Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 29 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
CĂLĂTOR PRIN UE

CĂLĂTOR PRIN UE

• din noaptea de Revelion, vom putea călători în aproape toată Europa • în 24 de state se va putea intra doar cu cartea de identitate • totusi, MAI recomandă ca românii să aibă la ei si pasaportul • persoanele care au primit interdictie de intrare într-un stat din Schengen nu vor avea dreptul să pătrundă în nici o altă tară din acest spatiu, pînă la finalizarea perioadei de interdictie • rezidenta se poate obtine doar în anumite conditii • în UE, portul centurii de sigurantă este obligatoriu, atît pe locurile din fată, cît si pe locurile din spate • minorii pot călători în străinătate numai însotiti, cu acordul părintilor, ori al reprezentantilor legali •


Peste două zile, de luni, românii pot călători fără restrictii în aproape toată Europa. Doar cu cartea de identitate sau cu pasaportul în buzunar se va intra fără probleme în tările Uniunii Europene si va fi nevoie de viză în altele, dar care interesează mai putin - Rusia, Ucraina, Serbia. 24 din cele 25 de tări membre ale Uniunii vor accepta intrarea cetătenilor români pe baza cărtii de identitate, iar acestia vor putea utiliza, în punctele de trecere a frontierei, fluxurile destinate cetătenilor UE. Termenul maxim de 90 de zile pe care cetătenii români îl pot petrece într-un alt stat al Uniunii Europene rămîne în vigoare si de la data de 1 ianuarie 2007. Această regulă se aplică, fără exceptii, tuturor cetătenilor europeni. Românii pot iesi de pe teritoriul unui stat membru pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii, în baza cărtii de identitate. Statele în care se poate călători doar cu buletinul sînt: Austria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Ungaria, Cehia si Cipru. Acestor state li se va adăuga si Bulgaria. Pentru a se evita posibile situatii neplăcute, Ministerul Administratiei si Internelor recomandă cetătenilor să aibă asupra lor si pasaportul. În Belgia si Slovacia, procedurile privind aceptul de a intra în tară cu buletinul sînt în curs de reglementare. Singurul stat de la care nu s-a primit un răspuns este Suedia, care a instituit conditia ca pe cartea de identitate să fie mentionată în mod expres, în rubrică distinctă, cetătenia titularului acesteia.

Este bine de stiut de către soferi

Soferii români vor fi obligati să prezinte asigurarea tip Carte verde la iesirea din tară, pentru că Italia si Anglia nu au semnat, încă, acordul pentru integrarea României si Bulgariei în sistemul asigurărilor auto.
După ce Marea Britanie si Italia vor semna acordul, polita de asigurare auto obligatorie va fi valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Astfel, de la data aderării, proprietarii de autovehicule trebuie să plătească o singură primă pentru asigurarea obligatorie auto valabilă pe teritoriile mentionate. Autovehiculul poate fi asigurat la orice societate de asigurări abilitată să emită acest tip de polite. În cazul producerii unui accident, polita de asigurare constituie dovada că acesta beneficiază de o asigurare obligatorie de răspundere civilă.
În tările UE, portul centurii de sigurantă este obligatoriu, atît pe locurile din fată, cît si pe locurile din spate, iar pentru copii trebuie utilizat un scaun special. Viteza pe autostradă este în general limitată la 110 - 130 km/oră, iar în localităti - la 50 sau 60 km/ oră. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă. În cea mai mare parte a tărilor UE, nivelul tolerat al alcoolemiei este de 0,5 mg/ml, dar, în unele, soferii riscă sanctiuni foarte mari dacă s-au urcat la volan fiind sub influenta alcoolului.

Despre Schengen si Uniunea Europeană

Statele care apartin spatiului Schengen sînt: Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Finlanda, Italia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Luxemburg, Islanda, Danemarca. Trebuie precizat că sînt state (Islanda si Norvegia) care apartin spatiului Schengen, dar care nu sînt membre UE. Pentru intrarea pe teritoriul acestor tări trebuie respectate prevederile în vigoare pentru spatiul Shengen. Astfel, la frontieră trebuie prezentate următoarele acte: pasaportul valabil; asigurarea medicală; biletul de călătorie dus-întors sau Cartea Verde a autoturismului; o sumă minimă în valută liber convertibilă pentru fiecare persoană, într-un cuantum corespunzător sumelor de referintă determinate de autoritătile nationale ale statelor de destinatie sau de tranzit, proportional cu durata sederii, dar nu mai putin de 5 zile.
Cetătenii români care au primit interdictie de intrare în vreunul din statele membre Schengen nu vor avea dreptul să intre în nici o altă tară din acest spatiu, pînă la finalizarea perioadei de interdictie. În cazul în care nu se respectă restrictia impusă, pot primi interdictia de a iesi din tară, indiferent de destinatia aleasă, pe o perioada între 3 si 5 ani. Tările membre UE, dar care nu sînt în Schengen sînt: Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Polonia, Slovenia, Ungaria, Cehia, Cipru si Slovacia.
Românii mai pot călători, fără a avea nevoie de viză de intrare, în Albania, Andorra, Argentina, Chile, Columbia, Coreea de Sud, Costa Rica, Croatia, Elvetia, Filipine, Hong Kong, Liechtenstein, Macao, Malaezia, Maroc, Moldova, Monaco, San Marino, Singapore, Vatican, Tunisia, Uruguay, Venezuela. În continuare, sînt necesare pasapoarte si vize pentru statele din fostul spatiu iugoslav: Serbia, Muntenegru, Bosnia, Macedonia si pentru Rusia si Ucraina.

Cui i se acordă rezidenta

Orice cetătean al Uniunii Europene poate sta o perioadă mai mare de 3 luni pe teritoriul unui alt stat membru, dar cu conditii. Rezidenta se acordă dacă solicitantul este angajat sau desfăsoară o activitate independentă, are suficiente resurse si asigurare medicală, este înscris într-o institutie de învătămînt, este membru al familiei unui cetătean al UE. Valabilitatea permisului de rezidentă este de maxim 5 ani de la data eliberării, iar rezidenta permanentă se obtine după perioada amintită.
După aderarea la UE, în locul asigurării medicale, românii vor putea solicita Cardul European de Asigurat. Acesta va fi emis numai la cerere, de la casele de asigurări de sănătate, si în baza lui vor primi acelasi tratament ca si cetătenii statului de destinatie. Documentul se va emite tuturor persoanelor aflate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din tară si are o valabilitate de sase luni.
În ceea ce priveste minorii, avînd în vedere că acestora li se eliberează cărti de identitate doar după 14 ani, cei care nu au împlinit această vîrstă vor putea călători în statele UE doar pe baza unui pasaport individual sau dacă sînt trecuti în pasaportul unuia dintre părinti. Minorii pot călători în străinătate numai însotiti, cu acordul părintilor, ori al reprezentantilor legali.

Articol afisat de 2939 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dan SOFRONIA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective