Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Februarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Hanul de la Șerbești, adjudecat

Hanul de la Șerbești, monument istoric, a fost concesionat de Consiliul local Ștefan cel Mare pentru 49 de ani unui afacerist din zonă. Licitația, organizată vineri, 24 februarie, de autoritățile locale, a pornit de la prețul de 26.500.000 lei pentru ruinele vechiului han și pentru terenul aferent construcției. La licitație s-au prezentat trei investitori: Dănuț Stolniceanu, din Girov, SC Ciomeică Andreea SRL, din Dumbrava Roșie, și Sorin Ouatu, din comuna Ștefan cel Mare. După o „luptă“ aprigă, ruinele au fost cîștigate, în final, de Sorin Ouatu, pentru suma de 147.337.800 lei, un preț de 5,55 ori mai mare decît prețul de pornire.
„Hanul de la Șerbești a fost concesionat pentru 49 de ani, printr-o licitație organizată de autoritățile locale. Noi am dat avizul pentru desfășurarea tranzacției, dar am pus condiția ca noul proprietar să respecte destinația inițială a clădirii, aceea de han, și să redea aspectul inițial al edificiului, pornind de la fotografiile de epocă pe care le avem. De altfel, orice intervenție pe monument nu se va desfășura decît cu acordul nostru“, a precizat Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Neamț.
Guvernul încurajează concesionarea monumentelor istorice, prin trecerea lor în administrare și folosință privată pe o perioadă determinată, de maximum 49 de ani. Noii proprietari au, însă, obligația de a le consolida, punîndu-le în evidență valoarea culturală și istorică și folosindu-le ca surse de venituri din turism sau din alte activități, în funcție de profilul monumentului sau zonei respective. Hanul de la Șerbești, din care nu au mai rămas decît niște pereți de piatră nefasonată, a fost zidit în timpul domniei lui Vasile Lupu, care ar fi stabilit aici loc de popas pentru căruțele negustorilor și pentru olăcari. Vechiul drum se oprea în fața hanului cu intrare monumentală și porți grele, ghintuite. Căruțele erau adăpostite sub acoperămîntul amplu, sprijinit pe grinzi groase de stejar. În dreapta, trei încăperi ocupau mai mult de jumătate din latura de răsărit, iar, în stînga, pe aceeași lungime, erau alte două camere și intrarea boltită a unui beci, rămînînd astfel spre nord - de o parte și de cealaltă a zonei centrale - spațiul necesar pentru adăpostirea cailor. Acoperișul a ars în timpul primului război mondial, fiind refăcut după aceea. Hanul a funcționat pînă la începutul anilor 50, cînd a fost abandonat și lăsat să se ruineze, toate încercările de restaurare de pînă acum eșuînd din lipsă de fonduri.

Articol afisat de 1453 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective