Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 5 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Secerati de cancer

Secerati de cancer

• în cursul anului trecut au fost luate în evidentã 1.563 de cazuri noi de cancer • cei mai multi dintre pacienti au localizatã tumora la nivelul tubului digestiv • medicul Doinita Vararu sustine cã în ultima perioadã se observã o crestere a numãrului de tumori maligne în rîndul persoanelor mai tinere de 40 de ani •

Oncologii nemteni sînt îngroziti de numãrul mare de cazuri de cancer pe care le depisteazã si trateazã în ultimul timp, de gravitatea acestora, dar si de neglijarea crasã a propriei sãnãtãti, manifestatã de o bunã parte din populatia judetului. Statiscile întocmite de cadrele medicale ale Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt aratã cã, la sfîrsitul anului 2006, se aflau în evidentã 9.875 bolnavi de cancer. Dintre acestia, 1.563 figureazã drept cazuri noi, care au fost descoperite si luate în evidentã în cursul anului trecut, cu 39 mai multe decît în 2005. Conform statisticilor medicale de specialitate, în functie de numãrul cazurilor înregistrate anul acesta si de localizarea tumorii, pe primul loc se situeazã cancerul digestiv (colon, rect, stomac) - 429 de cazuri. Urmeazã apoi, ca rãspîndire, cancerul bronhopulmonar - 183 de cazuri, cancerul de sîn - 129 cazuri, cel de col uterin, respectiv, piele - cu cîte 79 cazuri si cel de prostatã - 70 cazuri.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctor Doinita Vararu, sefa sectiei Oncologie a Spitalului Judetean si coordonatorul problemelor de oncologie pe judet, în ultimul an se observã o recrudescentã a cancerului de colon si rect, atît la nivel de judet, cît si la nivel national. Punînd cap la cap informatiile ce decurg din discutiile cu pacientii, medicii oncologi, chirurgii si internistii nemteni au concluzionat cã unii dintre factorii determinanti ai cancerului de colon ar fi obiceiurile alimentare proaste, noul sistem de procesare al alimentelor care include numerosi aditivi alimentari, parte dintre ei foarte toxici pentru organism, consumul de alcool, fumatul si, nu în ultimul rînd, stresul.
„Traumele psihice produc modificãri la nivel celular. La unele persoane acestea pot fi atît de profunde, încît se activeazã acea genã responsabilã de aparitia cancerului. Foarte îngrijorãtor este faptul cã în ultimii ani se observã înmultirea tumorilor maligne în rîndul persoanelor tinere, cu vîrste sub 40 de ani. Din pãcate, la cei mai multi dintre acesti tineri evolutia bolii este foarte rapidã, de trei-patru ori mai rapidã decît la persoanele de vîrsta a treia care prezintã aceeasi boalã. ÃŽn plus, mai toate tehnicile de tratament în cazurile de cancer merg mai prost la tineri decît la pacientii cu vîrste mai înaintate. La acestia evolutia bolii este de multe ori explozivã, din cauza metabolismului, iar dacã este diagnosticatã si tîrziu, atunci este foarte rãu pentru pacient. Pentru noi, medicii, e absurd si de neînteles cã lumea nu constientizeazã cã un cancer depistat în fazã incipientã se poate vindeca, iar unul în stadiu avansat are sanse maxime sã genereze complicatii urîte“, a declarat doctor Doinita Vararu, sefa sectiei Oncologie a Spitalul Judetean de Urgentã Neamt. Acelasi medic atrage atentia cã în familiile unde mai multe persoane au fost diagnosticate cu cancer, tinerii trebuie sã fie mai atenti si sã facã investigatii în acest sens, deoarece si ereditatea poate fi un factor al aparitiei bolii. Simptome ale prezentei unei tumori în organism sînt oboseala, lipsa poftei de mîncare, scãderea bruscã în greutate.

Cancerul genital, în continuã crestere

Extrem de îngrijorãtoare atît pentru oncologii cît si pentru ginecologii nemteni este cresterea continuã a numãrului de tumori maligne localizate la nivelul aparatului genital. Conform precizãrilor fãcute de cãtre doctorul Gheorghe Ruginã, seful sectiei Ginecologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Neamt Neamt, în cursul anului 2006 au fost depistate si operate aici 51 de femei cu cancer genital. La cele mai multe dintre acestea, adicã 28, au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, 18 cu cancer de corp uterin, iar cinci aveau cancer de ovar. Desi sînt cel mai putin rãspîndite, tumorile canceroase de ovar sînt cele mai maligne, iar în cazul lor existã cele mai mici sanse de vindecare si de supravietuire, dat fiind faptul cã se depisteazã destul de greu, cînd se aflã într-un stadiu foarte avansat si cînd nu se mai poate face nimic. Cele mai mari sanse de vindecare existã în cazurile de cancer de corp uterin, cu conditia ca acesta sã fie depistat în stadiu incipient.
„Dupã cum relevã statisticile, la noi sînt extrem de multe cazuri de cancer de col uterin, iar nenorocirea este cã sînt depistate foarte tîrziu, cînd nu prea se mai poate face mare lucru pentru salvarea pacientei. E pãcat cã se întîmplã asa, pentru cã tumorile de col se pot depista cel mai usor la un examen ginecologic sau la un test citologic. ÃŽn tãrile civilizate, unde se investeste foarte mult în sãnãtate si unde s-a înteles cã este mai simplu sã previi decît sã tratezi, neoplaziile genitale si îndeosebi cele de col sînt pe ultimul loc ca rãspîndire. Si la noi ar putea fi la fel dacã ar exista un program national de depistare a cancerului în masã. Un rol important în acest sens l-ar putea avea medicii de familie, care la examenele de bilant al sãnãtãtii fãcute o datã pe an, ar trebui sã recomande obligatoriu, mai ales la femeile tinere, efectuarea examenului Papanicolaou. Poate nu ar fi rãu dacã medicii de familie ar fi stimulati pentru acest lucru, sau mai ales în cazul cînd datoritã lor se depisteazã cazurile de tumorã în fazã incipientã. ÃŽn ultimii ani se mai constatã cã vîrsta pacientelor cu cancer de col a scãzut foarte mult. ÃŽn cursul anului trecut ne-am confruntat cu un caz cutremurãtor. A ajuns la noi o pacientã în vîrstã de 27 de ani, cu cancer de col în stadiu terminal. A fost operatã si conform protocolului medical a fost trimisã dupã aceea la Tîrgu Mures, pentru radioterapie. Cum nu a mai revenit, cred cã între timp s-a prãpãdit. Femeia era cãsãtoritã si avea un copil. Este mai mult decît regretabil cã se întîmplã asa ceva în 2007, cînd medicina a avansat si chiar poate face multe, poate salva vieti“, a declarat doctorul Gheorghe Ruginã.
Potrivit aceleiasi surse cancerul de col uterin poate fi depistat cu ajutorul colposcopiei. Colposcopia este o metodã de examinare a colului uterin care se efectueazã cu ajutorul unui microscop special, colposcop. Investigatia este indicatã atunci cînd examenul citologic Papanicolaou sau aspectul colului la examenul ginecologic semnaleazã o problemã care necesitã o evaluare mai detaliatã. Examinarea dureaza între 10 si 20 de minute, este nedureroasã, iar rezultatele se obtin pe loc. Dacã la colposcopie se identificã prezenta unor zone „anormale”, este recomandatã biopsia, care permite diagnosticarea cu certitudine a cancerului de col uterin. Biopsia constã în prelevarea unui fragment de tesut si se face sub anestezie localã.

Articol afisat de 3518 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective