Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
TELEGONDOLA. Pas important pentru statutul turistic al municipiului Piatra Neamt

TELEGONDOLA. Pas important pentru statutul turistic al municipiului Piatra Neamt

• complexul investitional cuprinzînd telegondola, telescaunul si pîrtiile de schi va fi trambulina de lansare a „Perlei Moldovei“ spre circuitul turistic european • traseul telegondolei - Garã-3 Coline (Cozla) - va avea o lungime de 2.150 m • baza de agrement si pentru sporturile de iarnã va fi o foarte importantã atractie pentru turisti, dar si pentru mediul de afaceri, cu implicatii asupra creãrii de noi locuri de muncã •

Piatra Neamt este una dintre putinele orase din România care se aflã între munti si, ca atare, beneficiazã de un avantaj, atunci cînd vine vorba de turism. Numai cã oamenii s-au plictisit sã viziteze anumite localitãti numai de dragul peisajului. Astfel, desi la nivel national se înregistreazã o dezvoltare importantã a turismului, statisticile aratã cã Piatra Neamt stagneazã de o bunã perioadã de timp. Sînt turisti care se cazeazã în orasul nostru pentru a face, mai apoi, turul mãnãstirilor, însã, în ultima vreme, pretentiile au început sã creascã.
Acesta este motivul pentru care executivul pietrean si-a propus realizarea, începînd cu 2006, a unui pachet amplu de proiecte de infrastructurã, menite sã schimbe înfãtisarea orasului si sã ofere locuitorilor sãi conditii îmbunãtãtite de viatã. În acest context, o importantã deosebitã va fi acordatã creãrii infrastructurii turistice, unul din obiectivele dezvoltãrii viitoare a orasului fiind transformarea sa într-un important centru turistic.

Bazã sportivã si de agrement de 14 milioane de euro

La începutul lunii august, s-a fãcut primul primul pas spre concretizarea unuia dintre proiectele foarte importante si asteptate de multi dintre cetãtenii municipiului Piatra Neamt: începerea lucrãrilor la telegondolã. Este vorba de un proiect mai vechi al Primãriei municipiului Piatra Neamt, ce a fost prezentat si supus dezbaterii publice, primind reactii pozitive din partea cetãtenilor, în douã întîlniri ce au avut loc în lunile ianuarie si aprilie, anul curent.
Telegondola, alãturi de celelalte obiective care vor fi date în folosintã pînã la finele acestui an, ar putea fi exact gura de oxigen de care are nevoie turismul pietrean. Telegondola, sau „Gondoperla“, cum a fost denumitã de pietreni, va avea un singur traseu - Garã-Trei Coline. Dupã consultarea unei echipe de specialisti austrieci, s-a ajuns la concluzia cã solutia cea mai bunã pentru statia de plecare este Gara, astfel încît telegondola sã aibã o lungime de traseu acceptabilã (2.150 m). Statia de plecare, împreunã cu cea de sosire de pe Muntele Cozla (cota Trei Coline) se vor constitui în puncte de atractie ale întregului ansamblu, aici urmînd sã fie construite spatii comerciale, cafenele, spatii de cazare.
De aici, toti cei care doresc sã se bucure de plãcerile iernii vor putea schia pe pîrtia special amenajatã. De asemenea, va fi montat un telescaun cu capacitatea de 1.200 persoane/ orã, pentru transportul de la bazã pînã la vîrful pîrtiilor, va fi asigurat sistemul de iluminat care va da posibilitatea accesului turistilor pînã la ore tîrzii si va fi construit un centru pentru servicii si închiriere de material sportiv.
Instalatia de telegondolã va include 9 stîlpi de sustinere (4 în oras si 5 pe muntele Cozla), 33 de telecabine cu o capacitate de 8 persoane fiecare, lucrãrile urmînd a fi finalizate în trimestrul II 2007.
Valoarea estimativã pentru întreaga investitie (incluzînd pîrtiile de schi si instalatia de telescaun aferentã) se ridicã la 14 milioane de euro.

Telegondola, o investitie „spectaculoasã, durabilã, în folosul localitãtii“

Municipalitatea pietreanã considerã cã investitia, care a început sã se deruleze în ritm alert, este una spectaculoasã. Primarul Gheorghe Stefan, promotorul acestei investitii, considerã cã telegondola ar putea avea o puternicã influentã pozitivã asupra dezvoltãrii municipiului nostru. Nu este vorba numai de atragerea de turisti, ci si de oportunitãtile de afaceri care se deschid cu aceastã ocazie, acestea implicînd si crearea de noi locuri de muncã. „Telegondola care va exista în Piatra Neamt este cea mai importantã investitie realizatã în orasul nostru, dupã revolutie. Este una spectaculoasã, durabilã, în folosul localitãtii. Prin realizarea ei, se vor crea foarte multe locuri de muncã pentru cetãtenii orasului. Avem convingerea cã telegondola va atrage multi turisti, va fi o atractie pentru zona noastrã. Planurile Primãriei Piatra Neamt nu se opresc aici. Pentru anul viitor, avem programate alte investitii majore, pe care trebuie sã le analizãm în amãnunt si sã le fixãm si în functie de bugetul pe care îl vom avea la dispozitie. Intentiile noastre sînt sã acoperim albia rîului Cuiejdi, sã realizãm scãrile rulante pe Pietricica si alte cîteva, dar trebuie sã vedem pe ce buget ne vom baza“, a declarat primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

Desfãsurare de forte pe plan local

Pînã a se ajunge la materializarea acestui proiect, nu a fost deloc usor. Initial, s-a sperat în obtinerea unor fonduri de la Uniunea Europeanã, însã occidentalii, desi au anuntat cã Piatra Neamt este poarta cãtre o zonã turisticã vastã, au refuzat sã finanteze proiectul, considerînd cã au alte obiective mai importante. E adevãrat, prin Piatra Neamt nu trece, momentan, nici o autostradã si nici un drum european, însã conducerea Primãriei a considerat cã acest lucru nu trebuie sã ducã la o plafonare a localitãtii. De aceea, la începutul lunii iulie, consilierii locali si-au dat acceptul pentru schimbarea categoriei de folosintã a suprafetelor cu vegetatie forestierã situate în punctele Cozla, zona Dãrmãnesti si Parcul Cozla. Acestea au fost trecute la categoria alte terenuri, în scopul realizãrii telegondolei si telescaunului. Cele douã investitii sînt incluse în planul Consiliului Local al municipiului Piatra Neamt, iar pentru realizarea lor este necesarã crearea a douã culoare de trecere, ceea ce implicã defrisarea vegetatiei forestiere existente pe cele douã suprafete. Defrisarea celor douã culoare a fost absolut necesarã, în vederea instalãrii stîlpilor de sustinere atît pentru telegondolã, cît si pentru telescaun.

O investitie pentru posteritate

De aceastã investitie vor beneficia si generatiile viitoare care vor avea sansa sã parcurgã momente importante ale dezvoltãrii localitãtii, în contextul integrãrii în Uniunea Europeanã.
În acest context, demararea lucrãrilor a purtat amprenta unor gesturi simbolice: la turnarea primului cancioc de beton, la baza pilonului de sustinere a telegondolei, într-un cilindru metalic, au fost introduse mai multe documente, astfel încît ideea acestei investitii sã rãmînã eternã. Au fost lãsate posteritãtii o informare legatã de aceastã investitie, precum si mai multe planse ale fundatiei si ale telegondolei. Autoritãtile sperã cã aparitia acestui obiectiv va propulsa municipiul Piatra Neamt acolo unde meritã, adicã în circuitul turistic european.

Articol afisat de 6410 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(I. IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective