 „Măscăriciul“, un spectacol de zile mari la TT
În această seară, de la ora 19,00, în sala de spectacole a Teatrului Tineretului din Piatra Neamt, iubitorii Thaliei vor avea parte de un recital actoricesc de exceptie oferit de Horatiu Mălăele si Niculae Urs în Spectacolul „Măscăriciul“ după A.P. Cehov. Traducerea textelor este semnată de Izolda Vârsta, decorurile de Nina Brumusilă, costumele de Adriana Popa, muzica de George Marcu, iar dramatizarea si adaptarea scenică de Niculae Urs si Horatiu Mălăele. Acesta din urmă, de altfel, semnează si regia spectacolului care a avut premiera la Teatrul Bulandra din Bucuresti la 27 februarie 2005.
Cu acel prilej, exact acum doi ani, Mircea Ghitulescu scria în „Cuvîntul“: „O istorie ilustrată a teatrului sau o istorie a stilurilor artei actorului, aflată mereu pe acea margine imperceptibilă (pe care Horatiu Mălăele stie atît de bine să o pipăie) dintre tragedie si parodia ei, dintre comedie si caricatura ei, dintre geniu si cabotin. Deoarece acest Svetlovidov este în interpretarea lui Mălăele un actor tot atât de mare pe cît este de cabotin. De ce? Pentru că o delicatete înnăscută îl împiedică să fie sigur pe sine si îl sileste să se ia în rîs. El este măscăriciul, adevăratul actor, iar cîntecul său de lebădă este o arie a măscăriciului. Dar si o lectie de actorie pentru ca Sufleorul, interpretat de Niculae Urs (pe care Horatiu Mălăele l-a atras într-o aventură a creatiei de o mare coerentă, într-o reprezentare pitorească, mizerabilă si înduiosătoare a deosebirii dintre artist si omul de rînd), care stie pe dinafară nenumărate roluri, încălzit de vodcă, încearcă să le si interpreteze.“
Si tot atunci, Ileana Lucaciu nota în „România liberă“: „Actorii sînt cuceritori si prin măiestria jocului lor tin sala cu respiratia tăiată de emotie. Rar la un spectacol se poate simti linistea tensionată a sălii în care publicul ascultă atent replica, dar si izbucnirea aplauzelor spontane la scenă deschisă, pentru a răsplati unele secvente. Maestrii acestei performante sînt Horatiu Mălăele si Niculae Urs. În orice rol îl întîlnesti pe Horatiu Mălăele nu poti decît să-l admiri. De astă dată însă, el s-a întrecut pe sine.“
Criticile favorabile, succesul de casă si buna primire din cadrul turneelor efectuate în străinătate, ne îndreptătesc să credem că reprezentatia pe care Teatrul Bulandra o va oferi publicului pietrean merită să fie văzută.
|