Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 5 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Presedintele Bãsescu s-a lãudat mereu cã este un jucãtor, dar era mai important sã fie un arbitru si un mediator“

„Presedintele Bãsescu s-a lãudat mereu cã este un jucãtor, dar era mai important sã fie un arbitru si un mediator“

• interviu realizat cu deputatul PSD de Neamt Rãzvan Bobeanu

Reporter: Sãptãmîna trecutã a fost tumultoasã în Parlament. S-a supus la vot suspendarea presedintelui, apoi organizarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal. Cum comentati?
Rãzvan Bobeanu:
ÃŽn ceea ce priveste suspendarea presedintelui, a fost votatã o comisie de anchetã care va stabili în ce mãsurã punctele din cererea de suspendare a presedintelui se regãsesc în realitate. Aceastã comisie nu va sanctiona decît eventualele încãlcãri ale Constitutiei de cãtre presedintele Traian Bãsescu. Orice alt aspect de naturã penalã care ar putea apãrea va fi sesizat organelor abilitate. ÃŽn ceea ce priveste încãlcãrile Constitutiei, sînt de examinat punctele de vedere expuse de PSD, ale PC, precum si cele ale PRM. Documentul va fi înaintat Curtii Constitutionale, dar interesant este cã a fost un punct de vedere chiar virulent din partea PNL, cel care în 2004 a fost în spatele lui Traian Bãsescu în cursa pentru prezidentiale. Din acest punct de vedere pot sã spun cã discursul cel mai virulent din Parlament i-a apartinut liderului liberalilor, Crin Antonescu. Aceasta dovedeste cã la ora actualã PD este izolat, împreunã cu PLD, si toate acestea se „datoreazã“ modului în care presedintele Traian Bãsescu a înteles sã gestioneze în acesti doi ani relatia cu Guvernul si premierul Tãriceanu si relatia cu Parlamentul. S-a lãudat mereu cã este un presedinte jucãtor, dar era mai important sã fie un arbitru si un mediator între institutii si probabil nu s-ar fi ajuns la situatia de astãzi.
Rep.: Cum se vede din Parlament relatia presedinte-premier? Cã din fata televizorului se vede ca un interminabil divort dintr-o mahala... Basca acum se mai ceartã presedintele si cu Parlamentul.
R.B.:
Parlamentul este, conform Constitutiei, organul suprem al statului. Este locul în care, asa cum sînt parlamentarii, unii mai buni, altii mai rãi, democratia existã. Presedintele s-a situat pe pozitii divergente fatã de Parlament si clasa politicã în general si fatã de Guvern, pentru cã Parlamentul si clasa politicã nu au în momentul de fatã o imagine foarte bunã. Dacã te situezi de partea cealaltã a baricadei, este clar cã ai de cîstigat
Rep.: Mai pe sleau, spuneti cã e un joc de imagine.
R.B.:
Exact. Însã asta nu înseamnã cã ai si dreptate. Este greu ca, în momentul de fatã, noi, parlamentarii, sã fim mai credibili decît Traian Bãsescu, însã chiar cu riscul de a mai stirbi poate din imaginea noastrã avem de gînd sã respectãm Constitutia si sã apãrãm valorile pentru care ne-am bãtut si în 1989. Pentru cã atunci ne-am bãtut sã înlocuim Marea Adunare Nationalã cu Parlamentul si sã alungãm un dictator. Nu vreau sã fiu populist si sã spun cã Traian Bãsescu va ajunge un dictator. România nu poate fi cadrul în care Bãsescu sã ajungã un dictator. Dar chiar si asa, nu putem tolera derapajele constitutionale ale presedintelui, pentru cã acestea în final îsi pun amprenta si asupra functionãrii institutiilor, Guvernului si la un moment dat se pot transpune si în viata economicã. De exemplu în scãderea valorii investitiilor strãine în România, din cauza crizei politice.

„Poate sînt în mãsurã sã vorbeascã despre reforma clasei politice doar tinerii care sînt implicati în politicã“

Rep.: Dar cu premierul ce credeti cã are Traian Bãsescu? Pare putin probabil sã fie un alt joc de imagine...
R.B.:
De data aceasta cred cã interesul de imagine a fost al premierului. Pe de o parte a iesit din acea stare de slãbiciune, de anonimat în care a fost doi ani si cred cã era nevoie de acest lucru atît pentru el cît si pentru partidul pe care îl conduce. În acelasi timp a reusit o manevrã desteaptã, respectiv a mutat conflictele de la Presedintie-Guvern la Parlament si mai are timp sã respire.
Dar as vrea sã spun un lucru foarte clar: poate sînt în mãsurã sã vorbeascã despre reforma clasei politice doar tinerii care sînt implicati în politicã. Pentru cã nu va trebui cu sigurantã nici unul dintre noi sã explice dacã am fost si ce am fãcut pe la Anvers, n-o sã-l vedeti pe nici unul dintre noi la CNSAS si nimãnui nu o sã-i fie teamã de ce a fãcut înainte de 1989.
Rep.: Teama e alta: cã n-o sã va lase sã iesiti în fatã...
R.B.:
Aici aveti mare dreptate, pentru cã de foarte multe ori m-am întrebat de ce tinerii sînt respinsi. Probabil pentru cã nu apartinem unui anumit sistem. Trãian Bãsescu ar fi fost mai credibil cînd vorbeste despre reforma clasei politice dacã nu ar fi apartinut acestei clase politice. El este de fapt produsul acestei clase politice.
Rep.: Si unde-i problema? El însusi a recunoscut cã trebuie sã alegem între doi fosti comunisti...
R.B.:
Imediat dupã 1990, la diverite niveluri a fãcut parte din aceastã clasã politicã, din sistemul de decizie al ei. A fost ministru al transporturilor, a avut problema cu flota. Se pare cã nici din punct de vedere legal nu putem spune cã Traian Bãsescu este foarte curat. Stim problema flota, stim problema casei din Mihãileanu, vorbim acum de grupurile de interese, fie din jurul presedintelui, fie din jurul premierului. Pentru a concluziona: Bãsescu nu e altfel decît clasa politicã, iar o adevãratã reformã va putea face doar cineva venit în politicã dupã 2000.
Rep.: Dar cu scrutinul pentru referendumul în ceea ce priveste votul uninominal cum a fost? Cã mai toti au înteles cã parlamentarii nu vor asa ceva...
R.B.:
Doresc sã fac o precizare de la bun început: eu am votat pentru vot uninominal. La fel a votat si PSD-ul în general. Nu stiu dacã au mai votat împotrivã si de la alte partide decît PRM si UDMR.
Dar trebuie sã întelegem un lucru: nu întotdeauna ceea ce transmit agentiile de stiri reflectã realitatea. Discutiile au fost în urmãtorul registru: adresa care a venit de la presedintele României vorbea de vot uninominal, dar aceastã sintagmã nu existã. În schimb existã cea de vot majoritar. Cum o hotãrîre a Parlamentului are efect de lege, trebuia sã avem un text extrem de precis înainte de a vota.
Probabil o parte a clasei politice nu-si doreste votul uninominal.
Rep.: A fost si un vot ca sã-i dea peste nas presedintelui? El le-a zis cã fac legi pentru hoti, ei au votat împotriva referendumului...
R.B.:
Nu stiu dacã a fost asa. Dar vreau sã vã spun cã în momentul de fatã atît presedintele Bãsescu, cît si ministrul Macovei nu au mare trecere la parlamentari. Auzeam asearã pe unul dintre cei cincizeci de iintelectuali care zicea cã în parlament sînt cei mai multi urmãriti general. Cred cã nu stie termenul si este dezarmant cît de îngusti sînt unii atunci cînd sînt plãtiti pentru a apãra o anumitã zonã a puterii. Revenind, presedintele Traian Bãsescu trebuie sã înteleagã cã aceeasi legitimitate pe care el o are si care rezidã din votul poporului, o are si Parlamentul. Parlamentarii au fost alesi de acelasi popor de care îi place presedintelui Bãsescu atît de mult sã vorbeascã, ca de o notiune abstractã. Vorba unui coleg: poate ar trebui sã vorbim mai mult despre cetãtean. Pentru cã atunci am întelege si responsabilitatea pe care o avem ca si clasã politicã.

Articol afisat de 1372 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective