Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 15 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Patronii, la mîna angajatilor

Patronii, la mîna angajatilor

• agentii economici care nu plãtesc salariul minim pe economie, de 440 ron, si nu acordã coeficientii de ierarhizare pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse între 45 si 90 milioane de lei vechi •

Agentii economici care nu aplicã prevederea Contractului Colectiv de Muncã negociat, conform cãruia cuantumul salariului minim brut este de 4,4 milioane de lei vechi, sînt pasibili de amenzi cuprinse între 45 si 90 de milioane de lei vechi. Conform precizãrilor fãcute de cãtre juristul Ioan Popescu, seful Inspectoratului Teritorial de Muncã Neamt, aceleasi sanctiuni riscã sã primeascã si agentii economici care nu acordã coeficientii de ierarhizare a salariului în functie de postul ocupat, de pregãtirea si vechimea angajatului. Sursa citatã a adãugat cã atît acordarea salariului minim pe economie negociat, cît si a coeficientilor de ierarhizare sînt obligatorii.
Conform Contractului Colectiv de Muncã unic la nivel national negociat între patronate si sindicate în decembrie, înregistrat tot atunci la Ministerul Muncii, de la 1 ianuarie 2007, cuantumul salariului minim pe economie este de 4,4 milioane de lei, mai mare cu 500.000 de lei fatã de salariul garantat în platã.
Respectiva prevedere a Contractului Colectiv de Muncã a fost publicatã în Monitorul Oficial din 29 ianuarie, dar se aplicã retroactiv de la începutul anului în curs.
Conform Codului Muncii, toti angajatii care lucreazã în unitãti unde nu este încheiat un contract colectiv de muncã beneficiazã automat de prevederile celui încheiat la nivel national.
„Pînã la publicarea în Monitorul Oficial a acestei prevederi, multi angajatori au spus cã din cauza fiscalitãtii mari din domeniu ar prefera sã aplice salariul minim garantat în platã, în valoare de 390 de lei. Conform Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, salariul minim de 440 lei este obligatoriu. ÃŽn Codul Muncii si în Contractul Colectiv de Muncã la nivel national se precizeazã cã prevederile acestui din urmã act normativ se aplicã tuturor salariatilor din România. Pornindu-se de la valoarea minimã de 440 lei, pentru fiecare angajat se aplicã, apoi, coeficientii de ierarhizare a salariului. Vom face controale în acest sens prin unitãtile din judet si vom aplica sanctiuni acolo unde nu este respectatã legea“, a declarat juristul Ioan Popescu, seful ITM Neamt.
Dacã minimul pe economie nu poate fi mai mic de 440 de lei si se acordã la personalul necalificat, personalul calificat si cel cu studii liceale va avea un salariu lunar de cel putin 528 lei. Pentru salariatii care au absolvit scoli postliceale, salariul minim este de 550 lei. Angajatii care au terminat scoli de maistri primesc un salariu minim de 572 lei, iar absolventii de studii superioare de scurtã duratã beneficiazã de un minim de 660 de lei. Celor care sînt absolventi de studii superioare de lungã duratã li se acordã un salariu minim de 880 de lei.

Articol afisat de 1764 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective