Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Politica 19 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Politicienii de Neamt sînt de acord: Scandalul biletelului este penibil!

Politicienii de Neamt sînt de acord: Scandalul biletelului este penibil!

• criza politică declansată de răvasul premierului Tăriceanu către presedintele Băsescu îi scîrbeste pe majoritatea liderilor politici nemteni • singurul radical este liberal-democratul Pruteanu, care cere demisia premierului • ceilalti mai că l-ar compătimi pe Tăriceanu •

Biletelul buclucas a inflamat toată scena politică, iar la orice colt de stradă fiecare îsi dă cu părerea cu privire la răvasul trimis de primul ministru Călin Popescu Tăriceanu presedintelui Traian Băsescu. Majoritatea liderilor politici din Neamt consideră că Scandalul „biletul“ este penibil. Cum multi dintre ei sînt nu doar sefi de filială, ci si parlamentari, alesii nemteni se declară scîrbiti de tot acest circ. Cu putine exceptii, acestia îl compătimesc pe premier si îl acuză pe Băsescu nu numai de tăinuire, ci si de ambitie distructivă.
Seful filialei Neamt a Partidul Social Democrat este sigur că tara trece, în acest moment, printr-o criză politică al cărei artizan este seful de la Cotroceni. „Scandalul a luat o amploare nebănuită. Dacă acum un an si jumătate biletul, din punctul de vedere al presedintelui Băsescu, a reprezentat o tentativă de trafic de influentă, de ce nu l-a făcut public atunci? E foarte simplu de ce: pentru că nu venise timpul să-i facă lui Tăriceanu mai multe. Oamenii îl văd pe Traian Băsescu un justitiar, dar este la fel de murdar. Nu îi interesează ce se întîmplă cu tara, ci doar cine are puterea economică: grupul de la palatul Victoria sau grupul de la Palatul Cotroceni. PSD a făcut greseli, dar noi am fost «soimii patriei» pe lîngă cei de acum“, a declarat Ioan Munteanu, adăugînd că se poate vorbi de o criză politică în prezent. „Traian Băsescu se poate scula în orice dimineată - nu cu fata spre est, că acolo e Putin si nu îl place - si să spună Partidului Democrat să iasă de la guvernare. De aici pînă la alegeri anticipate nu mai este mult. A fost clar o constructie împotriva lui Tăriceanu“, a mai spus seful PSD Neamt. „Fără îndoială, e o nouă ocazie în care atît presedintele, cît si premierul Tăriceanu si-au dat în petec. E un scandal care nu concordă cu momentul festiv pe care nu l-am depăsit încă - al intrării în Uniunea Europeană. Din punctul meu de vedere, Traian Băsescu are aceeasi vină pe care o are si Tăriceanu, pentru că, dacă ne gîndim că în cazul premierului poate fi trafic de influentă, în cazul presedintelui este vorba de tăinuire. Ambele sînt infractiuni. Ar trebui ca amîndoi să-si dea demisia, dar acest lucru nu se va întîmpla. Un lucru e clar si sper să se oprească odată cu aceste jocuri penibile cu care ne facem de rîs în fata Europei. Dincolo de răfuielile lor personale, poate îsi fac timp să guverneze această tară“, a declarat si deputatul Răzvan Bobeanu.

Efecte secundare la PNL Neamt

Presedintele interimar al liberalilor nemteni a fost nevoit să-si amîne vizita în judet, din cauza scandalului izbucnit la centru. Ieri la ora 16, Biroul politic al PNL s-a întîlnit de urgentă, iar senatorul Norica Nicolai n-a mai venit în Neamt să facă ordine în rîndul directorilor de descentralizate. Despre scandalul biletelului, Norica Nicolai spune că este dezamăgită. „Tot ce s-a întîmplat reflectă nivelul de preocupări al clasei politice, preocupări aflate în afara agendei cetăteanului. Asteptam o dispută între cei doi pe strategia post-aderare, care nu există, pe dezvoltarea mediului economic si nu un biletel penibil, fără relevantă juridică, care nu dovedeste decît un conflict continuu între cele două persoane. Gestul premierului Tăriceanu nu semnifică interventia în justitie, ci o prezentare adresată presedintelui Băsescu, cu privire la abuzurile care se comit în justitie împotriva unor persoane. Nu este vorba aici de Dinu Patriciu, ci de una din cele mai mari companii românesti, semnificativă pe piata energetică, a cărei conducere este trimisă în judecată“, a declarat Norica Nicolai. Aceasta va sosi la Piatra Neamt, pentru întîlnirea cu liberalii din judet, mîine sau poimîine, „în functie de ce va fi la sedinta extraordinară a Biroului Politic“.

Diferente între democrati si liberal-democrati

Cel mai vehement împotriva premierului a fost deputatul Vasile Pruteanu, reprezentantul PLD în Neamt. După ce Stolojan a lansat ideea că premierul ar trebui să demisioneze, Vasile Pruteanu s-a declarat si el de acord si îi ia apărarea presedintelui Băsescu: „Este clar o interventie privind influentarea justitiei. Ca un om normal, eu ce ar trebui să înteleg din punctul doi al biletului?! În mod normal, Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să-si dea demisia din functia de premier. Faptul că Traian Băsescu a asteptat un an si jumătate pînă să facă public acest bilet este explicabil prin declaratia presedintelui: a preferat să păstreze stabilitatea politică înainte de intrarea în Uniunea Europeană, ca să nu pericliteze aderarea la data stabilită“.
Spre deosebire de deputatul Pruteanu, presedintele PD Neamt, deputatul Marius Rogin, nu vede nicăieri în bilet dovada infractiunii de trafic de influentă. Cel putin deocamdată, democratul nemtean preferă să fie rezervat. „Deocamdată, din cele constatate, nu este un caz care să intre sub incidenta Parchetului, dar sînt semnale că ar fi un lucru mai putin firesc dacă, într-adevăr, a fost vorba de o interventie ce viza protectia unui inculpat. În Partidul Democrat nu s-a discutat, încă, despre posibila retragere de la guvernare a ministrilor PD. Luni va fi sedintă de Birou Permanent National“, a spus Marius Rogin.

„Este o diversiune organizată de Băsescu“

PRM Neamt se declară, prin vocea presedintelui de filială, scîrbit si dezinteresat de scandal. „Acest circ cu biletelul nu prezintă nici o importantă. Este o mizerie de la un cap la altul, un scandal care a pornit datorită diferendelor personale dintre primul ministru si presedinte si care nu face decît mult rău tării. Este o diversiune organizată de Băsescu, specialist în asa ceva“, a declarat Dumitru Badea, seful PRM Neamt.
Pînă una-alta, biletelul a băgat ieri toate partidele în sedintă. Nu doar liberalii s-au întrunit la sfat pe această temă, ci si conducerea PSD, care a discutat despre posibila sanctionare a presedintelui si a primului ministru. Era asteptată si o declaratie a presedintelui PD Emil Boc pe această temă, dar se pare că acesta a asteptat să se hotărască PSD ce vrea să facă. Este foarte posibil ca PD să nu reactioneze pînă cînd PSD nu decide dacă introduce motiune de cenzură la adresa guvernului, ori ba. Si conservatorii au avut sedintă inopinată de birou politic si au hotărît să sustină guvernul condus de Tăriceanu.
Întreg scandalul a pornit de la următorul text: „Dragă Traiane,
1. Îti trimit alăturat un document redactat de Petromidia în legătură cu cercetările care au loc.
2. Dacă ai ocazia să vorbesti la Parchet despre subiect?“
Traian Băsescu a recunoscut că răvasul nu a avut efecte. Este poate doar încă un act din circul politic al celor două Palate.

Articol afisat de 1620 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective