Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 28 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Festivalul de Teatru - Piatra Neamt - Editia a XXI-a.  „Am toate drepturile rezervate“

Festivalul de Teatru - Piatra Neamt - Editia a XXI-a. „Am toate drepturile rezervate“

• interviu cu actorul Ion Caramitru

Reporter: Stimate maestre, am să încep abrupt: cum mai stati cu libertatea?
Ion Caramitru:
Depinde la care libertate vă referiti. Pentru că libertatea mea e conditionată. Dacă e vorba de timp, am foarte putin. Pe dinăuntru, libertatea mea spirituală nu s-a modificat de vreo patruzeci de ani, sînt liber de orice sarcini incomode si sînt dependent de propria mea conceptie despre viată, care e foarte liberă. Fiind artist, nu trebuie să fiu conditionat de nimic în mod imperios si să-mi pot spune părerea de cîte ori am ocazia, fie că e de domeniul public, fie că este în artă.

Rebeliunea împotriva perfectiunii

Rep.: Eu tocmai voiam să vă întreb dacă riscati o definitie a libertătii, dar mi-ati răspuns deja. În legătură cu spectacolul din această seară, si tinînd cont de partenerul select pe care l-ati avut în persoana maestrului Johnny Răducanu, considerati că jazz-ul este o stare de spirit?
I.C.:
Jazz-ul este una din cele mai speciale stări de spirit vis a vis de muzica clasică. Despre jazz multă lume a spus că vine să contrazică sau să modifice aventurier un spectacol. Din contră, este un fel de rebeliune artistică împotriva perfectiunii, adăugînd la această perfectiune modică o libertate de expresie. Dreptul la imaginatie, dreptul la improvizatie, dreptul la respectul muzical al temei principale. Sigur că unii fac mai bine, altii fac mai prost chestia asta. Dar cînd e jazz de calitate, e altceva. Trebuie să ne amintim cît de extraordinare au fost interpretările jazz-istice ale lui Bach, de exemplu celebrul Play Bach, o adevărată bucurie care nu contrazicea autorul cu nimic. Te trimitea mai serios la muzica clasică.

În căutarea stării de gratie


Rep.: V-am întrebat acest lucru pentru că, de regulă, în astfel de recitaluri vă stiam în alte companii.
I.C.:
Cu Dan Grigore...
Rep.: Exact; si nu numai. Dar, mărturisesc că pînă în această seară nu v-am auzit niciodată cîntînd.
I.C.:
Nici nu m-am aventurat prea mult. Am mai cîntat prin spectacole unde personajele aveau astfel de interventii necesare...
Rep.: Si puteati da vina pe ele. Acum ati fost dumneavoastră însusi.
I.C.:
Asa este. Am făcut în liceu ceva studii de pian, cînt la chitară binisor, dar nu m-am axat pe materia asta pentru că m-a interesat mult mai mult teatrul clasic. Iar aici nu e vorba de cîntec propriu-zis. Nu cînt asa ca să mă... Cînt pe anumite texte care creează o stare de gratie...
Rep.: Ati găsit o altă modalitate de a pune în valoare textul.
I.C.:
Si care leagă foarte bine spectacolul. Îi dă unitate si cursivitate.

Sensul retălmăcirii

Rep.: Sînteti recunoscut ca un maestru al rostirii versului. Cum reusiti să retălmăciti poetul, oricare ar fi el?
I.C.:
Stiti, sînt cel putin două lucruri esentiale în materia asta: întîi, trebuie să fii foarte îndrăgostit, sincer si profund, de limba literară, si să fii constient că ea este un organism viu, într-o vesnică schimbare. Trebuie să urmăresti această evolutie. Iar poetii mar, poetii adevărati nu pot fi considerati ca atare decît dacă sînt îmbogătitori de limbă, care aduc o noutate în limba literară. Eminescu a făcut asta la vremea lui si de la el încoace se poate vorbi de poezie românească, de fapt. Marii poeti, au modificat limba, în sens pozitiv. Si vorbim de Blaga, vorbim de Ion Barbu, poetii mei preferati, de Nichita, de Marin Sorescu, evident... Ei au adus subtilităti si sonorităti extraordinare în limbă. Numai că poezia celui de al douăzecilea secol este un univers închis, sau aparent închis, pentru că ea ocupă cel mai mic spatiu tipografic si un spatiu infinit de întelegere. Metafore deschise care te fac să cauti să întelegi de unde pleacă ele. Lectura poeziei, din punctul nostru de vedere este o lectură expresivă. De fapt, de întoarcere, prin interpretare, spre, să zicem, momentul fierbinte al conceperii textului. Poetul îngheată poezia în pagină si se eliberează de ea. Noi o preluăm si facem drumul înapoi pînă în momentul de creatie care l-a tulburat pe poet si l-a făcut să scrie. Este un drum invers, un drum înapoi pe care trebuie să-l populezi însă si cu propria ta conceptie asupra acelei teme.
Rep.: Am observat.
I.C.:
Da, iată, pe mine mă interesează deosebit tema din „Glosă“, pe care o tot repet si care îmi leagă spectacolul. Cu sensuri. Si vine perfect logic si organic lîngă poeti de astăzi.

Elogiu public

Rep.: Aseară ati sustinut acest recital si în fata publicului din Galati. Găsiti că există vreo diferentă între publicul de acolo si cel de aici? Sau cel din Bucuresti?
I.C.:
Nu. Dar dacă analizez bine, s-ar putea să fie. La Galati am fost mai rar, la Piatra Neamt am venit mai des. Si atunci pot să constat că aici, la Piatra Neamt, publicul este format în timp, în respectul teatrului. Si teatrul de aici a fost dintotdeauna unul de avangardă. Nu are rost să vă amintesc eu acum ce a însemnat cu ani în urmă în viata teatrală a tării.
Rep.: Sperăm să redevină la starea de gratie pe care chiar dumneavoastră ati invocat-o.
I.C.:
Va reveni sigur. Categoric. Aici sînt niste oameni care au sfintit locul ăsta si el nu se mai poate întina. Că sînt multe acolade în legătură cu asta, e altceva. Dar, publicul de aici este foarte avizat, foarte sensibil la arta scenică. Si la Galati este. A fost sala arhiplină, am fost primiti cu bucurie, dar aici parcă e ceva mai special.
Rep.: Publicului pietrean i se cuvenea un asemenea elogiu, cu atît mai măgulitor cu cît vine din partea unui mare actor al scenei românesti. Ati sugerat că acest spectacol va fi conservat într-un compact disc. Cînd se va întîmpla asta?
I.C.: Pînă la sfîrsitul acestui an.


Spatiul de comparatie

Rep.: În altă ordine de idei, de unde avîntul revolutionar din debutul spectacolului?
I.C.:
A, păi... În perioada nenorocită a poeziei de tipul ăsta, care a avut în spate si perioada proletcultistă, fragmentul din poezia „Lui Eminescu“ de A.Toma, de trei strofe, si în care poezia „Dintre sute de catarge“ a fost pozitivată în sensul că nimic nu se rupe, nimic nu dispare, pentru că vasele se duc în rosul depărtărilor... pleacă la Moscova. Iar Vadim Tudor si Adrian Păunescu vin si ne aduc aminte de perioada poeziei la comandă pe care am trăit-o în disperare cu totii. De ce să nu ne aducem aminte putin? Si asta îmi creează mie un spatiu de comparatie. Uite ce a fost si, de fapt, ce trebuie să fie.
Rep.: Si prinde la public, trebuie să recunoastem.
I.C.:
Da. Oamenii vor să uite de asta, dar iată că nu se poate uita chiar asa de usor. Pentru că poetii de curte, nemernicii ăstia care au creeat cultul personalitătii, sînt acum mari politicieni si mari sefi de partide, vezi Doamne... Tot ei! Eu, uite, nu sînt de acord cu lucrul acesta. Si am toate drepturile rezervate.

Articol afisat de 1399 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective