Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 29 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Neobiºnuita, fireasca stare de teatru

O cascadã de întrebãri nepuse: De ce un Festival de teatru la Piatra Neamþ? Prin ce se deosebeºte acest festival de altele, cu alte cuvinte: care este identitatea sa? Rãspunsurile se cer nuanþate ºi, dacã existã deplinã sinceritate, se pot spune ºi lucruri incomode.
Piatra Neamþ este (ca populaþie) un oraº mediu al României. Nu e un Centru Universitar, nu are Filarmonicã, Operã de Stat, alte instituþii de spectacol.
Are doar Teatrul Tineretului, singura instituþie profesionistã de spectacol din judeþ. Un teatru cu o istorie extraordinarã, cu spectacole care se reþin în memoria noastrã colectivã, deºi ele au împlinit peste treizeci de ani de la naºtere. Un teatru care a crescut odatã cu spectatorii sãi, publicul din Piatra Neamþ fiind exigent ºi tandru, cald ºi circumspect, dar oricînd în rezonanþã cu spectacolul propus.
Existã ºi un Festival de teatru cu un palmares de invidiat ºi de un prestigiu incontestabil.
Faptul cã aici au debutat ºi s-au format ca foarte tineri regizori Andrei ªerban, Silviu Purcãrete, Victor Ioan Frunzã, Cãtãlina Buzoianu etc., cã teatrul ºi festivalul au „rulat“ sute de actori care astãzi fac renumele unor teatre din Bucureºti sau din þarã nu e un lucru la îndemîna oricui. (Lista lor, a actorilor e prea lungã pentru a fi mãcar încercatã).
Festivalul de teatru de la Piatra Neamþ rãmîne o ºcoalã vie pentru cei mai tineri actori. Enumerãm, spre exemplificare, trupele studenþeºti prezente la a XX-a Ediþie, adicã acum, în 2005, în festival: U.N.A.T.C., Studioul Casandra, Universitatea Hyperion, Facultatea de Arte, Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Teatru -toate din Bucureºti, UNIVERSITA TUSCIA Centro Universitario Teatrale LA TORE din Italia.
Festivalul de teatru de la Piatra Neamþ se adreseazã cu generozitate ºi copiilor. Teatrul Þãndãricã, Teatrul Ion Creangã, Teatrul Excelsior -toate din Bucureºti, teatre de mare prestigiu oferã micuþilor spectatori (ºi nu numai lor!) momente de neuitat cu Inimã rece de Banu Rãdulescu dupã Wilhelm Hauff, în regia Soranei Coroamã-Stanca, Capra cu trei iezi de Cristian Pepino dupã Ion Creangã, în regia lui Gabriel Apostol ºi, în premierã absolutã, În luptã cu Ta-Ga-Ta de Ion Lucian în regia lui Mircea Anca.
Festivalul de teatru de la Piatra Neamþ nu refuzã experimentul, subiectul incomod, expresii inedite sau chiar insolite de spectacol teatral. Stau mãrturie Fuga de Bach în cartier ºi Oglinda, spectacole ale Teatrului Masca, condus de regizorul ºi actorul Mihai Mãlaimare. Dupã cum experiment sînt ºi spectacolele Cheek to cheek al Teatrului Nottara (regia Radu Afrim) ºi În direct din Amsterdam: Aneee Frank (Teatrul Evreiesc de Stat - scenariul ºi regia Alexandru Hausvater).
Dar Festivalul de teatru de la Piatra Neamþ mai înseamnã ºi o ºcoalã pentru cei mai tineri cronicari de teatru. Sînt prezenþi, în acest an, studenþii de la secþia de Teatrologie a U.N.A.T.C.-ului George Alupe, Alina Scarlat ºi Mirela Nãstase, din anul II, care debuteazã acum în paginile unui ziar adevãrat, în calitate de cronicari dramatici. Sînt serioºi, lirici, poate cam tehnici în expresie, dar iubesc cu adevãrat teatrul, spectacolul, actorii. Mîine vor fi temuþi ºi cãutaþi...
ªi n-aº putea încheia aceste rînduri dacã nu aº mai pomeni cel puþin douã lucruri.
În primul rînd despre lecþiile de actorie, despre recitalurile pe care Constantin Cojocaru, Dorina Lazãr, ªtefan Iordache sau Miticã Popescu (ºi nu numai ei!) le dau în faþa pietrenilor, în faþa colegilor mai tineri.
În al doilea rînd trebuie sã vorbim ºi despre dragostea necondiþionatã, puternicã, realã, fantasticã, nostalgicã, vie de Teatrul Tineretului, de Piatra Neamþ a celor care au fost actori ai T.T.-ului. Emoþia lor sincerã, bucuria întîlnirii cu prietenii, actori ºi neactori, dar ...pietreni, amintirile, glumele, bîlbele, vorbele de duh - toate adunate într-un vîrtej, într-un dialog al prieteniei ºi al respectului profund pentru oameni, pentru o urbe care nu e Centru Universitar, nu are Filarmonicã, Operã de Stat, alte instituþii profesioniste de spectacol, dar care are spirit, iubeºte Teatrul ºi pe slujitorii lui.
Sînt, desigur ºi nemulþumiri: cutare spectacol e anulat din motiv de... picior în ghips, cutare nu a gãsit decît bilet la balcon sau... deloc, cutare a venit prea devreme la un spectacol ºi a mai aºteptat o jumãtate de orã pînã s-a fãcut de 10 ºi 30, un copil ºi-a rupt un nasture, aplaudînd prea frenetic, ba chiar aud cã s-a distrus ºi un scaun.
Pentru cã aceastã ediþie a festivalului a însemnat ºi o incredibilã cerere de bilete ºi locuri, toate spectacolelele fãcînd salã plinã. Am auzit oameni respectabili cerînd un loc... în picioare, ca la trenurile rapide, cînd trebuie sã ajungi neapãrat undeva, unde te aºteaptã o mare bucurie sau o mare nenorocire. Dumitru Olariu, cel care gestioneazã fiecare loc din festival, ofteazã cu înþelepciune: Bilete am mai avea, dar nu mai sînt locuri!
Dar, nu-i nimic, vine urmãtoarea ediþie. Dintre toþi cei care au trecut deja prin festival, trupe, regizori, cronicari, nimeni nu a spus cã nu va veni ºi la anul. Dupã cum absolut toþi remarcã deosebita cãldurã a publicului pietren, exigenþa sa, condiþiile de cazare ºi de masã.
Deocamdatã nu se cunosc laureaþii.
Dar, cu siguranþã, nici învingãtorii, nici învinºii nu vor fi triºti duminicã seara.
Pentru cã, în acest festival, toþi au fost învingãtori, toþi au cîºtigat cîte ceva.
Ne-am umplut pentru încã un an bateriile - exclama satisfãcut un spectator la ieºirea de la spectacolul cu Gaiþele. Sînt sigur cã nu se gîndea la bateriile de lanternã sau la cele dintr-un restaurant, chiar de cinci stele.

Articol afisat de 1583 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian STROCHI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective