmat Gheorghe Ștefan.
Reamintim că primul și ultimul termen al procesului a avut loc joi, la Piatra Neamț, cînd a avut loc confruntarea între avocații care reprezintă cele două părți. Aceștia au fost Alexandru Ciobanu de la cabinetul senatorului Antonie Iorgovan și Cristina Flenchea - de la cabinetul senatorului romașcan Ioan Chelaru, pentru oficialul pesedist, și Valeriu Stoica, pentru prefect.
Cei doi apărători ai președintelui Constantin au susținut în pledoariile lor că motivul emiterii ordinului de suspendare este unul politic, mai exact al amestecul politicului în treburile administrative. „Este o practică acest gen de ordin. Este inadmisibil ca, la aproape doi ani de la alegeri, în loc să se lase loc administrației să își facă treaba, politicul intervine din ce în ce mai mult. Era timpul ca politicul să înceteze să se exprime, chiar și la nivel local, indiferent că este vorba despre prefecți, consilieri, președinți“, a afirmat avocatul Ciobanu, care a cerut reprezentantului Guvernului în teritoriu să revoce ordinul abuziv flagrant.
De partea cealată, expozeul lui Valeriu Stoica a fost mai scurt, afirmînd că decizia prefectului este normală și legală. „Orice referire la interese politice nu are ce căuta în acest cadru. Nu prefectul, ci presa locală a făcut dezvăluiri privind existența unor funcții incompatibile cu calitatea de președinte de CJ. Prefectul, ca autoritate publică locală, nu putea să ignore ceea ce mass-media a dezvăluit și, dacă și-ar fi îngropat capul în nisip, ar fi fost culpabil“. În replică, Alexandru Ciobanu a conchis că Dan Constantin este victima unei răfuieli politice, subliniind că și prefectul Toader Mocanu s-a aflat și se află în situație de incompatibilitate.
Mai amintim că un alt termen, tot în cadrul unui proces asemănător, între Valerică Frățilă și prefectul de Neamț se va desfășura pe data de 2 martie. Și în acest caz, ex-vicepreședintele CJ Valerică Frățilă, considerat incompatibil, a atacat ordinul emis și a solicitat suspendarea acestuia ca fiind nefondat. Un aspect comun între cele două cazuri este că sînt judecate de magistratul Nicolae Topliceanu.

Articol afisat de 1396 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective