Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
TELEGONDOLA. Pas important pentru statutul turistic al municipiului Piatra Neamt

TELEGONDOLA. Pas important pentru statutul turistic al municipiului Piatra Neamt

• complexul investitional cuprinzînd telegondola, telescaunul si pîrtiile de schi va fi trambulina de lansare a „Perlei Moldovei“ spre circuitul turistic european • traseul telegondolei - Gară-3 Coline (Cozla) - va avea o lungime de 2.150 m • baza de agrement si pentru sporturile de iarnă va fi o foarte importantă atractie pentru turisti, dar si pentru mediul de afaceri, cu implicatii asupra creării de noi locuri de muncă •

Piatra Neamt este una dintre putinele orase din România care se află între munti si, ca atare, beneficiază de un avantaj, atunci cînd vine vorba de turism. Numai că oamenii s-au plictisit să viziteze anumite localităti numai de dragul peisajului. Astfel, desi la nivel national se înregistrează o dezvoltare importantă a turismului, statisticile arată că Piatra Neamt stagnează de o bună perioadă de timp. Sînt turisti care se cazează în orasul nostru pentru a face, mai apoi, turul mănăstirilor, însă, în ultima vreme, pretentiile au început să crească.
Acesta este motivul pentru care executivul pietrean si-a propus realizarea, începînd cu 2006, a unui pachet amplu de proiecte de infrastructură, menite să schimbe înfătisarea orasului si să ofere locuitorilor săi conditii îmbunătătite de viată. În acest context, o importantă deosebită va fi acordată creării infrastructurii turistice, unul din obiectivele dezvoltării viitoare a orasului fiind transformarea sa într-un important centru turistic.

Bază sportivă si de agrement de 14 milioane de euro

La începutul lunii august, s-a făcut primul primul pas spre concretizarea unuia dintre proiectele foarte importante si asteptate de multi dintre cetătenii municipiului Piatra Neamt: începerea lucrărilor la telegondolă. Este vorba de un proiect mai vechi al Primăriei municipiului Piatra Neamt, ce a fost prezentat si supus dezbaterii publice, primind reactii pozitive din partea cetătenilor, în două întîlniri ce au avut loc în lunile ianuarie si aprilie, anul curent.
Telegondola, alături de celelalte obiective care vor fi date în folosintă pînă la finele acestui an, ar putea fi exact gura de oxigen de care are nevoie turismul pietrean. Telegondola, sau „Gondoperla“, cum a fost denumită de pietreni, va avea un singur traseu - Gară-Trei Coline. După consultarea unei echipe de specialisti austrieci, s-a ajuns la concluzia că solutia cea mai bună pentru statia de plecare este Gara, astfel încît telegondola să aibă o lungime de traseu acceptabilă (2.150 m). Statia de plecare, împreună cu cea de sosire de pe Muntele Cozla (cota Trei Coline) se vor constitui în puncte de atractie ale întregului ansamblu, aici urmînd să fie construite spatii comerciale, cafenele, spatii de cazare.
De aici, toti cei care doresc să se bucure de plăcerile iernii vor putea schia pe pîrtia special amenajată. De asemenea, va fi montat un telescaun cu capacitatea de 1.200 persoane/ oră, pentru transportul de la bază pînă la vîrful pîrtiilor, va fi asigurat sistemul de iluminat care va da posibilitatea accesului turistilor pînă la ore tîrzii si va fi construit un centru pentru servicii si închiriere de material sportiv.
Instalatia de telegondolă va include 9 stîlpi de sustinere (4 în oras si 5 pe muntele Cozla), 33 de telecabine cu o capacitate de 8 persoane fiecare, lucrările urmînd a fi finalizate în trimestrul II 2007.
Valoarea estimativă pentru întreaga investitie (incluzînd pîrtiile de schi si instalatia de telescaun aferentă) se ridică la 14 milioane de euro.

Telegondola, o investitie „spectaculoasă, durabilă, în folosul localitătii“

Municipalitatea pietreană consideră că investitia, care a început să se deruleze în ritm alert, este una spectaculoasă. Primarul Gheorghe Stefan, promotorul acestei investitii, consideră că telegondola ar putea avea o puternică influentă pozitivă asupra dezvoltării municipiului nostru. Nu este vorba numai de atragerea de turisti, ci si de oportunitătile de afaceri care se deschid cu această ocazie, acestea implicînd si crearea de noi locuri de muncă. „Telegondola care va exista în Piatra Neamt este cea mai importantă investitie realizată în orasul nostru, după revolutie. Este una spectaculoasă, durabilă, în folosul localitătii. Prin realizarea ei, se vor crea foarte multe locuri de muncă pentru cetătenii orasului. Avem convingerea că telegondola va atrage multi turisti, va fi o atractie pentru zona noastră. Planurile Primăriei Piatra Neamt nu se opresc aici. Pentru anul viitor, avem programate alte investitii majore, pe care trebuie să le analizăm în amănunt si să le fixăm si în functie de bugetul pe care îl vom avea la dispozitie. Intentiile noastre sînt să acoperim albia rîului Cuiejdi, să realizăm scările rulante pe Pietricica si alte cîteva, dar trebuie să vedem pe ce buget ne vom baza“, a declarat primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

Desfăsurare de forte pe plan local

Pînă a se ajunge la materializarea acestui proiect, nu a fost deloc usor. Initial, s-a sperat în obtinerea unor fonduri de la Uniunea Europeană, însă occidentalii, desi au anuntat că Piatra Neamt este poarta către o zonă turistică vastă, au refuzat să finanteze proiectul, considerînd că au alte obiective mai importante. E adevărat, prin Piatra Neamt nu trece, momentan, nici o autostradă si nici un drum european, însă conducerea Primăriei a considerat că acest lucru nu trebuie să ducă la o plafonare a localitătii. De aceea, la începutul lunii iulie, consilierii locali si-au dat acceptul pentru schimbarea categoriei de folosintă a suprafetelor cu vegetatie forestieră situate în punctele Cozla, zona Dărmănesti si Parcul Cozla. Acestea au fost trecute la categoria alte terenuri, în scopul realizării telegondolei si telescaunului. Cele două investitii sînt incluse în planul Consiliului Local al municipiului Piatra Neamt, iar pentru realizarea lor este necesară crearea a două culoare de trecere, ceea ce implică defrisarea vegetatiei forestiere existente pe cele două suprafete. Defrisarea celor două culoare a fost absolut necesară, în vederea instalării stîlpilor de sustinere atît pentru telegondolă, cît si pentru telescaun.

O investitie pentru posteritate

De această investitie vor beneficia si generatiile viitoare care vor avea sansa să parcurgă momente importante ale dezvoltării localitătii, în contextul integrării în Uniunea Europeană.
În acest context, demararea lucrărilor a purtat amprenta unor gesturi simbolice: la turnarea primului cancioc de beton, la baza pilonului de sustinere a telegondolei, într-un cilindru metalic, au fost introduse mai multe documente, astfel încît ideea acestei investitii să rămînă eternă. Au fost lăsate posteritătii o informare legată de această investitie, precum si mai multe planse ale fundatiei si ale telegondolei. Autoritătile speră că aparitia acestui obiectiv va propulsa municipiul Piatra Neamt acolo unde merită, adică în circuitul turistic european.

Articol afisat de 6095 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(I. IACOB)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective