Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
NOTE DE REPORTER: Necazuri de tăran european

NOTE DE REPORTER: Necazuri de tăran european

• din cauza gripei aviare, a pestei porcine si noilor reglementări europene, tăranii nu mai pot intra cu animalele în oboare • la Girov, acestia si-au înfiintat un tîrg al lor, dincolo de gardul bazarului din comună • pentru porci, oamenii cereau 50.000 de lei vechi/ kg în viu, dar, din spusele lor, nu reusesc să obtină mai mult de 30.000 de lei • „oamenii trebuie să dea de mîncare la animale, iar dacă hrana este scumpă, ori recoltele nu s-au făcut, scapă de ele pe bani putini“, a spus Gheorghe Miron, din Girov • pe de altă parte, „samsarii“ de prin alte părti le strică piata, impunînd preturile • agricultorii cred că integrarea în UE nu le va aduce nimic bun dacă nu vor fi subventionati •

Dacă e miercuri, e zi de tîrg la Girov. În bazarul din centrul comunei, se-adună oamenii locului si de prin împrejurimi, fiecare cu ale sale: unii să obtină un gologan din munca de peste an - din rodul pămîntului, ori din orătăniile din gospodărie, altii să cumpere una-alta, dar o seamă se multumesc cu privitul si cu-ntrebatul, că trebuie să stie cum merge piata. Negustorii au început să se instaleze cu noaptea-n cap, cu multisor înainte să răsară soarele, căutîndu-si locuri cît mai în calea musteriilor. Cu molimele de anul trecut, dar si cu trecerea la regulile impuse de Uniunea Europeană, crescătorii nu mai au ce căuta cu păsări si animale prin tîrguri si oboare. Iar regula este respectată cu sfintenie - sub ochii vigilenti ai autoritătilor - si la Girov. Asa că, treptat, si-au făcut un tîrg al lor, dincolo de gardul bazarului. Pe poartă pătrund numai aceia care au la vînzare cereale, ori alte bunuri de uz gospodăresc. Comerciantii de mobilă - de la taburete, pînă la sifoniere - si-au găsit locul lor, aproape de intrarea în bazar, de o parte si de alta a căii de acces. Ceva mai încolo, s-au instalat agricultorii. Porumb, orz, orzoaică si borceag pentru vite, puse în saci asezati în remorci, prin cărute, stivuiti pe lîngă cîntare. Grîu, ioc! Vremea a luat-o razna. A fost un an greu pentru semănături. Asa că pîinea va fi cu „ciubote rosii“! Agricultorii păstrează grîul de anul trecut în hambare, asteptînd să crească preturile, că s-au săturat să îsi vîndă munca pe nimic. Mai încolo, începe bazarul în adevăratul înteles al cuvîntului: haine de toate soiurile, încăltăminte ieftină, zahăr, ulei si alte cele de-ale gurii.

„Samsarii“ impun piata

Dinspre „sectorul zootehnic“ se aude un cor de guitaturi. În custi, prin portbagaje de Dacii, purceii de lapte se îngrămădesc unii în altii, căutînd căldură. E ger, desi de zile bune primăvara s-a instalat în judet. Lîngă remorca unei masini, doi saci de rafie au luat-o la sănătoasa, purtati de vînt. Stăpînii i-au recuperat în cele din urmă si au scos godacii ce „tipau“ de-si dădeau duhul, i-au legat de cîte un picior si i-au scos la plimbare, ca din întîmplare în calea cumpărătorilor. Masinile s-au asezat pe o parte - aici erau, după cum aveam să aflăm, „stranierii“, adică negustorii veniti de prin alte părti, cei care, potrivit localnicilor, le strică piata.
„Hai domnită, avem purcei pe alese. Cum îi vreti, mai albi, mai tărcati. Îs de carne, i-am vaccinat, sînt sănătosi“, ne-a îmbiat un negutător care a si deschis portbagajul masinii în care avea vreo 6 purcei de lapte. „Uitati-vă la ăstia. Fiecare are cam 15 kg. Îi las la un milion jumate bucata“, ne-a îmbiat un altul, care a deschis capacul unei custi în care avea doi purcei. Văzînd că nu-i rost să ne convingă, si-a abătut atentia asupra altui posibil client, căruia i-a cerut 1,2 milioane pe bucată. Semn că un pret e pentru cine-ntreabă si nu se tîrguieste si altă poveste este cu cel care chiar e hotărît să cumpere si nu se lasă cu nici un chip păcălit.
Pe cealaltă parte, girovenii si-au asezat cărutele. Într-un atelaj, un exemplar de vreo 200 de kilograme stătea ca la expozitie. „Cît ceri pe el?“, a întrebat un om de prin preajmă. „Păi 9,5 milioane“, i-a răspuns proprietarul. Cum posibilul musteriu a dat să treacă mai departe, vînzătorul a încercat să-l oprească: „Păi gîndeste-te si mata cîtă mîncare am băgat în el ca să ajungă la 200 de kile. Dă-i făină, dă-i porumb. E rasă de carne. E mult 50.000 de lei pe kilogram?“. „Nu-i dă nimeni atît pe el, dacă ia sase milioane jumate e bine“, ne-a spus tanti Maria, o bătrînă din comună, venită si ea cu un purcel la tîrg. Nu de alta, dar are de plătit dările la Primărie si nu are cu ce. E supărată rău pe „bisnitari“ care strică piata, iar ei, tăranii amărîti, se aleg cu praful de pe tobă. „Bisnitarii vin de dimineată, devreme, si fixează pretul. Cumpără de la babe pe nimica si vînd prin alte părti cu bani mai multi. Aici, din cîti oameni vedeti, dacă sînt 5 % din Girov, că restul sînt de prin alte părti. Dacă iei 700-800 mii de lei pe un purcel de 15 kg. S-a ajuns să se vîndă porcii, în viu, si cu 30 de mii de lei kilogramul“, a spus femeia.

Integrarea în UE pune tăranii pe gînduri

Chiar dacă se află mai tot timpul departe de agitatia orasului, este o greseală să crezi că omul de la tară nu este informat. Iar de acest lucru ne-am convins cu prisosintă, atunci cînd s-a-nfiripat o discutie pe un subiect la ordinea zilei: integrarea în Uniunea Europeană. Tăranii stiu că îi asteaptă vremuri grele, atîta timp cît li se impun doar conditii, fără a primi nici un sprijin de la stat, asa cum se întîmplă în tările occidentale. „Dacă tot i se bagă atîta amar de conditii, tăranul român ar trebui ajutat cu ceva. Acuma, că s-au scos taxele vamale, occidentalii or să trimită la noi tot ce-i rău si nu mănîncă ei, dar mai ieftin. Producătorii lor primesc subventii. La noi, tăranul bagă cîte 2-3 milioane de lei la hectar pentru lucrări, iar dacă scoate din productie 1,5 milioane, este bine. Agricultorul merge în pierdere, de aceea rămîne pămîntul pîrloagă. Motorina-i scumpă. Am înlocuit, ieri, niste piese la tractor si am dat 20 milioane de lei. Cînd îmi scot eu banii ăstia? Lumea de prin sat nu te poate plăti la timp, că nu sînt bani. Unii te amînă pînă la pensie, altii cu cîteva luni. La tară, ne cunoastem si ne întelegem unii pe altii“, ne-a spus Mihai C. din Girov.

„Mergem înainte, că ne place să muncim“

Nea Vasile Corugă din comuna Stefan cel Mare a venit la tîrg la Girov cu remorca masinii încărcată cu saci de porumb, orz si secară. Are de plătit si el o groază de dări rămase de anul trecut. Dar, depinde de cît de repede va scăpa de roadele cîmpului, strînse de anul trecut. A fost secetă, iar acuma, în plină iarnă, vremea a luat-o razna. Nu va fi grîu anul viitor. „Am două hectare cultivate cu grîu. A crescut, dar n-are rădăcină. Recolta de grîu de anul viitor e compromisă total. Cea de secară, la fel. Orzul l-am semănat ceva mai devreme si arată binisor“, a spus acesta. Preturile cerealelor erau aceleasi la toti producătorii: 6.000 de lei kilogramul de secară sau orzoaică si 7-8.000 de lei cel de boabe de porumb. Mai mari decît în toamnă. Si încă este loc pentru scumpiri. „La Tîrgu Neamt, săptămîna trecută, porumbul grăunte s-a dat cu 9.000 de lei kilogramul“, a mai spus Vasile Corugă. Cît am stat la taifas, iată că i-a sosit un client. Si omul a scăpat de 200 de kilograme de porumb, aproape cam cît luase cu el la tîrg.
2006 a fost un an rău, dar tăranii spun că nici cel nou nu a început mai bine. Recolta o poti scoate, totusi, la liman dacă te pricepi oleacă la agricultură, dar vremii nu îi poti comanda să fie asa cum trebuie. „Ce să zicem, am avut grindină, inundatii, secetă. Dar, mergem înainte, că ne place să muncim“, a declarat Gheorghe Stan, agricultor din Girov. „Creste pretul la cereale, dar scade la carne. Oamenii trebuie să dea de mîncare la animale, iar dacă hrana este scumpă, ori recoltele nu s-au făcut, scapă de ele pe bani putini“, a adăugat Gheorghe Miron din Girov. A intrat în vorbă si Mircea Neboisă, venit de la Tupilati: „Am dat, de curînd, un porc de 200 kg si am luat pe el numai 6 milioane si jumătate. Am cumpărat doi purcei de la scroafă, de la un om din sat. Aveau pînă în 15 kg fiecare. I-am plătit omului 2,2 milioane de lei. Le-am făcut, ieri, injectii. M-a costat cîte 70 de mii de lei pentru fiecare. Săptămîna asta trebuie să le fac iar injectii. E tare greu cu banii“.
Omul de la tară o duce greu. Munceste pămîntul si creste animale ca să poată trăi. Nimeni, pînă acum, nu i-a acordat, cu adevărat, atentie si, ceea ce ar fi fost foarte important, un sprijin financiar care să îi permită să depăsească limita subzistentei. Nu vede integrarea în Uniunea Europeană cu ochi buni, fiind constient că nu el este cel incapabil să se adapteze cerintelor, ci aceia care diriguiesc destinele agriculturii, obisnuiti să vorbească mult si să se încurce în hîrtii. Tăranul se mai teme de concurenta fermierilor din tările occidentale care beneficiază de subventii ce le permit să scoată profit din pămînturi. Produsele lor sînt, astfel, mai ieftine si, luînd în calcul si eliminarea taxelor vamale - odată cu integrarea României în UE - acestea vor face o serioasă concurentă celor autohtone. Tăranul român este la cheremul naturii, tot mai capricioase în ultimii ani, pentru că nu are bani să îsi asigure terenurile. Cade în plasa „samsarilor“ care îi cumpără animalele pe nimic, iar apoi le revînd pe sume din care îsi trag profituri apreciabile. S-a obisnuit, din păcate, prea mult cu greutătile si cu neajunsurile.

Articol afisat de 1482 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective