Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Politica 5 Martie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Domnul presedinte nu vrea să înteleagă faptul că, în Europa, abordările populiste ale problemelor de politică internă nu sînt agreate“

„Domnul presedinte nu vrea să înteleagă faptul că, în Europa, abordările populiste ale problemelor de politică internă nu sînt agreate“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamt Serban Strătilă

Reporter: Scandalul interminabil presedinte-premier si-a consumat un nou episod în direct pe un post de televiziune. Cum îl comentati? Au urmat apoi voturi în Parlament pentru suspendarea lui Băsescu si referendumul pentru votul uninominal...
Serban Strătilă:
În mod sigur nu există nici o tară europeană în care presedintele să intervină în direct la o emisiune la care este invitat primul-ministru si să folosească un limbaj de felul celui auzit de o tară întreagă. Din păcate, domnul presedinte nu vrea să înteleagă faptul că în Europa abordările populiste ale problemelor de politică internă nu sînt agreate, riscînd izolarea politică si economică a tării. În această săptămînă au avut loc evenimente politice care, din punctul meu de vedere, nu vor duce decît la agravarea crizei politice în care ne aflăm. Atît participarea domnului presedinte la sedinta de Guvern, cît si initiativa domniei-sale de a desfăsura un referendum pe tema votului uninominal nu sînt decît elemente ale unei strategii de imagine personală, dar care nu contribuie la rezolvarea problemelor urgente ale populatiei.
În privinta votului uninominal, atît PNL, cît si alte partide politice - PSD, PC - precum si numeroase ONG-uri s-au pronuntat de mult timp în sensul sustinerii. Astfel, desfăsurarea unui referendum pe această temă nu reprezintă decît o cheltuială inutilă si un prilej de campanie electorală pentru domnul presedinte. Personal, am votat pentru solicitarea domnului presedinte din respect pentru institutia pe care o reprezintă. Neîntrunirea numărului de voturi necesar pentru aprobarea solicitării presedintelui a fost o reactie la dispretul domniei-sale fată de institutia parlamentară si nu respingerea ideii votului uninominal. De altfel, în Parlament există nu mai putin de 17 proiecte de cod electoral care vizează introducerea unei formule de vot uninominal, iar comisia care le analizează are de unde alege o variantă acceptată de majoritatea fortelor politice.
Rep.: Ce credeti că se va întîmpla cu ministrul Macovei?
S.S.:
Atît timp cît domnul prim-ministru a declarat că nu o va revoca, îsi va desfăsura în continuare activitatea, dînd dovadă de aceeasi competenta si disponibilitate la dialog.
În perioada următoare, va trebui să se ocupe cu aplicarea noului Cod Penal pe care a amînat-o timp de doi ani, motivînd cu necesitatea unor modificări pe care, însă, nu le-a prezentat.
Sper ca în curînd să fie adoptată si faimoasa lege a Agentiei Nationale de Integritate, bineînteles într-o formă care să respecte Constitutia si regulile unui stat de drept.
Personal, nu am nimic împotriva adoptării acestei legi si nici împotriva verificării averii demnitarilor. Vreau să precizez, totusi, că ANI va putea verifica averile tuturor functionarilor publici si ale alesilor, nu doar pe cele ale ministrilor si parlamentarilor, cum se vehiculează în mod eronat. De asemenea, UE nu a cerut niciodată înfiintarea unei agentii, ci a unui „consiliu de integritate“, organism care există în acest moment si functionează conform legislatiei actuale. Angajamentul înfiintării ANI îi apartine exclusiv doamnei Macovei, domnia-sa sustinînd cu tărie înfiintarea acestui organism care în opinia mea este un fel de al doilea DNA, bineînteles în subordinea Ministrului Justitiei si a Presedintelui României.

„Institutiile statului trebuie consolidate si trebuie să functioneze eficient“

Rep.: Cum comentati rezultatele ultimelor sondaje apărute pe piată?
S.S.:
Între sondajele apărute sînt mari diferente, explicabile dacă s-ar comunica, asa cum este normal, cine le-a comandat si cine le-a plătit - direct sau indirect.
Oricum, în privinta pozitiei PNL, cred că un procent de 21-22% în perspectiva alegerilor europarlamentare reprezintă o bază solidă pe care să ne construim campania electorală. E bine de retinut că PNL nu a scăzut în cifre absolute fată de începutul mandatului, cu toată erodarea inerentă guvernării si cu toate atacurile la care a fost supus mai ales din partea institutiei prezidentiale.
Interesant este că PLD, cu toată sustinerea mediatică de care a beneficiat, nu atrage mai mult de 2-3% din electorat, ceea ce explică si pozitia din ultimul timp a unor simpatizanti ferventi ai acestei formatiuni.
Mai interesant este, însă, ce cred cetătenii despre presedinte si primul-ministru. Astfel, 52% dintre cei intervievati cred că primul-ministru ar trebui să se ocupe mai mult de problemele guvernării, decît de demascarea grupurilor de interese din jurul presedintelui, iar 53% consideră că domnul presedinte se ocupă mai mult de propria imagine decît de imaginea României.
Sînt convins că domnul prim-ministru îsi doreste sincer să se ocupe de problemele guvernării si chiar face acest lucru, ceea ce demonstrează apropierea de agenda reală a populatiei.
În orice caz, institutiile statului trebuie consolidate si trebuie să functioneze eficient, mai ales în acest an care se anuntă dificil si foarte încărcat, dacă tinem seama de multitudinea de probleme apărute ca urmare a aplicării aquis-ului comunitar.

Articol afisat de 1187 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective