Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 29 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Turtă cu julfă, numai cu autorizatie ministerială

• macul si cînepa din ogradă pot fi cultivate doar cu acordul Ministerului Agriculturii

Cozonacii cu mac si traditionalele turte cu julfă se vor mai afla pe mesele românilor numai dacă semintele au autorizatie ministerială. În acest fel, se poate spune adio macului si cînepei cultivate în ogradă. Cînepa este denumită stiintific cannabis sativa, în timp ce macul mai este numit, popular, si somnisor, pentru proprietătile calmante pe care le are. Nemaivorbind că din fructele uneia din specii se extrage opiul. Dar, semintele sînt folosite, în general, în alimentatie.
Nu doar bucatele traditionale intră sub incidenta legii, pentru că substante psihotrope, ori stupefiante se întîlnesc si în procesul de fabricatie al unor medicamente. În normele de aplicare a legii nr. 339/2005, aprobate de Guvern săptămîna trecută, se precizează toate regulile privind plantele, substantele si preparatele stupefiante si psihotrope. Acestea sînt înscrise în trei tabele anexă la lege, iar printre ele se află cannabis, rezina de canabis, extracte si tincturi de cannabis, coca, frunze de cocaină, codeina (cu exceptia preparatelor farmaceutice), concentrat de pai de mac, morfina, opiu, barbital, catina (substantă psihotropă care nu are nici o legătură cu planta cunoscută popular drept cătină). Cultivarea plantelor care contin substante stupefiante sau psihotrope, precum si producerea semintelor unor astfel de plante, sînt permise numai pe baza unei autorizatii emise de Ministerul Agriculturii, Pădurilor si Dezvoltării Rurale. Culturile „dubioase“ sînt inspectate periodic de specialistii desemnati de ministerele Agriculturii si al Sănătătii. Tot MAPDR, prin directiile agricole judetene, autorizează si cultivarea acestor plante în vederea folosirii lor în industrie, alimentatie, medicină, în domeniul stiintific, ori tehnic, precum si producerea de seminte.
Producerea si fabricarea substantelor stupefiante si psihotrope din plantele mentionate se autorizează numai de către Ministerul Sănătătii. Tot acesta îsi dă avizul pentru depozitarea si distribuirea plantelor sau preparatelor. Acordul se eliberează pentru o perioadă de cinci ani de zile, iar la expirare poate fi reînnoită pe bază de solicitare. Pentru evidenta producătorilor si a fabricantilor de substante si preparate stupefiante si psihotrope si a cultivatorilor de plante ce contin asemenea substante, se elaborează un registru national unic. Farmaciile, cabinetele medicale specializate în medicina de familie, precum si centrele de tratament pentru toxicomani (unităti care, de regulă, lucrează cu produse considerate stupefiante), trebuie să asigure evidenta si conditiile de protectie fizică a acestor substante si preparate, singurii abilitati să le manevreze fiind farmacistul sau medicul desemnat. De asemenea, unitătile medicale veterinare trebuie să obtină autorizatie din partea Autoritătii Sanitar-Veterinare pentru a utiliza substantele sau produsele stupefiante si să asigure conditii de protectie a acestora.

Articol afisat de 2978 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective