Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 5 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Domnul presedinte nu vrea sã înteleagã faptul cã, în Europa, abordãrile populiste ale problemelor de politicã internã nu sînt agreate“

„Domnul presedinte nu vrea sã înteleagã faptul cã, în Europa, abordãrile populiste ale problemelor de politicã internã nu sînt agreate“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamt Serban Strãtilã

Reporter: Scandalul interminabil presedinte-premier si-a consumat un nou episod în direct pe un post de televiziune. Cum îl comentati? Au urmat apoi voturi în Parlament pentru suspendarea lui Bãsescu si referendumul pentru votul uninominal...
Serban Strãtilã:
În mod sigur nu existã nici o tarã europeanã în care presedintele sã intervinã în direct la o emisiune la care este invitat primul-ministru si sã foloseascã un limbaj de felul celui auzit de o tarã întreagã. Din pãcate, domnul presedinte nu vrea sã înteleagã faptul cã în Europa abordãrile populiste ale problemelor de politicã internã nu sînt agreate, riscînd izolarea politicã si economicã a tãrii. În aceastã sãptãmînã au avut loc evenimente politice care, din punctul meu de vedere, nu vor duce decît la agravarea crizei politice în care ne aflãm. Atît participarea domnului presedinte la sedinta de Guvern, cît si initiativa domniei-sale de a desfãsura un referendum pe tema votului uninominal nu sînt decît elemente ale unei strategii de imagine personalã, dar care nu contribuie la rezolvarea problemelor urgente ale populatiei.
În privinta votului uninominal, atît PNL, cît si alte partide politice - PSD, PC - precum si numeroase ONG-uri s-au pronuntat de mult timp în sensul sustinerii. Astfel, desfãsurarea unui referendum pe aceastã temã nu reprezintã decît o cheltuialã inutilã si un prilej de campanie electoralã pentru domnul presedinte. Personal, am votat pentru solicitarea domnului presedinte din respect pentru institutia pe care o reprezintã. Neîntrunirea numãrului de voturi necesar pentru aprobarea solicitãrii presedintelui a fost o reactie la dispretul domniei-sale fatã de institutia parlamentarã si nu respingerea ideii votului uninominal. De altfel, în Parlament existã nu mai putin de 17 proiecte de cod electoral care vizeazã introducerea unei formule de vot uninominal, iar comisia care le analizeazã are de unde alege o variantã acceptatã de majoritatea fortelor politice.
Rep.: Ce credeti cã se va întîmpla cu ministrul Macovei?
S.S.:
Atît timp cît domnul prim-ministru a declarat cã nu o va revoca, îsi va desfãsura în continuare activitatea, dînd dovadã de aceeasi competenta si disponibilitate la dialog.
În perioada urmãtoare, va trebui sã se ocupe cu aplicarea noului Cod Penal pe care a amînat-o timp de doi ani, motivînd cu necesitatea unor modificãri pe care, însã, nu le-a prezentat.
Sper ca în curînd sã fie adoptatã si faimoasa lege a Agentiei Nationale de Integritate, bineînteles într-o formã care sã respecte Constitutia si regulile unui stat de drept.
Personal, nu am nimic împotriva adoptãrii acestei legi si nici împotriva verificãrii averii demnitarilor. Vreau sã precizez, totusi, cã ANI va putea verifica averile tuturor functionarilor publici si ale alesilor, nu doar pe cele ale ministrilor si parlamentarilor, cum se vehiculeazã în mod eronat. De asemenea, UE nu a cerut niciodatã înfiintarea unei agentii, ci a unui „consiliu de integritate“, organism care existã în acest moment si functioneazã conform legislatiei actuale. Angajamentul înfiintãrii ANI îi apartine exclusiv doamnei Macovei, domnia-sa sustinînd cu tãrie înfiintarea acestui organism care în opinia mea este un fel de al doilea DNA, bineînteles în subordinea Ministrului Justitiei si a Presedintelui României.

„Institutiile statului trebuie consolidate si trebuie sã functioneze eficient“

Rep.: Cum comentati rezultatele ultimelor sondaje apãrute pe piatã?
S.S.:
Între sondajele apãrute sînt mari diferente, explicabile dacã s-ar comunica, asa cum este normal, cine le-a comandat si cine le-a plãtit - direct sau indirect.
Oricum, în privinta pozitiei PNL, cred cã un procent de 21-22% în perspectiva alegerilor europarlamentare reprezintã o bazã solidã pe care sã ne construim campania electoralã. E bine de retinut cã PNL nu a scãzut în cifre absolute fatã de începutul mandatului, cu toatã erodarea inerentã guvernãrii si cu toate atacurile la care a fost supus mai ales din partea institutiei prezidentiale.
Interesant este cã PLD, cu toatã sustinerea mediaticã de care a beneficiat, nu atrage mai mult de 2-3% din electorat, ceea ce explicã si pozitia din ultimul timp a unor simpatizanti ferventi ai acestei formatiuni.
Mai interesant este, însã, ce cred cetãtenii despre presedinte si primul-ministru. Astfel, 52% dintre cei intervievati cred cã primul-ministru ar trebui sã se ocupe mai mult de problemele guvernãrii, decît de demascarea grupurilor de interese din jurul presedintelui, iar 53% considerã cã domnul presedinte se ocupã mai mult de propria imagine decît de imaginea României.
Sînt convins cã domnul prim-ministru îsi doreste sincer sã se ocupe de problemele guvernãrii si chiar face acest lucru, ceea ce demonstreazã apropierea de agenda realã a populatiei.
În orice caz, institutiile statului trebuie consolidate si trebuie sã functioneze eficient, mai ales în acest an care se anuntã dificil si foarte încãrcat, dacã tinem seama de multitudinea de probleme apãrute ca urmare a aplicãrii aquis-ului comunitar.

Articol afisat de 1395 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective