Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 7 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Prietenii mei tăranii

A venit timpul rece. Fiecare om se gîndeste la ce va fi la iarnă cînd din ceruri va veni si zăpada. Omul harnic,spune proverbul,îsi face iarna car,iar vara sanie. Dacă treci pe ulitele satelor ai să vezi că romînul nu este numai talentat la proverbe ci că si încearcă să le pună în practică. Cărutele si uneori si masinile, cară necontenit lemne, drujbele taie de zor iar gospodarii stivuiesc lemnele pentru a nu fi plouate. Sînt si unii, nu putini la număr, care se uită cum lemnele trec prin fata curtilor lor si se gîndesc că bine ar mai arde în sobele lor curătate de funinginea de anul trecut. Orăseni au alte preocupări. Completarea de acte pentru obtinerea de subventii pentru încălzire. Ca întotdeauna se înfăptuieste marea nedreptate. Cei ce se scoală dimineata pentru a munci din greu pentru obtinerea unei bucăti de pîine, cară apă cu găleata de la fîntînă, crapă lemnele cu toporul, locuiesc într-o singură cameră care le tine loc de dormitor, de bucătărie, de cămară, nu stiu ce sînt acele subventii. Chiar dacă ar sti, hîrtoage n-ar avea de completat fiindcă nu au nevoie de căldură în casă. În tipul verii au adunat de pe cîmp destulă energie. La oras este altă problemă. Doamnele trebuie să-si facă părul permanent, să plimbe căteii, să iasă seara la plimbare pentru o bîrfă în parcul orasului, în cel mai rău caz, să-si plimbe nepoteii. Dacă au noroc mai fac cîte o excursie pe la mănăstiri pe gratis, primăria fiindu-le recunoscătoare. Să vorbim ceva mai direct. În fiecare an, în prag de iarnă ajutoare pentru nevoiasii de la sat nu se găsesc. Parcă ei nu ar suferi de frig, nu ar avea nevoie de căldură, nu trebuie să se spele. În schimb pe baza unei declaratii pe proprie răspundere orăseanul care n-are nici o zi trecută într-o carte de muncă, care creste copii copiilor ajunsi milionari în bani noi, îsi face concediul la mare, mai merge si gratis pe autobuz primeste subventie să-si încălzească două sau trei camere. Orăseanul poate să aibă si masină numai să nu fie nouă, poate să aibă si centrală de apartament pentru care a cheltuit 60 de milioane. Ce-i trebuie tăranului ajutor cînd cu trei tone de lemne care costă vreo cinci milioane, încălzeste bucătăria, fierbe oala cu fasole si ceaunul cu mămăligă? Să se obisnuiască cu confortul, să devină lenes?
Discrepantă între nivelul de trai al tăranilor si orăsenilor în favoarea ultimilor a fost din totdeauna. Dar, în ultimul timp, prin politica de subventii a energiei termice, a transportului, a investitilor, prin neglijarea satului, aceasta a devenit dramatică. Tăranii sînt o masă de manevră, o gloată mintită în campaniile electorale pentru obtinerea de voturi.

Articol afisat de 1194 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(prof. Emil BUCURESTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective