Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Judecãtori „îngropati“ în dosare

Miile de dosare care sînt înregistrate, anual, la fiecare instantã de judecatã din Neamt trebuie solutionate de magistratii care activeazã la instanta respectivã. Cum numãrul judecãtorilor este relativ, existînd fluctuatii de personal cauzate de varii motive, se ajunge, în final, la un numãr mediu de dosare. ÃŽn unele situatii, acesta depãseste cu mult cota stabilitã pe tarã. Astfel, la Judecãtoria Piatra Neamt, fiecare judecãtor a solutionat, pînã acum, 565 de dosare, ceea ce depãsete cam cu 100 media pe tarã. „La Judecãtoria Piatra Neamt, media a fost stabilitã la 565 de dosare pentru un judecãtor, dar acest numãr este relativ. Initial, cauzele au fost împãrtite cãtre 20 de judecãtori, dar, ulterior, au mai fost fluctuatii de personal, iar, în aceste fel, numãrul devine relativ si este foarte probabil sã creascã. ÃŽn final, se ajunge la o medie mult mai mare. Chiar si în acest moment, depãsim media pe tarã cu circa 100“, a declarat presedintele Judecãtoriei Piatra Neamt, Cãtãlin Mormoe. Pînã la începutul lunii în curs, la instanta mentionatã intraserã 10.500 de dosare, cele mai multe din acestea fiind cauze civile si numai 2.000, dosare penale. ÃŽn primele 9 luni ale anului, fuseserã emise 4.450 de sentinte civile si alte 1.220 de sentinte penale. ÃŽn acelasi timp, au fost pronuntate 1.330 de încuviintãri de executare silitã. „Cercetarea judecãtoreascã este mai complexã în materie penalã, decît în civil. Preconizãm cã, pînã la sfîrsitul anului, vom avea intrate circa 11.000 de dosare si vor rãmîne stoc, pentru începutul anului viitor, circa 2.000 de cauze. Si anul acesta l-am început cu un stoc de 2.500 de dosare“ a adãugat presedintele Mormoe. Ritmul de înregistrare a cauzelor noi a scãzut în perioada verii, a vacantei judecãtoresti, cînd magistratii si personalul auxiliar de specialitate s-au aflat în concedii de odihnã. La Tribunalul Neamt, munca e ceva mai relaxatã, în sensul cã media de dosare solutionate de un magistrat este mult mai micã, de 420. „Anul a început cu un stoc de 1.909 de dosare, iar pînã la finele lunii septembrie fuseserã înregistrate 8.305 de noi dosare. Pînã la 1 octombrie 2006, au fost solutionate 7.754 de dosare si mai sînt în lucru peste 2.400“, a declarat Viorel Stoian, consilier de informare publicã în cadrul Tribunalului Neamt.

Magistratii, tot mai putini

La nivelul întregii tãri, dar si în judet, se simte o lipsã de personal. Astfel, sînt cîtiva judecãtori stagiari care nu pot participa decît la anumite cauze, unul dintre magistrati este detasat la Bicaz, încã unul este suspendat, iar un altul este în concediu de maternitate. Practic, doar trei sferturi din oamenii legii sînt la muncã - ceea ce înseamnã un numãr de 17 judecãtori definitivi si unul stagiar - dintr-un total de 24 de magistrati. „Si existã perspective de a rãmîne mai putini“, a mai afirmat presedintele Mormoe. Doi dintre magistrati, respectiv Cãtãlin Serghei si Daniel Mihai Onisor, au sustinut un examen si au devenit judecãtori de tribunal, dar, deocamdatã, ei rãmîn în cadrul Judecãtoriei. Cel putin la capitolul personal auxiliar de specialitate, treburile stau mai bine în sensul cã este personal suficient. ÃŽn aceastã categorie intrã grefierii de sedintã, dactilografii, arhivarii sau aprozii. Pentru eficientizarea muncii, se încearcã informatizarea instantei. Pentru buna functionare a sistemului informatic, a fost nevoie de schimbarea instalatiei electrice, în totalitate, pe parcursul verii. Calculatorul este folosit pentru transcrierea sedintelor de judecatã, depozitii, tehnoredactare, înregistrea sedintelor la penal, dar si pentru repartizarea aleatorie a dosarelor. „Atît timp cît repartizarea aleatorie a dosarelor se face electronic, nu mai pot exista suspiciuni în aceastã privintã, iar acest lucru este unul foarte important. A fost instalat programul ECRISS, totul este automat si este asigurat pentru interventii exterioare“, a adãugat magistratul Mormoe.

Articol afisat de 1991 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective