Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 29 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

10 x 10 geniali

Televiziunea la care gospodãreste cu sîrg colegul meu din Clubul Român de Presã, Tatulici, a inventat concursul vîrfurilor din cîteva domenii considerate de maxim interes. Presa a fost trecutã si ea, alãturi de chirurgie, arhitecturã si politicã, prin ciurul preferintelor unui juriu îndeobste nevãzut, numãrînd, zic organizatorii, 17 milioane de votanti. Greu de crezut cã au fost atîtia, dar spiritul colegial mã obligã sã acord prezumtia de bunã credintã organizatorilor. Înainte de a-mi exprima cîteva opinii, subiective si betege, despre medaliati voi face referire la un fel de povestire care apartine, cred, lui Cezare Pavese, marele si tragicul scriitor italian, care a ales în plinã putere de creatie salvarea prin suicid. Respectiva scriere este centratã pe un personaj care moare, dar are sansa, ca Lazãr, sã se întoarcã printre muritorii de rînd, dupã ce dã o raitã prin cealaltã lume. Mare noroc pe tine, îi spune un amic. Ai avut prilejul sã stai dincolo de vorbã cu marile genii, cu mintile strãlucite ale umanitãtii. Cui nu i-ar surîde sã schimbe un cuvînt cu Homer, cu Virgiliu, cu Shakespeare, cu Goethe! Sã-l întîlneascã pe Eistein! Întorsul din morti se uitã cu superioritate la amicul lui. Geniile, ai zis? Geniile omenirii n-au fost niciodatã cunoscute. Dincolo, ierarhia e alta, iar vîrfurile nu s-au bucurat, din pãcate, pe pãmînt de recunoastere si glorie.
Sã ne întoarcem la spectacolul regizat cu fast de prietenul Tatulici, pe scena Ateneului Român, si transmis în direct în toate casele interesate de aceastã alergare pe pistã a merituosilor neamului. Eu unul, de pildã, nu cred cã domnii Bãsescu si Becali întruchipeazã strãlucit ideea de politician, fie si în România. Modelul meu de politician nu contine nimic din meritele, incontestabile fireste, ale acestor domni. Sînt cam grobieni pentru gustul meu, cam vulgari, fac totul la pleznealã, iar unicul loc interes este recoltarea, din orice si cu orice pret, a voturilor pentru un mai apropiat sau mai îndepãrtat scrutin electoral. Personajele istoriei nationale cu care se identificã nu seamãnã neam nici cu domnul Bãsescu si nici cu domnul Becali.
În lista chirurgilor, meseriasi merituosi fãrã îndoialã, n-a încãput în mod nedrept Ioan Lascãr, de departe cel mai strãlucit specialist în microchirurgie plasticã, recunoscut pe plan mondial. De ce? Sã se fi înselat atît de grav cei 17 milioane de votanti sau alegerea s-a fãcut adesea la voia întîmplãrii?
Cele zece condeie alese în fruntea breslei jurnalistice sînt oameni cu talent. Pe unii i-as fi votat si eu. Nu înteleg, însã, de ce lipseste de aici un Octavian Paler. Meritele condeiului domnului Paler au cãzut în concurenta cu juna Andreea Esca. Fãrã îndoialã, doamna Esca dã bine pe ecran, citeste cu o dictie impecabilã stirile de pe prompter. Nu i-am citit, însã, nici o carte si nu i-am întîlnit iscãlitura sub vreun text demn de pus în ramã.
M-am gîndit dacã un asemenea concurs nu face mai mult rãu decît bine, într-o lume în care si asa confuzia valorilor a înlocuit de mult dreapta judecatã. Am încercat sã identific numitorul comun al celor zece ori zece medaliati. Toti sau aproape toti sînt produse ale micului ecran. Nici Traian Bãsescu n-ar fi fost Traian Bãsescu dacã cineva îi amputa accesul la micul ecran. Nici Becali, lipsit de rãsfãtul unei vizibilizãri în exces, n-ar fi fost cine este, stiut în toate cãtunele si toate mahalalele. Meritele jurnalistice ale doamnei Esca, poate în mod nedrept strãine mie, n-ar fi bãtut meritele jurnalistice ale maestrului Paler, fãrã zîmbetul generos din micul ecran. În concluzie, cei 100 sînt de fapt cei 100 din televizor. Lumea spiritului acestei natii, ca-n povestirea pilduitoare a lui Pavese, este, sînt convins, mult mai bogatã. Altfel ar fi trist.

Articol afisat de 1593 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tabletã de Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective