Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 19 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Politicienii de Neamt sînt de acord: Scandalul biletelului este penibil!

Politicienii de Neamt sînt de acord: Scandalul biletelului este penibil!

• criza politicã declansatã de rãvasul premierului Tãriceanu cãtre presedintele Bãsescu îi scîrbeste pe majoritatea liderilor politici nemteni • singurul radical este liberal-democratul Pruteanu, care cere demisia premierului • ceilalti mai cã l-ar compãtimi pe Tãriceanu •

Biletelul buclucas a inflamat toatã scena politicã, iar la orice colt de stradã fiecare îsi dã cu pãrerea cu privire la rãvasul trimis de primul ministru Cãlin Popescu Tãriceanu presedintelui Traian Bãsescu. Majoritatea liderilor politici din Neamt considerã cã Scandalul „biletul“ este penibil. Cum multi dintre ei sînt nu doar sefi de filialã, ci si parlamentari, alesii nemteni se declarã scîrbiti de tot acest circ. Cu putine exceptii, acestia îl compãtimesc pe premier si îl acuzã pe Bãsescu nu numai de tãinuire, ci si de ambitie distructivã.
Seful filialei Neamt a Partidul Social Democrat este sigur cã tara trece, în acest moment, printr-o crizã politicã al cãrei artizan este seful de la Cotroceni. „Scandalul a luat o amploare nebãnuitã. Dacã acum un an si jumãtate biletul, din punctul de vedere al presedintelui Bãsescu, a reprezentat o tentativã de trafic de influentã, de ce nu l-a fãcut public atunci? E foarte simplu de ce: pentru cã nu venise timpul sã-i facã lui Tãriceanu mai multe. Oamenii îl vãd pe Traian Bãsescu un justitiar, dar este la fel de murdar. Nu îi intereseazã ce se întîmplã cu tara, ci doar cine are puterea economicã: grupul de la palatul Victoria sau grupul de la Palatul Cotroceni. PSD a fãcut greseli, dar noi am fost «soimii patriei» pe lîngã cei de acum“, a declarat Ioan Munteanu, adãugînd cã se poate vorbi de o crizã politicã în prezent. „Traian Bãsescu se poate scula în orice dimineatã - nu cu fata spre est, cã acolo e Putin si nu îl place - si sã spunã Partidului Democrat sã iasã de la guvernare. De aici pînã la alegeri anticipate nu mai este mult. A fost clar o constructie împotriva lui Tãriceanu“, a mai spus seful PSD Neamt. „Fãrã îndoialã, e o nouã ocazie în care atît presedintele, cît si premierul Tãriceanu si-au dat în petec. E un scandal care nu concordã cu momentul festiv pe care nu l-am depãsit încã - al intrãrii în Uniunea Europeanã. Din punctul meu de vedere, Traian Bãsescu are aceeasi vinã pe care o are si Tãriceanu, pentru cã, dacã ne gîndim cã în cazul premierului poate fi trafic de influentã, în cazul presedintelui este vorba de tãinuire. Ambele sînt infractiuni. Ar trebui ca amîndoi sã-si dea demisia, dar acest lucru nu se va întîmpla. Un lucru e clar si sper sã se opreascã odatã cu aceste jocuri penibile cu care ne facem de rîs în fata Europei. Dincolo de rãfuielile lor personale, poate îsi fac timp sã guverneze aceastã tarã“, a declarat si deputatul Rãzvan Bobeanu.

Efecte secundare la PNL Neamt

Presedintele interimar al liberalilor nemteni a fost nevoit sã-si amîne vizita în judet, din cauza scandalului izbucnit la centru. Ieri la ora 16, Biroul politic al PNL s-a întîlnit de urgentã, iar senatorul Norica Nicolai n-a mai venit în Neamt sã facã ordine în rîndul directorilor de descentralizate. Despre scandalul biletelului, Norica Nicolai spune cã este dezamãgitã. „Tot ce s-a întîmplat reflectã nivelul de preocupãri al clasei politice, preocupãri aflate în afara agendei cetãteanului. Asteptam o disputã între cei doi pe strategia post-aderare, care nu existã, pe dezvoltarea mediului economic si nu un biletel penibil, fãrã relevantã juridicã, care nu dovedeste decît un conflict continuu între cele douã persoane. Gestul premierului Tãriceanu nu semnificã interventia în justitie, ci o prezentare adresatã presedintelui Bãsescu, cu privire la abuzurile care se comit în justitie împotriva unor persoane. Nu este vorba aici de Dinu Patriciu, ci de una din cele mai mari companii românesti, semnificativã pe piata energeticã, a cãrei conducere este trimisã în judecatã“, a declarat Norica Nicolai. Aceasta va sosi la Piatra Neamt, pentru întîlnirea cu liberalii din judet, mîine sau poimîine, „în functie de ce va fi la sedinta extraordinarã a Biroului Politic“.

Diferente între democrati si liberal-democrati

Cel mai vehement împotriva premierului a fost deputatul Vasile Pruteanu, reprezentantul PLD în Neamt. Dupã ce Stolojan a lansat ideea cã premierul ar trebui sã demisioneze, Vasile Pruteanu s-a declarat si el de acord si îi ia apãrarea presedintelui Bãsescu: „Este clar o interventie privind influentarea justitiei. Ca un om normal, eu ce ar trebui sã înteleg din punctul doi al biletului?! ÃŽn mod normal, Cãlin Popescu Tãriceanu ar trebui sã-si dea demisia din functia de premier. Faptul cã Traian Bãsescu a asteptat un an si jumãtate pînã sã facã public acest bilet este explicabil prin declaratia presedintelui: a preferat sã pãstreze stabilitatea politicã înainte de intrarea în Uniunea Europeanã, ca sã nu pericliteze aderarea la data stabilitã“.
Spre deosebire de deputatul Pruteanu, presedintele PD Neamt, deputatul Marius Rogin, nu vede nicãieri în bilet dovada infractiunii de trafic de influentã. Cel putin deocamdatã, democratul nemtean preferã sã fie rezervat. „Deocamdatã, din cele constatate, nu este un caz care sã intre sub incidenta Parchetului, dar sînt semnale cã ar fi un lucru mai putin firesc dacã, într-adevãr, a fost vorba de o interventie ce viza protectia unui inculpat. ÃŽn Partidul Democrat nu s-a discutat, încã, despre posibila retragere de la guvernare a ministrilor PD. Luni va fi sedintã de Birou Permanent National“, a spus Marius Rogin.

„Este o diversiune organizatã de Bãsescu“

PRM Neamt se declarã, prin vocea presedintelui de filialã, scîrbit si dezinteresat de scandal. „Acest circ cu biletelul nu prezintã nici o importantã. Este o mizerie de la un cap la altul, un scandal care a pornit datoritã diferendelor personale dintre primul ministru si presedinte si care nu face decît mult rãu tãrii. Este o diversiune organizatã de Bãsescu, specialist în asa ceva“, a declarat Dumitru Badea, seful PRM Neamt.
Pînã una-alta, biletelul a bãgat ieri toate partidele în sedintã. Nu doar liberalii s-au întrunit la sfat pe aceastã temã, ci si conducerea PSD, care a discutat despre posibila sanctionare a presedintelui si a primului ministru. Era asteptatã si o declaratie a presedintelui PD Emil Boc pe aceastã temã, dar se pare cã acesta a asteptat sã se hotãrascã PSD ce vrea sã facã. Este foarte posibil ca PD sã nu reactioneze pînã cînd PSD nu decide dacã introduce motiune de cenzurã la adresa guvernului, ori ba. Si conservatorii au avut sedintã inopinatã de birou politic si au hotãrît sã sustinã guvernul condus de Tãriceanu.
ÃŽntreg scandalul a pornit de la urmãtorul text: „Dragã Traiane,
1. Îti trimit alãturat un document redactat de Petromidia în legãturã cu cercetãrile care au loc.
2. Dacã ai ocazia sã vorbesti la Parchet despre subiect?“
Traian Bãsescu a recunoscut cã rãvasul nu a avut efecte. Este poate doar încã un act din circul politic al celor douã Palate.

Articol afisat de 1932 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective