Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Spitalul Judeþean, la un pas de infarct

Spitalul Judeþean, la un pas de infarct

• din cauza subfinanþãrii, cea mai mare unitate sanitarã din judeþ riscã sã intre într-o situaþie criticã • de cîteva zile, rezervele de medicamente, materiale sanitare ºi reactivi s-au subþiat simþitor • fãrã o finanþare conformã cu necesarul cadrele medicale, riscã sã nu-ºi poatã desfãºura activitatea în condiþii optime •

Spitalul Judeþean de Urgenþã (SJU) Neamþ este la un pas de a intra în colaps financiar, din cauza fondurilor insuficiente de care a dispus, în primele trei luni ale acestui an. Asemenea tuturor furnizorilor de servicii medicale ºi farmaceutice din judeþ, ºi SJU Neamþ a primit, de la Casa de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamþ, o sumã reprezentînd media celor alocate anul trecut.
Dacã, pînã la finele sãptãmînii trecute, stocurile de medicamente, materiale sanitare, reactivi ºi alte lucruri absolut necesare desfãºurãrii, în condiþii optime, a actului medical erau satisfãcãtoare, de cîteva zile încoace, situaþia s-a schimbat, iar rezervele au început sã se subþieze. Conducerea celei mai mari unitãþi sanitare din judeþ susþine cã, în condiþiile în care, pînã la apariþia Contractului Cadru pe 2006, sumele primite sînt mai mici decît necesarul, singura ºansã de redresare financiarã fiind reprezentatã de regularizarea fondurilor, care se face, de obicei, în cursul lunii aprilie.
„ÃŽn baza actelor adiþionale la contractul semnat, anul trecut, între noi ºi Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamþ, noi am primit, lunar, fonduri mai mici decît necesarul. ÃŽn timp ce, de la începutul acestui an, preþurile la medicamente, gaz, apã, energie electricã au crescut, costul pe caz rezolvat, în funcþie de care sîntem noi finanþaþi, a rãmas la fel ca anul trecut.
Pe de altã parte, cu toate cã, în februarie ºi martie, am efectuat mai multe servicii medicale decît am contractat cu Casa de Asigurãri, banii nu îi primim decît atunci cînd se face regularizarea trimestrialã a fondurilor. ÃŽn cazul în care intrarea în vigoare a Contractului Cadru pe 2006 întîrzie mai mult de o lunã, aºa cum se aude, ºi noi vom fi în continuare subfinanþaþi, riscãm sã ajungem într-o situaþie criticã“, a declarat doctorul Stelian Ghiþã, directorul general al SJU Neamþ.
Potrivit aceleiaºi surse, începînd din februarie, au fost puse în aplicare acte normative care prevedeau creºterea salariilor cu 5% la toþi angajaþii unitãþii, alocarea de alte sporuri la anumite categorii de salariaþi.
Sume mari de bani au fost plãtite de cãtre Spitalul Judeþean de Urgenþã Neamþ ºi pentru utilitãþi, în cursul lunii februarie. Numai pentru consumul de gaz metan din luna februarie, au fost achitaþi 2 miliarde de lei, iar pentru energie electricã ºi apã - cîte 600 de milioane de lei.
„La ora actualã, necesarul nostru lunar este de aproximativ 32 de miliarde de lei, iar de la CAS Neamþ primim doar 26 de miliarde de lei. Pînã acum, salariile s-au luat la timp, bonurile de masã au fost date la timp, dar, de acum încolo, situaþia se va schimba în rãu, dacã nu vom fi finanþaþi conform necesarului. Cel mai grav este cã vom ajunge sã nu mai avem cu ce ne face treaba, sub aspectul actului medical“, a conchis doctorul Stelian Ghiþã, directorul general al SJU.

Articol afisat de 1613 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective