Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Februarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Elevii de gimnaziu, „cobai“ pentru un nou experiment

Elevii de gimnaziu, „cobai“ pentru un nou experiment

• admiterea la liceu ar urma să imite bacalaureatul francez, în doi ani de studiu • în loc de testările naționale la trei discipline, elevii de gimnaziu vor da mai multe teze semestriale în clasele a VII-a și a VIII-a •

Testările naționale ar putea să dispară în următorii doi ani, conform unei propuneri supusă recent dezbaterii publice de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării. Astfel, pentru eliminarea presiunii specifice unui examen atît de important, viitorii absolvenți de gimnaziu ar urma să înceapă evaluările încă din clasa a VII-a, în mai multe etape și la mai mult de trei discipline, cum a fost pînă acum, și vor continua și în clasa a VIII-a. Rezultatele obținute la aceste testări vor sta la baza admiterii la liceu, înlocuind media la testele naționale. Testările ar putea fi susținute sub formă de teze semestriale, în trei etape, pe școală, pe județ și pe țară. În prezent, documentul este supus dezbaterii, iar toți cei interesați pot face propuneri privind viitoarea formă de evaluare a absolvenților de gimnaziu.
Primele evaluări care vor făcute pe baza subiectelor din școli, apoi pe baza subiectelor elaborate de inspectoratele școlare, pentru ca, în final, să se ajungă la subiectele elaborate de minister, iar notele de la toate examenele celor trei niveluri vor forma media de admitere în clasa a IX-a. Promotorii susțin că urmăresc, în acest fel, să diminueze stresul la care sînt suspuși, în fiecare vară, absolvenții de gimnaziu, dar și un plus de obiectivitate în aprecierea nivelului de pregătire al elevului. În schimb, contestatarii acestei formule susțin că mai multe discipline de examen nu vor face altceva decît să îngreuneze efortul de învățare, iar politica de experiment permanent la care este supus sistemul de învățămînt nu face altceva decît să-i bulverseze, atît pe profesori, pe părinți, dar, mai ales, pe elevi. „Nu știu exact despre ce e vorba, dar nu văd de ce nu ar fi și la noi ca în alte țări occidentale, mai precis în Franța, unde bacalaureatul se dă în doi ani. Important ar fi ca disciplinele la care vor fi evaluați elevii să fie alese în mod inteligent, astfel încît să se producă o orientare și o selecție a elevilor în funcție de opțiunile pentru liceu. Spre exemplu, dacă un elev ar vrea să ajungă la o clasă de informatică să nu fie pus să învețe și să dea examen și la biologie, istorie, geografie sau alte obiecte care nu îi vor fi necesare pe viitor. În acest fel, și efortul elevilor pentru admiterea la liceu ar fi mai corect dozat și orientat, la fel și selecțiile făcute pentru constituirea claselor de liceu“, a declarat profesor LIviu Vlăsceanu, directorul Școlii 3 Piatra Neamț.
În același timp, unii părinți se tem că prea multe testări îi pot obosi pe copii mai mult decît un examen de admitere susținut la absolvirea examenului.
„Învățămîntul a ajuns un domeniu în care se experimentează neîncetat, cu schimbări de la an la an, care au bulversat pe toată lumea, și profesori, și părinți, și copii. Ce să mai înțelegem, că nu a fost bună nici capacitatea, nici testele naționale? De unde știm că peste 2-3 ani, nu se schimbă iar sistemul? Eu mă gîndesc doar cum poate să fie vorba de obiectivitate și corectitudine dacă se dă testare la nivelul școlii, iar fiecare unitate vrea să-și promoveze și să-i ajute pe proprii absolvenți, nu e normal? Cel mai bine era, cred, un examen de admitere la liceu, cum era înainte, copilul știa pentru ce se pregătește și ce vrea să facă mai departe. Ar trebui să mai scoată din materie că, săracii copii, au prea mult de învățat. Mă uit și la ai mei, pur și simplu își nenorocesc spatele cu tone de manuale, caiete, culegeri, încă de la școala primară“, a declarat Iuliana Andrei, din Piatra Neamț.
Actualele examene de la finalul clasei a VIII-a au devenit obligatorii prin legea învățămîntului din 1995 și au fost susținute pentru prima dată, cu titlu de examen de capacitate, în 1999. Acum doi ani, capacitatea a devenit testare națională, deși schimbările nu au afectat nici modul de organizare, nici disciplinele de examen.

Articol afisat de 1625 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUȚ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de Paltineanu Radu la data 25.02.2006 22:57
O idee foarte buna
Dupa parerea mea este o idee perfecta de a da asa zisul examen de Capacitate in 2 ani. Elevul este mult mai liber si cel mai important este ca poate sa se pregateasca mai bine. Eu am trecut prin examen si stiu stresul care exista,dar acum invat intr-un sistem francez, in Québec, Canada iar aici se aplica acest tip de "examen". De fapt dai la sfarsitul fiecarui trimestru o teza la toate obiectele, iar media acestora conteaza pentru nota de admitere la colegiu. Vreau sa va zic ca e excelent asa. Toata lumea e multumita aici de acest tip de evaluare.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective