Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 19 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Irlanda ne oferă joburi, dar numai cu permis de muncă

Irlanda ne oferă joburi, dar numai cu permis de muncă

• persoanele care au muncit în această tară 12 luni fără întrerupere nu mai au nevoie de acest document

Românii pot munci în Irlanda după data integrării, dar pentru asta au nevoie de un permis de muncă. La ocuparea posturilor vacante, angajatorii irlandezi au obligatia să asigure prioritate solicitantilor din Spatiul Economic European (SEE) si abia după asta, în ordinea prioritătilor, intră doritorii din România si Bulgaria, conform anuntului făcut de Departamentul pentru Muncă în Străinătate. Acestia au prioritate, la rîndul lor, fată de cei din afara SEE. Restrictia este prevăzută pentru o perioada de 2 ani, cu posibilitatea revizuirii sale înainte de această dată, functie de evolutiile ulterioare de pe piata muncii. Cu toate acestea, românii care au muncit în Irlanda anterior datei de 31 decembrie 2006, în baza permiselor de muncă valabile, pentru o perioadă de cel putin un an neîntrerupt, nu mai au nevoie de permise de muncă pentru slujbe în această tară. Nu au nevoie de permise de muncă nici aceia care au fost, deja, scutiti anterior de această obligatie, în virtutea statutului de rezidenti în Irlanda. Pe viitor, permisul de muncă se va acorda angajatului si nu angajatorului, ceea ce va duce la flexibilitate profesională sporită si reducerea riscului exploatării. DMS informează că în cazul unui lucrător care a muncit mai mult de 12 luni, anterior datei de 31 decembrie 2006, sotia si copii acestuia nu au nevoie de permise de muncă, dar numai în cazul în care au intrat în Irlanda înainte de 1 ianuarie 2007. Dacă fac acest lucru ulterior, se mentine obligativitatea obtinerii permisului de muncă, dar nu mai este necesar testul pietei muncii (anuntul la ziar si la Autoritatea Natională irlandeză pentru Pregătirea si Angajarea Fortei de Muncă).
Prevederile nu se aplică cetătenilor români care au fost în Irlanda cu viză de studii si au dreptul la 20 de ore de muncă săptămînal. Ei păstrează aceste drepturi, dar nu pot munci cu normă întreagă. Cei care au lucrat mai putin de 12 luni au nevoie de permise pînă la completarea perioadei, după care se elimină obligativitatea obtinerii acestui act. Angajatorii au obligatia de a se asigura dacă un cetătean străin are sau nu nevoie de permis. Cei care doresc locuri de muncă au nevoie si de o înregistrare în reteaua de asistentă socială, fără de care nu pot obtine contracte de muncă, deoarece în baza acestuia se plătesc impozitele. Toti cetătenii români care au astfel de numere de înregistrare socială, dar nu au drept legal de muncă, nu vor putea munci legal în Irlanda. „De asemenea, cei care muncesc ca self-employer sau la propria companie, cu sau fără angajati, din punct de vedere legal sînt muncitori sau angajatori ilegali si pasibili de pedeapsă conform legislatiei în vigoare“, se arată în comunicatul Departamentului pentru Muncă în Străinătate.

Articol afisat de 3157 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective