Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Martie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
MULTIMILIONARUL

MULTIMILIONARUL

• Ioan Dinu este asistat al Cantinei Săracilor din Tîrgu Neamt de peste 25 de ani • de-a lungul vietii, a vîndut fier vechi, cartoane si cu ce a mai strîns din pensie a reusit să adune la CEC vreo 200 milioane de lei • are si un teren de vreo 5.000 metri pătrati, la poalele Cetătii Neamt, pentru care este invidiat de multă lume • el vrea să lase „zestrea“ adunată în cont Cantinei, care i-a fost cel mai aproape, de-a lungul vietii •

Ioan Dinu, în vîrstă de 76 de ani, este veteranul asistatilor de la Cantina de Ajutor Social din Tîrgu Neamt. A trecut peste un sfert de secol de cînd a păsit, prima dată, în institutie, iar de atunci existenta sa gravitează în jurul cantinei, spre care îsi îndreaptă pasii zi de zi. Ceea ce-l deosebeste de restul persoanelor nevoiase care-si duc traiul de pe o zi pe alta, datorită bucatelor plătite de Primărie, este faptul că „domnu' Dinu“, cum i se adresează bătrînului cunostintele, a reusit să strîngă, în timp, cu multă trudă, o mică avere. A vîndut fier vechi, cartoane, a mai pus si ceva din pensie, cîteodată, si a adunat la CEC aproximativ 200 milioane de lei vechi. „Am avut sase conturi, le-am desfiintat si am făcut unul singur, cu dobîndă mai mare. Am întrebat la CEC si am aflat că dobînda a mai crescut“, ne-a spus domnu Dinu, un bătrînel mărunt de statură, îmbrăcat într-un palton ponosit care-i ajunge pînă la călcîiele cizmelor. Văzîndu-l cum arată si cum merge, încet-încet, sprijinindu-si mîinile tremurînde de un băt noduros de soc, nu ai crede că mosnegutul care trece zi de zi prin oras, cu sufertasele în mînă, are, în buzunar, măcar bani de o pîine. De altfel, chiar dacă dispune de o pensie de două milioane lei vechi, nu se foloseste de bani decît pentru a-si asigura un trai mai mult decît modest, dar care pentru el reprezintă tot ceea ce-si doreste: „Eu nu dau bani pe tigări, pe băutură. Îi dau numai pe ce îmi trebuie. I-am adunat cum am putut si eu. M-am gîndit, într-un timp, să-i las bibliotecii, că mi-a plăcut să citesc în viata mea. Dar pînă la urmă, m-am hotărît să-i dau spre folosul cantinei“, ne-a mărturisit bătrînul. Că doar cantina i-a fost cel mai aproape în cursul existentei sale, marcată de singurătate si sărăcie. Sărăcie, pentru că nu s-a priceput niciodată să administreze banii, nici nu s-a gîndit la ei ca la ceva necesar, pentru că în viata sa nu este loc decît pentru cantină, o pisică, un cîine - legat cu un fular de cînd si-a rupt lantul, un cucos si două găini. Dinu are în proprietate o bucată de pămînt, de aproape 5.000 de metri pătrati, pentru care multi îl invidiază. Pozitia terenului este extraordinară, în spatele curtii începe pădurea din care se iteste, semeată, Cetatea Neamtului. Multi au încercat să-l convingă să le dea terenul, care valorează cel putin 150.000 euro, sub pretextul că îi vor fi aproape la bătrînete. Nu au reusit să-l convingă, mai ales că pînă acum s-a descurcat singur, si, oricum, nu-l interesează banii. Lucru care uimeste pe orice om ce are ocazia să vorbească cu tîrgnemteanul. „Am niste rude aici, lîngă mine, mai vin să ma vadă, dar rar. As fi vîndut o jumătate din pămînt, că aveam clienti, dar m-am gîndit că eu oricum n-am ce face cu banii. Si de ce să-mi fac eu de lucru cu actele, pe la notariate. Si apoi stiu eu cine o să vina să stea lîngă mine?“, a răspuns bătrînul în timp ce pregătea, într-un lighean, niste grîu pentru moară.

Căsătorit doar o săptămînă si jumătate

În încăperea mică, rămasă ca prin minune în picioare după un incendiu ce a mistuit casa părintească, încape soba, o masă, un pat si o canapea, primită probabil de la un binevoitor. Se simte lipsa unei mîini de femeie. Hainele sînt agătate prin cuie, niste pînze, prăfuite, de păianjăn se văd prin colturile camerei, iar pe jos sînt asernute presuri panosite. Pe un scaun stă un radio vechi, mare, peste care este asezat unul nou, mai mic, la care Dinu ascultă întotdeauna stirile.
„E cam dezordine aici, că sînt singur, asa-i cînd nu este o femeie în casă - se scuză bătrînul. Am fost căsătorit în 1953 timp de o săptămînă si jumătate. A fost o problemă si nu ne-am putut întelege. Am divortat repede, tot într-o săptămînă, după ce am plătit 500 de lei. Nu m-am mai recăsătorit, m-am gîndit că poate n-o să mă împac nici cu altă femeie si stau asa singur, precum călugării. Si mama spunea că a doua căsătorie este ca o cizmă căptusită, nu mai este ca la început. M-am învătat singur. Si acum, desi am îmbătrînit, tai lemne, fac focul, aduc apă de la fîntînă din ogradă, iar cînd se face amiază mă duc la cantină, după mîncare. Merg cîteodată si la cantina Fundatiei Omenia, mănînc acolo sau iau mîncarea acasă“, povesteste Dinu. Mergea si la biserică, acum mai rar, că nu poate sta prea mult în picioare. Stie toată slujba pe de rost si este atent ca preotul să nu facă treaba de mîntuială. Un slujitor al Domnului a sărit, odată, două fraze din Liturghie. Bătrînul n-a răbdat si i-a spus atunci, pe loc, în altar, să aibă grijă la cum slujeste, că el vine să asculte cu interes toată rînduiala bisericească: „Ce facem, părinte, ne batem joc?“. A mers si la întrunirile altor culte, a citit mult pe timpul lui Ceausescu despre prigoana împortiva credintei, dar a parcurs cu plăcere si restul cărtilor adăpostite la Biblioteca orasului. „Tata a plecat din Tîrgu Neamt cînd aveam trei luni. Mama m-a crescut singură, ajutată de niste maici pe vechi, care stăteau la noi, că erau pe vremea aceea niste prigoane împotriva călugărilor“, a explicat tîrgnemteanul motivele pentru care a învătat, de mic, rînduiala bisericească. Ne pregătim de plecare. Domnu' Dinu îsi strînge, mai aproape de trupul slab si măruntit de bătrînete, paltonul vechi si se pregăteste si el pentru drumul zilnic spre cantină: „E frig si nu mă pot îmbrăca asa luxos. Iarna iau haine mai multe, cînd e cald merg în costum cu cămasă si cravată. Acum, am rămas fără încăltări“ spune bătrînul, privind la cizmele galbene, de cauciuc, din picioare si adaugă: „Poate o să-mi iau niste ghete, da' iarna-i pe ducă“.

Articol afisat de 2287 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de ciprian la data 05.03.2007 00:24
Miliardarul !!!
150.000 euro valoarea pamantului +
6.000 euro la CEC
---------------
156.000 euro ~ 5.300.000.000 Lei veci

Miliardarul!

"E frig si nu mã pot îmbrãca asa luxos. Iarna iau haine mai multe, cînd e cald merg în costum cu cãmasã si cravatã. Acum, am rãmas fãrã încãltãri"
Adăugat de florinescu la data 05.03.2007 14:14
hagi tudose
Ma mir ca-l mai primesc aia la cantina sociala.
Oameni de genul asta imi starnesc sila.Au bani, dar n-au ce face cu ei.Asa ca ii strang acolo sa fie.
Mi-a placut partea cu slujba de la biserica.Ipocrizie pana in maduva oaselor.
Adăugat de irinuca la data 25.03.2007 18:45
oare cine?
oare cine-i ipocrit,el ca-si lasa toti bani la cantina care a avut grija de el 25 de ani sau oameni care rad de el cand il vad si au impresia ca-i un nebun si isi incurajeaza copii sa faca la fel.Domnule Florinescu dv. cati bani ati fi dispus sa donati la cantina...sau mai bine faceti altceva cu banii.Apropo...ar fi trebuit sa-si construiasca o vila cu 5 etaje ca s-ar gasi unu de prin primarie sa se mute dupa ce moare dl Dinu...nu-i asa?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective