Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Petardele „explodează“ spre... puscărie

• folosirea ilegală a materialelor pirotehnice poate fi pedepsită cu închisoare • noua legislatie privind folosirea materialelor explozive este extrem de strictă • cei care încalcă legea riscă si sanctiuni pecuniare extrem de mari •

Noua lege privind regimul materialelor explozive este foarte strictă, încît cei care o încalcă pot plăti chiar cu libertatea. Completările făcute la vechea lege au fost aduse la cunostinta politistilor din teritoriu, acestia neavînd altceva de făcut decît să o pună în aplicare. Dacă cei care folosesc aiurea petardele si artificiile riscă pedepse aspre, despre cei care le comercializează se poate spune că-i paste falimentul. Si ne referim numai la comerciantii en-gross care se văd nevoiti să scape de marfa cu care s-au aprovizionat anterior aparitiei noii legi. În tară sînt peste 15 magazine en-gross care vînd astfel de produse. Conform noilor precizări, vînzarea obiectelor artizanale si de distractie, fabricate sau confectionate pe bază de amestecuri, se va face doar de către persoanele juridice autorizate în acest sens si numai în locuri avizate. Spatiile de comercializare vor fi construite si amenajate doar pe baza documentatiilor tehnice care primesc undă verde de la inspectoratele teritoriale de muncă. Persoanelor juridice le este interzisă comercializarea către persoanele fizice a obiectelor artizanale si de distractie din clasele II-IV, T1, T2, precum si a artificiilor din categoria obiecte zburătoare luminoase si a pocnitorilor din clasa I, adică a banalelor petarde. Aceste produse pot fi folosite doar în locuri amenajate si doar de către persoanele juridice, în interes propriu. Focurile de artificii si alte spectacole în care se folosesc materiale pirotehnice trebuie să se afle la o distantă mai mare de 50 de metri de constructiile de locuinte.
Confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice operatiune cu obiecte artizanale si de distractie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, T1, T2, precum si a artificiilor din categoria obiecte artizanale luminoase si a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an. De asemenea, amenzile pot ajunge pînă la 60 de milioane de lei vechi. Folosirea obiectelor artizanale de distractie pe bază de amestecuri pirotehnice este interzisă în următoarele situatii: între orele 24-6, cu exceptia perioadelor acceptate de autorităti; la o distantă mai mică de 500 de metri de instalatiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combsutibililor solizi si lichizi, de instalatiile de gaze; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanse sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere cu aglomerări de persoane; la o distantă mai mică de 500 de metri de păduri. Trebuie precizat că folosirea obiectelor pirotehnice în locuri interzise se sanctionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 RON (de la 30 la 60 milioane de lei vechi). Dacă faptele sînt comise de minori, părintii acestora vor suporta rigorile legii, adică vor fi amendati. De asemenea, comercializarea obiectelor pirotehnice în alte locuri decît cele autorizate duce la sanctionarea contravenientului. Neîndeplinirea conditiilor legale privind inscriptionarea pe ambalajul obiectelor artizanale, în limba română, a termenului de garantie, a clasei din care fac parte, precum si a pericolelor pe care le reprezintă constuituie contraventie si se sacntionează cu amendă cuprinsă între 5.000 si 7.500 RON (50 si 75 milioane de lei).
Politistii nemteni au fost, deja, instruiti cu privire la noile reglementări, asa că aceia care doresc să folosească ilegal petarde sau artificii trebuie să se gîndească de două ori înainte de a face acest lucru.

Articol afisat de 1417 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective