Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Petardele „explodeazã“ spre... puscãrie

• folosirea ilegalã a materialelor pirotehnice poate fi pedepsitã cu închisoare • noua legislatie privind folosirea materialelor explozive este extrem de strictã • cei care încalcã legea riscã si sanctiuni pecuniare extrem de mari •

Noua lege privind regimul materialelor explozive este foarte strictã, încît cei care o încalcã pot plãti chiar cu libertatea. Completãrile fãcute la vechea lege au fost aduse la cunostinta politistilor din teritoriu, acestia neavînd altceva de fãcut decît sã o punã în aplicare. Dacã cei care folosesc aiurea petardele si artificiile riscã pedepse aspre, despre cei care le comercializeazã se poate spune cã-i paste falimentul. Si ne referim numai la comerciantii en-gross care se vãd nevoiti sã scape de marfa cu care s-au aprovizionat anterior aparitiei noii legi. În tarã sînt peste 15 magazine en-gross care vînd astfel de produse. Conform noilor precizãri, vînzarea obiectelor artizanale si de distractie, fabricate sau confectionate pe bazã de amestecuri, se va face doar de cãtre persoanele juridice autorizate în acest sens si numai în locuri avizate. Spatiile de comercializare vor fi construite si amenajate doar pe baza documentatiilor tehnice care primesc undã verde de la inspectoratele teritoriale de muncã. Persoanelor juridice le este interzisã comercializarea cãtre persoanele fizice a obiectelor artizanale si de distractie din clasele II-IV, T1, T2, precum si a artificiilor din categoria obiecte zburãtoare luminoase si a pocnitorilor din clasa I, adicã a banalelor petarde. Aceste produse pot fi folosite doar în locuri amenajate si doar de cãtre persoanele juridice, în interes propriu. Focurile de artificii si alte spectacole în care se folosesc materiale pirotehnice trebuie sã se afle la o distantã mai mare de 50 de metri de constructiile de locuinte.
Confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice operatiune cu obiecte artizanale si de distractie pe bazã de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, T1, T2, precum si a artificiilor din categoria obiecte artizanale luminoase si a pocnitorilor din clasa I, efectuate fãrã drept constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an. De asemenea, amenzile pot ajunge pînã la 60 de milioane de lei vechi. Folosirea obiectelor artizanale de distractie pe bazã de amestecuri pirotehnice este interzisã în urmãtoarele situatii: între orele 24-6, cu exceptia perioadelor acceptate de autoritãti; la o distantã mai micã de 500 de metri de instalatiile electrice de înaltã tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combsutibililor solizi si lichizi, de instalatiile de gaze; în locurile în care existã riscul producerii de alunecãri de teren, avalanse sau cãderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere cu aglomerãri de persoane; la o distantã mai micã de 500 de metri de pãduri. Trebuie precizat cã folosirea obiectelor pirotehnice în locuri interzise se sanctioneazã cu amendã de la 3.000 la 6.000 RON (de la 30 la 60 milioane de lei vechi). Dacã faptele sînt comise de minori, pãrintii acestora vor suporta rigorile legii, adicã vor fi amendati. De asemenea, comercializarea obiectelor pirotehnice în alte locuri decît cele autorizate duce la sanctionarea contravenientului. Neîndeplinirea conditiilor legale privind inscriptionarea pe ambalajul obiectelor artizanale, în limba românã, a termenului de garantie, a clasei din care fac parte, precum si a pericolelor pe care le reprezintã constuituie contraventie si se sacntioneazã cu amendã cuprinsã între 5.000 si 7.500 RON (50 si 75 milioane de lei).
Politistii nemteni au fost, deja, instruiti cu privire la noile reglementãri, asa cã aceia care doresc sã foloseascã ilegal petarde sau artificii trebuie sã se gîndeascã de douã ori înainte de a face acest lucru.

Articol afisat de 1765 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective