Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

CRIMÃ PRESCRISÃ

• autorul sau autorii unei crime sãvîrºite în 1995 nu mai rãspund în faþa legii • este vorba despre o infracþiune care a provocat moartea unei bãtrîne din Bodeºti • chiar dacã, astãzi, cineva s-ar autodenunþa pentru faptã, nu ar putea fi sancþionat, decît cel mult moral • în cauzã au existat suspecþi, dar vinovãþia nu a putut fi probatã •

În judeþul Neamþ, din 1990 ºi pînã acum, în statistici figureazã mai multe omoruri cu autor necunoscut, fãptaºii nefiind descoperiþi. Cã ei se aflã în libertate nu înseamnã cã au sãvîrºit crime perfecte, în multe cazuri ei fiind cunoscuþi de anchetatori. Dar, probatoriile în aceste speþe nu au permis trimiterea în judecatã a bãnuiþilor, totul rezumîndu-se la date despre fãptaº.

Procurorii Parchetului Judeþean Neamþ au închis un dosar cu AN din 1995, pentru infracþiunea de loviri cauzatoare de moarte, deoarece fapta s-a prescris. Pînã la împlinirea termenului de încetare a rãspunderii penale, nu au fost descoperiþi autorii uciderii Anei Gavrilescu, din Bodeºti. De astãzi înainte, chiar dacã cineva ar face o recunoaºtere publicã referitoare la uciderea victimei, aceasta nu ar mai avea nici o relevanþã din punct de vedere penal. Cel mult, ucigaºul ar putea fi sancþionat moral, de societate, dar nu ar mai putea face, în nici un caz, închisoare. Victima, Ana Gavrilescu, de 60 de ani, a decedat la Clinica de Neurochirurgie Iaºi, pe 6 mai 1995. Raportul medico-legal de la acea datã a stabilit faptul cã moartea a fost violentã ºi s-a datorat comei cerebrale, consecinþa unei contuzii cerebrale medii, complicatã în evoluþie cu o bronhopneumonie.
Dar, iatã care a fost firul evenimentelor. Victima ºi soþul sãu, Costache, locuiau în Bodeºti, relaþiile deteriorîndu-se, în timp. Tensiunile acumulate au fost extinse ºi asupra vecinilor, iscîndu-se discuþii referitoare la vecinãtãþi, pãmînt sau animale. Soþul victimei a depus, în aprilie 1995, o plîngere la Parchet în care arãta cã femeia ar fi fost lovitã de un vecin, Petru Bizu. Dupã acest incident, ea a obþinut un certificat care atesta cã a suferit leziuni care necesitau, pentru vindecare, 7-8 zile de îngrijiri medicale. Ana Gavrilescu s-a întors acasã, dar starea ei nu s-a ameliorat, a ajuns la spital, iar, în scurt timp, a fost transferatã în stare de comã la Iaºi. Decesul s-a produs pe 6 mai 1995. „Pe 17 aprilie 1995, victima, Ana Gavrilescu, a fost lovitã de persoane necunoscute care i-au provocat leziuni ce au dus, în cele din urmã, la deces. Deºi, în cauzã, s-au efectuat cercetãri împotriva lui Petru Bizu, un vecin al victimei, acesta a fost, ulterior, scos de sub urmãrire penalã, deoarece nu s-a putut dovedi vinovãþia acestuia. Cauza a fost, apoi, înregistratã ca fiind cu autori necunoscuþi. S-au efectuat multiple verificãri pe linia descoperirii autorului, acesta nu a fost identificat, în cauzã împlinindu-se termenul de prescripþie a rãspunderii penale“, a declarat procurorul criminalist Alexandru Togan. Urmãrirea penalã s-a axat, la acea vreme, pe douã piste. Au fost suspecþi ca autori atît membrii familiei lui Petru Bizu, cît ºi Costache Gavrilescu, soþul. Dar, nu s-a putut dovedi fãrã dubiu vinovãþia uneia din pãrþi. „Din modul cum a fost lovitã victima, din natura leziunilor descrise atît în certificatul medico-legal, cît ºi în raportul legal de necropsie, a rezultat cã femeia a fost victima infracþiunii de loviri cauzatoare de moarte. Autorul nu a urmãrit uciderea victimei, de o constituþie firavã, ci numai vãtãmarea ei, dar leziunile provocate s-au complicat, intervenind decesul“, se aratã în referatul cauzei. Ani în ºir de la moartea femeii, soþul a continuat sã caute un vinovat ºi a fãcut nenumãrate plîngeri la organele de urmãrire penalã.
Termenul de prescripþie pentru aceastã infracþiune, în legislaþia de la acea vreme, era de 8 ani, perioadã care a curs de la data la care cauza a fost înregistratã cu autori necunoscuþi. Adicã, din martie 1998, cînd cele douã piste urmãrite nu au dat roade ºi s-a dispus încetarea urmãririi penale.

Ucigaº de copii în libertate
Aceasta este a doua crimã, din 1990 încoace, care s-a prescris fãrã ca ucigaºul sã rãspundã în faþa legii. Prima, uciderea unei copile de numai 6 ani, s-a prescris la jumãtatea anului trecut. Drama pãrinþilor a început pe 20 mai 1990, cînd au reclamat dispariþia fiicei, Mihaela Aghiorghiesei. Copilul se juca în faþa blocului ºi ultima datã a fost vãzutã în jurul orei 14. Au fost sesizaþi oamenii legii, dar fãrã nici un rezultat. La mai puþin de o lunã, pe 12 iunie 1990, cadavrul micuþei a fost descoperit în albia rîului Cuiejdi. Trupul nu mai avea o mînã ºi prezenta numeroase plãgi înjunghiate în torace, membre ºi în zona suprapubianã. De la data sãvîrºirii faptei ºi pînã la data prescrierii, anchetatorii au concluzionat cã omorul a fost comis în altã parte ºi cã, ulterior, cadavrul a fost aruncat în amonte de locul unde a fost descoperit. Procurorii ºi poliþiºtii au avut ºi un suspect - un individ care, ulterior, a fost condamnat la o pedeapsã cu închisoarea pentru tentativã de viol împotriva unei fetiþe de 6 ani. Anterior omorului, acelaºi individ ispãºise o pedeapsã de cîþiva ani pentru un viol comis împotriva unei minore de 7 ani. Pentru toþi cei implicaþi în acest caz, frustrant a fost faptul cã au avut un suspect pe care, din pãcate, nu au avut probe suficiente pentru a-l incrimina. În ambele cazuri, cel mai mare duºman a fost trecerea timpului.
În acest moment, mai sînt 9 crime cu autori necunoscuþi. În 1997, Brînduºa Tofan, în vîrstã de 21 de ani, a fost gãsitã moartã într-o baltã de sînge în halta Sãvineºti. Tînãra a fost ucisã cu sînge rece, cu cinci lovituri de cuþit, dintre care una i-a secþionat artera jugularã. Un alt omor cu AN a fost sãvîrºit în luna octombrie 1999. ªtefan Enache, în vîrstã de74 de ani, din satul Pînceºti, comuna Poienari, a fost ucis cu mai multe lovituri de topor aplicate în zona pieptului. Unul din cele mai controversate cazuri, în care nu existã nici cea mai vagã idee în privinþa ucigaºului s-a petrecut în noaptea de 11 spre 12 mai 2000, cînd Vasile Calalb din Roman a fost ucis cu o ºurubelniþã de un hoþ care voia sã-i spargã maºina. ªi uciderea în vara anului trecut, a Lucreþiei Bîzgan, din Podoleni a rãmas nepedepsitã. Încã.

Articol afisat de 3014 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective