Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Premiera nationala la Vinatori-Neamt

Premiera nationala la Vinatori-Neamt

• a fost inaugurat Centrul de dezvoltare rurala si agroturistica • se urmareste atragerea de proiecte cu finantare europeana in diverse domenii •

Primul Centru de dezvoltare rurara si agroturistica din Romania a fost inaugurat in mod oficial in comuna Vinatori-Neamt, scopurile urmarite prin crearea lui fiind subiectul unei manifestari de anvergura care a avut loc simbata, 23 septembrie, la Seminarul Teologic „Veniamin Costache“ de la Manastirea Neamt. Au participat primari din judetele Neamt si Suceava, cercetatori stiintifici de la Institutul de cercetare pentru economia agriculturii si dezvoltarii rurale din cadrul Universitatii Agronomice Bucuresti, reprezentanti ai Agentiei de Dezvoltare Nord-Est, Ministerului Agriculturii, ai cultelor si operatorilor din turism.
Necesitatea unei astfel de structuri este data de apropiata integrare a Romaniei in Uniunea Europeana, dindu-se posibilitatea ca in comunitatile rurale sa se realizeze strategii de dezvoltare regionale pentru perioada 2007-2013, rezolvarea diverselor probleme din lumea satului, activitati de inginerie si consultanta agricola, activitati conexe de formare si instruire, exploatarea potentialului turistic, economic, precum si incurajarea parteneriatelor intre institutiile publice si sectorul privat. Toate aceste activitati au ca finalitate accesarea fondurilor europene, prin diverse programe, pentru dezvoltare rurala, deoarece de la anul acestui sector i se vor aloca sume imense de bani. Se doreste ca paleta de activitati si de proiecte care vor fi intocmite sa fie cit mai larga, plecind de la cele economice, turistice, resurse umane, sau care sa se adreseze comunitatilor de romi.
„In cadrul Universitatii avem un program de cercetare stiintifica in domeniul agriculturii si alimentatiei, fiind si o sectiune legata de agroturism. Avind in vedere relatiile din alte proiecte anterioare cu doamna primar, cu factorii locali am zis ca infiintarea unui centru de dezvoltare rurala si agroturistica sa fie la Vinatori-Neamt. Este primul centru de acest fel din tara la care noi ne-am adus contributia pentru a-l infiinta. Am aflat ca Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va crea la nivelul intregii tari o retea de dezvoltare rurala. Este nevoie sa se infiinteze aceste grupuri de actiune locala pentru accederea mai usor la fondurile care vor veni din Uniunea Europeana. La Vinatori se cerea dezvoltarea agroturistica a zonei pentru exploatarea conditiilor oferite de relief, de oameni, de traditii. Este un loc incarcat de istorie. Sint premizele unui succes notabil in acest domeniu. Centrul de dezvoltare rurala nu se refera numai la dezvoltarea agroturistica, el va cuprinde proiecte din sfera economica, proiecte din sfera sociala, din sfera culturala“, a declarat profesor universitar Ion Dona, seful catedrei de Economie - Contabilitate si Agroturism din cadrul Facultatii de Management, Inginerie Economica din Agricultura si Dezvoltare Rurala a Universitatii de Stiinte Agronomice Bucuresti.

„Toate activitatile ce se vor derula converg spre accesarea fondurilor europene“

Reporter: Doamna primar, Adriana Petrariu, seminarul teologic a gazduit simbata un eveniment important pentru comuna dumeavoastra.
Adriana Petrariu:
Sub egida Institutului de cercetare pentru economia agriculturii si dezvoltare rurala, prin colaborarea cu un grup de 12 cercetatori, am inaugurat „Centrul pentru dezvoltare rurala si agroturistica“, ce va avea sediu permanent la Muzeul Satului din Vinatori Neamt.
Rep.: Care sint obiectivele acestui centru?
A.P.:
Centrul va derula activitati de cercetare-dezvoltare, rezolvarea problemelor rurale, activitati de inginerie si consultanta agricola, activitati conexe de formare si instruire, etc.
Rep.: Care este finalitatea urmaririi acestor obiective?
A.P.:
Toate activitatile ce se vor derula converg spre accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare rurala, conditie sine qua non a progresului comunei noastre.
Rep.: Inaugurarea centrului a prilejuit dezbateri interesante...
A.P.:
Am avut invitati de marca ce au prezentat lucrari de referinta la tema abordata: „Politica de dezvltare rurala in Uniunea Europeana si in Romania“, sustinuta de profesor universitar doctor Ion Dona, „Dezvoltarea rurala in contextul dezvoltarii regionale. Plan si parteneriat in Regiunea Nord-Est“, sustinuta de Alina Capitanu, directorul Agentiei de Dezvoltare Nord-Est, „Particularitati ale implementarii Axei LEADER in Romania“, sustinuta de Ioan Gavriluta, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. A mai fost prezentata o lucrare a cercetatorului stiintific Elena Toma in care s-a vorbit de obiectivele programului AGRAL si ratiunile creerii acestui centru multifunctional aplicativ de dezvoltare rurala si agroturistica in scopul valorificarii turistice a conditiilor locale, naturale si cultural istorice din regiunea Moldova-Bucovina.
Rep.: Se poate spune ca inaugurarea centrului este un lucru extrem de necesar pentru o comunitate rurala daca avem in vedere aderarea la structurile europene...
A.P.:
Ne-am bucurat de participarea unor reprezentanti importanti ai administratiei judetene, ai cercetatorilor in domeniu, ai comunitatii locale. Printr-un efort conjugat, printr-o preocupare permanenta pentru accesarea diferitelor programe de finantare, speram ca apropiata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana sa creeze cit mai curind premisele alinierii comunei Vinatori- Neamt la standardele europene.

Articol afisat de 2218 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai ILIESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective