Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 7 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Îmi place să redescopăr mereu bucuria teatrului...“

• interviu cu regizorul Dan Tudor

Reporter: Am înteles că rezervati publicului din Piatra Neamt un tandem spectacular alcătuit din două piese diferite ca factură si, implicit, ca mod de abordare. Premiera primului dintre spectacole ati anuntat-o pentru data de 16 decembrie, iar pînă atunci ati găsit de cuviintă să o prezentati cu statut de avanpremieră.
Dan Tudor: Se obisnuieste a se face lucrul ăsta. În primul rînd pentru ca actorii să scape de emotiile care, uneori, pentru anumite categorii de artisti sînt paralizante. Încercăm, astfel, să-i ferim de ce-i mai rău. De cele mai multe ori, la astfel de spectacole în avanpremieră vin colegi, rude, cunostinte, deci nu pot fi considerate premiere în adevăratul sens al cuvîntului.
Rep.: Mărturisesc că nu stiu nimic despre acest text, cu un titlu lung, în spiritul manierismului generic cultivat de Visniec, acum cîtiva ani.
D.T.: E adevărat. Mimi Brănescu a fost coleg de facultate cu mine, în generatii relativ apropiate, si scrie foarte bine. Are un simt al replicii foarte bun, are o cheie care se află într-o zonă a teatrului absurd si, dincolo de faptul că spectacolul este unul special, pot afirma că nu se încadrează în ceea ce asteptăm, îndeobste, de la un spectacol de teatru. Adică, ce se zice, aia se face. E o fantezie într-o cheie absurdă. Asta e părerea mea despre acest text. De altfel, în zona asta am si vrut să construiesc. Am profitat de faptul că teatrul a angajat, de curînd, cîtiva tineri, care sînt tipologii speciale, si am încercat să le fac un bine dîndu-le ocazia să-si măsoare puterile cu niste partituri importante. Sînt patru, cinci personaje care au partituri masive. Sînt roluri cu care te întîlnesti, poate, după nouă-zece ani de profesiune. Un rol cu care să intri în scenă si să nu mai iesi. Ei au posibilitatea să facă asta. M-as bucura să mă pot identifica în cariera lor ulterioară cu un lucru bun pe care l-am făcut pentru ei acum.
„Absurdul nu înseamnă abstract“
Rep.: Vorbeati adineauri de absurd, de caracteristicile lui si modul de manifestare teatrală. Cred că, dincolo de rezerva pe care o avem fată de tot ceea ce contrazice cerebralitatea, există si o legătură pregnantă cu absurdul. Iar acesta este implicat total în realitate, de unde-si trage si seva.
D.T.: Absurdul nu înseamnă abstract. Dimpotrivă. El se bazează, cel putin în acest caz, pe replică. E o replică foarte puternică si, la un moment dat, realitatea începe să fie putin deformată. Dar numai după ce sîntem pregătiti să întelegem transformarea. Scrisul lui Mimi Brănescu ne oferă o anumită logică, si mie de aceea mi-a si plăcut piesa. El consideră că e cea mai bună piesă pe care a scris-o.
Rep.: Cum ati ales Teatrul Tineretului ca teren de lucru?
D.T.: După ce am terminat la Teatrul National un spectacol, cu o distributie mare, în frunte cu Mircea Albulescu, trebuia să merg la Brasov. Întîmplarea a făcut ca, pe la mijlocul anilor ‘90, să fiu coleg cu Liviu Timus la Teatrul Odeon si să ne întîlnim aici, în perioada festivalului. M-a convins si am amînat alte proiecte, pentru a monta două spectacole la Piatra Neamt.
Rep.: V-am văzut că ati fost alături de Teatrul Tineretului si la turneul bucurestean din vara aceasta.
D.T.: Da, eram curios să văd trupa si să constat nivelul de pregătire. Pentru că, talentati sînt cu totii. Mi-a prins bine faptul că am văzut acel spectacol, pentru că am stiut în ce mă bag.
„Orice spectacol de teatru trebuie să fie un experiment“
Rep.: Stiu că ati lucrat mult si în mediul „underground“. Cum împăcati cerintele, cumva diferite, ale celor două spatii de reprezentare teatrală?
D.T.: După părerea mea, orice spectacol de teatru trebuie să fie un experiment; să încerci să verifici ceva. Că acest lucru se întîmplă pe o scenă de teatru, presupune că trebuie să tii cont mult mai mult de partea asta socială. Sîntem plătiti din cotributie publică. Si atunci nu poti să experimentezi într-o zonă vulgară sau, pur si simplu, inaccesibilă publicului larg. Spectatorul trebuie să priceapă ce se întîmplă acolo, si să înteleagă de ce a dat bani. E absurd să facem cu totii teatru de apartament. Ne putem întîlni acolo si experimentăm cît vrem. Există spatiile alternative, în care am lucrat si eu si unde mi-am permis să experimentez pur si simplu.
Rep.: Spuneti-ne două vorbe si despre cel de al doilea spectacol.
D.T.: „Povestiri dintr-un oras cu prosti“ de Salom Alehem. De fapt de aici am plecat. Celălalt spectacol este o idee ulterioară. Acesta, în schimb, se bazează pe relatiile unor cupluri scenice. Foarte compatibile si plastice prin exploatarea contrastelor. Am pornit de la ideea că în tara asta lumea se pricepe la orice; de la teatru la fotbal, de la muzică la politică si asa mai departe. Iar personajele din piesă nu fac exceptie de la această regulă. Totul devine subiect de dezbatere, de etalare a propriilor păreri. Într-un oras populat de oameni naivi, nu stupizi, si, pe deasupra, curati sufleteste, sinceri si de bună credintă. Îmi place să lucrez în zona asta. Si nu-mi place să înfierez neapărat viciile. Nu sînt un agresiv. Îmi place să redescopăr mereu bucuria teatrului si a lucrului cu actorii.

Articol afisat de 1292 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective