Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 25 Februarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Amurg în lumina cărții

Ultimul capitol din viața cărturarului G.T. Kirileanu s-a desfășurat în orașul Piatra Neamț, aproape de cei dragi și de rafturile ticsite cu paginile în care adăsta înțelepciunea cîtorva sute de ani de cînd tiparnițele au dat trup și chip gîndului scris. Constantin Bostan, directorul Bibliotecii Județene, a orînduit din nou, amurgul cărturarului: „După pensionare, G. T. Kirileanu s-a retras împreună cu biblioteca sa personală la Piatra-Neamț, unde venise și pînă atunci în fiecare an, avînd aici prieteni și foști colegi de studii, precum cei din familia Lalu, care locuiau în casa în care se află acum Clubul Copiilor. Și-a cumpărat teren și a construit o casă, pentru el și biblioteca sa, pe str. Ștefan cel Mare, nr. 25 (azi - 27), aproape de Parcul Cozla și de casa prietenilor săi. Retras aici - «în sihăstria de la Piatra-Neamț», după cum le scria numeroșilor prieteni, precizînd că are o casă pe placul inimii, «cu cerdac și vedere spre Moș Ceahlău și Mama Bistrița», fiindcă iubea nespus de mult aceste două repere geografice și totdeauna vorbea cu venerație despre ele - G. T. Kirileanu s-a dedicat, între altele, atît ajutorării cumnatei sale, în creșterea și purtarea prin școli a celor patru orfani ai fratelui său, decedat prematur, în aprilie 1926 (Rodica, Cătălin, precum și binecunoscuții doctori Todică și Decebal Chirileanu), cît și a altor nepoți, între care și regretatul librar Grigore Kirileanu“.
Din păcate, după al doilea război mondial, în condițiile instaurării comunismului în România, a avut mult de suferit, precum multe sute și mii de intelectuali ori foști demnitari.
Faptul că fusese bibliotecar al Palatului Regal, că avea o bibliotecă imensă, de aproape 30.000 volume, în care se aflau și scrierile considerate „reacționare“ ale marilor istorici și cărturari ai neamului românesc, constituia - într-o epocă în care nume precum cele ale lui Iorga, Blaga, O. Goga și Ștefan cel Mare sau scrieri precum poezia „Doina“ a lui M. Eminescu ori „Istoria literaturii române…“ a lui George Cãlinescu erau interzise și chiar serveau ca pretext „autorităților“ ca să te arunce în pușcărie - un motiv „temeinic“ pentru a aduce multe necazuri, inclusiv percheziții în miez de noapte și amenințări, deși ajunsese la vîrsta de peste 80 de ani.
G.T. Kirileanu s-a stins din viață la vîrsta de 88 de ani și 8 luni, în data de 13 noiembrie 1960, la Piatra-Neamț, orașul în care și-a trăit ultimii treizeci și cinci de ani, în mijlocul cărților ce alcătuiau comoara sa de bibliotecă...

Articol afisat de 1192 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective