Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Ferestre spre Europa“, la „Spiru Haret“

• ieri, o manifestare dedicată Zilei Europei a fost organizată de elevii de la Liceul Comercial și Cartianu • alte manifestări sînt programate la Biblioteca Județeană •

Liceul Comercial „Spiru Haret“ (fosta Școală nr. 12) și Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ au organizat, ieri, o activitate desfășurată sub genericul „Ferestre deschise spre Europa“. Acțiunea a început cu dezbaterea „Constituția este o necesitate pentru construcția UE“, realizată de elevii de la Clubul de dezbateri a Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu“, după care cei ai Liceului Comercial au prezentat informațiile dobîndite anul trecut, cu ocazia schimbului cultural-sportiv cu unități școlare din Franța.
„Activitatea a avut un impact deosebit asupra participanților, pentru că elevii de la «Spiru Haret» au înțeles care e tehnica unei dezbateri, au căpătat cunoștințe noi despre Constituție și despre integrarea europeană, iar cei de la Colegiul Tehnic «Gheorghe Cartianu» au aflat lucruri interesante, prezentate și ilustrate cu imagini, despre orașe și țări europene, obiective turistice, economice, obiceiuri și tradiții. În final, s-au formulat concluzii privind modul în care tinerii, alături de toți ceilalți cetățeni, trebuie să fie pregătiți pentru integrare“, a declarat profesor Elena Oboroceanu, directorul Liceului Comercial „Spiru Haret“ Piatra Neamț.
Astfel de acțiuni au avut loc pe 23 martie, pe 2 mai, dar se vor desfășura în continuare, pînă pe data de 1 iunie. Elevii celor două unități de învățămînt și-au propus să continue activitățile comune, acestea bucurîndu-se de un ecou deosebit în rîndul lor. Una dintre problemele abordate a fost necesitatea purtării uniformei, iar elevii chiar s-au antrenat serios în discuțiile legate de necesitatea introducerii sale.
Pe lîngă dezbateri și schimburi de informații, vor fi organizate concursuri de artă plastică pe tema integrării europene, dar și nelipsitele competiții pe asfalt. Organizatatorii se așteaptă la o participare numeroasă din partea elevilor, datorită premiilor consistente puse în joc.

Astăzi, la Biblioteca Județeană
Cu prilejul Zilei de 9 Mai, Ziua Europei, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ din Piatra Neamț organizează astăzi, începînd cu ora 13, o serie de manifestări menite să asigure o mai bună cunoaștere, la nivelul comunității, a principalelor aspecte legate de Uniunea Europeană.
Astfel, la ora 13, în cadrul Secției de împrumut carte pentru copii, sub genericul „Sîntem români - sîntem europeni“, va avea loc un concurs pe teme europene între echipe ale Școlilor nr. 2, nr. 6 și Grupul Școlar nr. 9 „Dimitrie Leonida“. Elevii participanți, coordonați de prof. Margareta Simionel, semnează și o expoziție de grup cu desene avînd tematică europeană.
La ora 14, în cadrul Filialei nr. 2 Mărăței, sub genericul „Ziua Porților Deschise“, elevii clasei a IX-a C din cadrul Grupului Școlar „Gheorghe Cartianu“, sub îndrumarea prof. Marinela Baba, vor participa la un colocviu susținut de Valeriu Eutușianu, președintele Asociației „Pro Basarabia și Bucovina“, cu tema „ABC-ul integrării europene“.
Tot la ora 14, Centrul Regional de Informare Europeană din cadrul Bibliotecii Județene organizează, cu prilejul implementării proiectului „Dialoguri pentru democrație“, o dezbatere care urmărește informarea celor prezenți în legătură cu oportunitățile de informare și documentare europeană oferite Regiunii Nord-Est, activitatea Asociației Naționale Împotriva Corupției, Abuzurilor și pentru Drepturile Omului (ANICADO), legislația europeană privind drepturile omului, cetățenia europeană în viziunea etnicilor maghiari și rromi. Vor mai fi prezentate posibilitățile românilor de a călători în Uniunea Europeană după aderare și riscurile privind libertatea de mișcare în spațiul Uniunii Europene, precum și elemente ale justiției în context european. Vor participa elevi de la Grupul Școlar Economic Administrativ, coordonați de prof. Liviu Rusu, Dănuț Ursachi și Maria Tudor, și de la Colegiul Tehnic „Grigore Cartianu“, sub îndrumarea prof. Iolanda Dumitroaia.

Articol afisat de 1551 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. VASILIU, I. AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective