Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Judecători „îngropati“ în dosare

Miile de dosare care sînt înregistrate, anual, la fiecare instantă de judecată din Neamt trebuie solutionate de magistratii care activează la instanta respectivă. Cum numărul judecătorilor este relativ, existînd fluctuatii de personal cauzate de varii motive, se ajunge, în final, la un număr mediu de dosare. În unele situatii, acesta depăseste cu mult cota stabilită pe tară. Astfel, la Judecătoria Piatra Neamt, fiecare judecător a solutionat, pînă acum, 565 de dosare, ceea ce depăsete cam cu 100 media pe tară. „La Judecătoria Piatra Neamt, media a fost stabilită la 565 de dosare pentru un judecător, dar acest număr este relativ. Initial, cauzele au fost împărtite către 20 de judecători, dar, ulterior, au mai fost fluctuatii de personal, iar, în aceste fel, numărul devine relativ si este foarte probabil să crească. În final, se ajunge la o medie mult mai mare. Chiar si în acest moment, depăsim media pe tară cu circa 100“, a declarat presedintele Judecătoriei Piatra Neamt, Cătălin Mormoe. Pînă la începutul lunii în curs, la instanta mentionată intraseră 10.500 de dosare, cele mai multe din acestea fiind cauze civile si numai 2.000, dosare penale. În primele 9 luni ale anului, fuseseră emise 4.450 de sentinte civile si alte 1.220 de sentinte penale. În acelasi timp, au fost pronuntate 1.330 de încuviintări de executare silită. „Cercetarea judecătorească este mai complexă în materie penală, decît în civil. Preconizăm că, pînă la sfîrsitul anului, vom avea intrate circa 11.000 de dosare si vor rămîne stoc, pentru începutul anului viitor, circa 2.000 de cauze. Si anul acesta l-am început cu un stoc de 2.500 de dosare“ a adăugat presedintele Mormoe. Ritmul de înregistrare a cauzelor noi a scăzut în perioada verii, a vacantei judecătoresti, cînd magistratii si personalul auxiliar de specialitate s-au aflat în concedii de odihnă. La Tribunalul Neamt, munca e ceva mai relaxată, în sensul că media de dosare solutionate de un magistrat este mult mai mică, de 420. „Anul a început cu un stoc de 1.909 de dosare, iar pînă la finele lunii septembrie fuseseră înregistrate 8.305 de noi dosare. Pînă la 1 octombrie 2006, au fost solutionate 7.754 de dosare si mai sînt în lucru peste 2.400“, a declarat Viorel Stoian, consilier de informare publică în cadrul Tribunalului Neamt.

Magistratii, tot mai putini

La nivelul întregii tări, dar si în judet, se simte o lipsă de personal. Astfel, sînt cîtiva judecători stagiari care nu pot participa decît la anumite cauze, unul dintre magistrati este detasat la Bicaz, încă unul este suspendat, iar un altul este în concediu de maternitate. Practic, doar trei sferturi din oamenii legii sînt la muncă - ceea ce înseamnă un număr de 17 judecători definitivi si unul stagiar - dintr-un total de 24 de magistrati. „Si există perspective de a rămîne mai putini“, a mai afirmat presedintele Mormoe. Doi dintre magistrati, respectiv Cătălin Serghei si Daniel Mihai Onisor, au sustinut un examen si au devenit judecători de tribunal, dar, deocamdată, ei rămîn în cadrul Judecătoriei. Cel putin la capitolul personal auxiliar de specialitate, treburile stau mai bine în sensul că este personal suficient. În această categorie intră grefierii de sedintă, dactilografii, arhivarii sau aprozii. Pentru eficientizarea muncii, se încearcă informatizarea instantei. Pentru buna functionare a sistemului informatic, a fost nevoie de schimbarea instalatiei electrice, în totalitate, pe parcursul verii. Calculatorul este folosit pentru transcrierea sedintelor de judecată, depozitii, tehnoredactare, înregistrea sedintelor la penal, dar si pentru repartizarea aleatorie a dosarelor. „Atît timp cît repartizarea aleatorie a dosarelor se face electronic, nu mai pot exista suspiciuni în această privintă, iar acest lucru este unul foarte important. A fost instalat programul ECRISS, totul este automat si este asigurat pentru interventii exterioare“, a adăugat magistratul Mormoe.

Articol afisat de 1614 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective