Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 29 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CÃLÃTOR PRIN UE

CÃLÃTOR PRIN UE

• din noaptea de Revelion, vom putea cãlãtori în aproape toatã Europa • în 24 de state se va putea intra doar cu cartea de identitate • totusi, MAI recomandã ca românii sã aibã la ei si pasaportul • persoanele care au primit interdictie de intrare într-un stat din Schengen nu vor avea dreptul sã pãtrundã în nici o altã tarã din acest spatiu, pînã la finalizarea perioadei de interdictie • rezidenta se poate obtine doar în anumite conditii • în UE, portul centurii de sigurantã este obligatoriu, atît pe locurile din fatã, cît si pe locurile din spate • minorii pot cãlãtori în strãinãtate numai însotiti, cu acordul pãrintilor, ori al reprezentantilor legali •


Peste douã zile, de luni, românii pot cãlãtori fãrã restrictii în aproape toatã Europa. Doar cu cartea de identitate sau cu pasaportul în buzunar se va intra fãrã probleme în tãrile Uniunii Europene si va fi nevoie de vizã în altele, dar care intereseazã mai putin - Rusia, Ucraina, Serbia. 24 din cele 25 de tãri membre ale Uniunii vor accepta intrarea cetãtenilor români pe baza cãrtii de identitate, iar acestia vor putea utiliza, în punctele de trecere a frontierei, fluxurile destinate cetãtenilor UE. Termenul maxim de 90 de zile pe care cetãtenii români îl pot petrece într-un alt stat al Uniunii Europene rãmîne în vigoare si de la data de 1 ianuarie 2007. Aceastã regulã se aplicã, fãrã exceptii, tuturor cetãtenilor europeni. Românii pot iesi de pe teritoriul unui stat membru pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii, în baza cãrtii de identitate. Statele în care se poate cãlãtori doar cu buletinul sînt: Austria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Ungaria, Cehia si Cipru. Acestor state li se va adãuga si Bulgaria. Pentru a se evita posibile situatii neplãcute, Ministerul Administratiei si Internelor recomandã cetãtenilor sã aibã asupra lor si pasaportul. În Belgia si Slovacia, procedurile privind aceptul de a intra în tarã cu buletinul sînt în curs de reglementare. Singurul stat de la care nu s-a primit un rãspuns este Suedia, care a instituit conditia ca pe cartea de identitate sã fie mentionatã în mod expres, în rubricã distinctã, cetãtenia titularului acesteia.

Este bine de stiut de cãtre soferi

Soferii români vor fi obligati sã prezinte asigurarea tip Carte verde la iesirea din tarã, pentru cã Italia si Anglia nu au semnat, încã, acordul pentru integrarea României si Bulgariei în sistemul asigurãrilor auto.
Dupã ce Marea Britanie si Italia vor semna acordul, polita de asigurare auto obligatorie va fi valabilã pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Astfel, de la data aderãrii, proprietarii de autovehicule trebuie sã plãteascã o singurã primã pentru asigurarea obligatorie auto valabilã pe teritoriile mentionate. Autovehiculul poate fi asigurat la orice societate de asigurãri abilitatã sã emitã acest tip de polite. În cazul producerii unui accident, polita de asigurare constituie dovada cã acesta beneficiazã de o asigurare obligatorie de rãspundere civilã.
În tãrile UE, portul centurii de sigurantã este obligatoriu, atît pe locurile din fatã, cît si pe locurile din spate, iar pentru copii trebuie utilizat un scaun special. Viteza pe autostradã este în general limitatã la 110 - 130 km/orã, iar în localitãti - la 50 sau 60 km/ orã. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisã. În cea mai mare parte a tãrilor UE, nivelul tolerat al alcoolemiei este de 0,5 mg/ml, dar, în unele, soferii riscã sanctiuni foarte mari dacã s-au urcat la volan fiind sub influenta alcoolului.

Despre Schengen si Uniunea Europeanã

Statele care apartin spatiului Schengen sînt: Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Finlanda, Italia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Luxemburg, Islanda, Danemarca. Trebuie precizat cã sînt state (Islanda si Norvegia) care apartin spatiului Schengen, dar care nu sînt membre UE. Pentru intrarea pe teritoriul acestor tãri trebuie respectate prevederile în vigoare pentru spatiul Shengen. Astfel, la frontierã trebuie prezentate urmãtoarele acte: pasaportul valabil; asigurarea medicalã; biletul de cãlãtorie dus-întors sau Cartea Verde a autoturismului; o sumã minimã în valutã liber convertibilã pentru fiecare persoanã, într-un cuantum corespunzãtor sumelor de referintã determinate de autoritãtile nationale ale statelor de destinatie sau de tranzit, proportional cu durata sederii, dar nu mai putin de 5 zile.
Cetãtenii români care au primit interdictie de intrare în vreunul din statele membre Schengen nu vor avea dreptul sã intre în nici o altã tarã din acest spatiu, pînã la finalizarea perioadei de interdictie. În cazul în care nu se respectã restrictia impusã, pot primi interdictia de a iesi din tarã, indiferent de destinatia aleasã, pe o perioada între 3 si 5 ani. Tãrile membre UE, dar care nu sînt în Schengen sînt: Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Polonia, Slovenia, Ungaria, Cehia, Cipru si Slovacia.
Românii mai pot cãlãtori, fãrã a avea nevoie de vizã de intrare, în Albania, Andorra, Argentina, Chile, Columbia, Coreea de Sud, Costa Rica, Croatia, Elvetia, Filipine, Hong Kong, Liechtenstein, Macao, Malaezia, Maroc, Moldova, Monaco, San Marino, Singapore, Vatican, Tunisia, Uruguay, Venezuela. În continuare, sînt necesare pasapoarte si vize pentru statele din fostul spatiu iugoslav: Serbia, Muntenegru, Bosnia, Macedonia si pentru Rusia si Ucraina.

Cui i se acordã rezidenta

Orice cetãtean al Uniunii Europene poate sta o perioadã mai mare de 3 luni pe teritoriul unui alt stat membru, dar cu conditii. Rezidenta se acordã dacã solicitantul este angajat sau desfãsoarã o activitate independentã, are suficiente resurse si asigurare medicalã, este înscris într-o institutie de învãtãmînt, este membru al familiei unui cetãtean al UE. Valabilitatea permisului de rezidentã este de maxim 5 ani de la data eliberãrii, iar rezidenta permanentã se obtine dupã perioada amintitã.
Dupã aderarea la UE, în locul asigurãrii medicale, românii vor putea solicita Cardul European de Asigurat. Acesta va fi emis numai la cerere, de la casele de asigurãri de sãnãtate, si în baza lui vor primi acelasi tratament ca si cetãtenii statului de destinatie. Documentul se va emite tuturor persoanelor aflate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate din tarã si are o valabilitate de sase luni.
În ceea ce priveste minorii, avînd în vedere cã acestora li se elibereazã cãrti de identitate doar dupã 14 ani, cei care nu au împlinit aceastã vîrstã vor putea cãlãtori în statele UE doar pe baza unui pasaport individual sau dacã sînt trecuti în pasaportul unuia dintre pãrinti. Minorii pot cãlãtori în strãinãtate numai însotiti, cu acordul pãrintilor, ori al reprezentantilor legali.

Articol afisat de 3338 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dan SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective