Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Hanul de la ªerbeºti, adjudecat

Hanul de la ªerbeºti, monument istoric, a fost concesionat de Consiliul local ªtefan cel Mare pentru 49 de ani unui afacerist din zonã. Licitaþia, organizatã vineri, 24 februarie, de autoritãþile locale, a pornit de la preþul de 26.500.000 lei pentru ruinele vechiului han ºi pentru terenul aferent construcþiei. La licitaþie s-au prezentat trei investitori: Dãnuþ Stolniceanu, din Girov, SC Ciomeicã Andreea SRL, din Dumbrava Roºie, ºi Sorin Ouatu, din comuna ªtefan cel Mare. Dupã o „luptã“ aprigã, ruinele au fost cîºtigate, în final, de Sorin Ouatu, pentru suma de 147.337.800 lei, un preþ de 5,55 ori mai mare decît preþul de pornire.
„Hanul de la ªerbeºti a fost concesionat pentru 49 de ani, printr-o licitaþie organizatã de autoritãþile locale. Noi am dat avizul pentru desfãºurarea tranzacþiei, dar am pus condiþia ca noul proprietar sã respecte destinaþia iniþialã a clãdirii, aceea de han, ºi sã redea aspectul iniþial al edificiului, pornind de la fotografiile de epocã pe care le avem. De altfel, orice intervenþie pe monument nu se va desfãºura decît cu acordul nostru“, a precizat Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcþiei pentru Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural Neamþ.
Guvernul încurajeazã concesionarea monumentelor istorice, prin trecerea lor în administrare ºi folosinþã privatã pe o perioadã determinatã, de maximum 49 de ani. Noii proprietari au, însã, obligaþia de a le consolida, punîndu-le în evidenþã valoarea culturalã ºi istoricã ºi folosindu-le ca surse de venituri din turism sau din alte activitãþi, în funcþie de profilul monumentului sau zonei respective. Hanul de la ªerbeºti, din care nu au mai rãmas decît niºte pereþi de piatrã nefasonatã, a fost zidit în timpul domniei lui Vasile Lupu, care ar fi stabilit aici loc de popas pentru cãruþele negustorilor ºi pentru olãcari. Vechiul drum se oprea în faþa hanului cu intrare monumentalã ºi porþi grele, ghintuite. Cãruþele erau adãpostite sub acoperãmîntul amplu, sprijinit pe grinzi groase de stejar. În dreapta, trei încãperi ocupau mai mult de jumãtate din latura de rãsãrit, iar, în stînga, pe aceeaºi lungime, erau alte douã camere ºi intrarea boltitã a unui beci, rãmînînd astfel spre nord - de o parte ºi de cealaltã a zonei centrale - spaþiul necesar pentru adãpostirea cailor. Acoperiºul a ars în timpul primului rãzboi mondial, fiind refãcut dupã aceea. Hanul a funcþionat pînã la începutul anilor 50, cînd a fost abandonat ºi lãsat sã se ruineze, toate încercãrile de restaurare de pînã acum eºuînd din lipsã de fonduri.

Articol afisat de 1825 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective