Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Părintele Iustin este și va rămîne în sufletele noastre ca un mare duhovnic român“

„Părintele Iustin este și va rămîne în sufletele noastre ca un mare duhovnic român“

• pe adresa de e-mail a cotidianului Monitorul continuă să sosească mesaje de susținere pentru părintele Iustin Pîrvu, de la Mănăstirea Petru Vodă • tulburați, oamenii își îndreaptă semnele de întrebare către capii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei • „Ori se vrea scindare în Biserică? Ori cineva se teme că-i scade autoritatea fiindcă nu i se dă ascultare...“, se spune în unul dintre mesaje • „Acest spontan interes nici măcar nu poate ascunde faptul că nu grija pentru starea părintelui Iustin și a obștii sale este mobilul pogorîrii din înaltul Mitropoliei, ci vădite interese nu întru totul ortodoxe!“, este un pasaj dintr-un alt mesaj •

Articolele publicate în ziarul Monitorul, în care am prezentat schimbarea din stăreție a părintelui Iustin Pîrvu, de la Mănăstirea Petru Vodă, continuă să suscite interes. Pe adresa noastră de e-mail continuă să sosească mesaje de la persoane care au avut ocazia să se afle în preajma acestui preot dăruit de Dumnezeu cu harul înțelepciunii și cu o mare iubire pentru aproape, duhovnic pentru credincioși din toată țara, dar și dintre cei plecați în străinătate.
Nedumeriți și tulburați sufletește, cei care ni s-au adresat caută explicații, pun întrebări legate de conjunctura în care a avut loc această schimbare, la care își dau și răspunsul, găsind că este rezultatul intereselor celor de la vîrful Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Mai mult decît orice, însă, ei cer aflarea adevărului din spatele „tăcerii“ care s-a așternut peste acest caz care a provocat tulburare nu doar în Neamț, ci și peste granițele țării. „Legea tăcerii de care scrieți (se face referire la articolul „Legea tăcerii“, la Mănăstirea Petru-Vodă, publicat pe 6 aprilie a.c. - n.r.) nu este decît legea păcii creștine ce fiecare creștin bun o ține și mai ales acum în Postul Sfintelor Paști. Ar trebui să vă întrebați ce caută Mitropolia cu schimbări de genul acesta tocmai acum în Postul Mare, cînd e timp de pocăință, de pace, de smerenie și nu de înscăunări... Și ce caută poliția în acest caz? Care și în monahism ascultarea este pînă la păcat... Cu alte cuvinte, faceți săpături ca să dați de adevăr...“, este unul dintre aceste mesaje.

„Obștea este primul elector, fiind cea mai îndreptățită prin cunoașterea celui pe care-l aleg conducător“
„Din nou, este evident că atributul de masă manipulabilă a poporului prea credul în toată acuratețea bunei lui credințe, se constituie în obiectul unei strategii a acelei epoci de tristă amintire, stare experimentată și cu rezutate probate.
Sînt întrebări simple și logice al căror răspuns scoate la iveală absurdul argumentelor cu care se încearcă a adormi conștiințele treze ale trezvitorilor încă în viață, cu care se încearcă a face din dragostea pînă la sacrificiu pentru omul lui Dumnezeu, o faptă a neascultării... Deci întreb:
Oare sînt legende paginile întregi care copleșesc puterea de suportare omenească cu evocarea suferințelor suportate zi de zi, șaptesprezece ani de către acest neputincios acum părinte Iustin? Oare puțini sînt cei care și-au pus oasele la temelia bisericilor pentru care nu a iconomisit Domnul ca pentru acest părinte Iustin, care iată-l acum socotit neputincios. Oare nu om a fost acela care a ieșit biruitor din locul acela care simula iadul? Ba bineînțeles că este același om! Și-atunci, dacă Domnul a hotărît astfel la ceasul cînd alții au căzut ca spicele, oare va fi acum neputincios Însuși Domnul să-l întărească, să-l apere, să-l sfatuiască, la tot lucrul bun, mîntuitor pentru el și pentru păstoriții lui? Nicidecum!
Apoi, întreb: de ce atîta bunăvoință abia acum, după ce 16 ani nimeni din mai marii clerului n-a vrut să știe sau să se știe despre părintele Iustin și obștea sa. Acest spontan interes nici măcar nu poate ascunde faptul că nu grija pentru starea părintelui Iustin și a obștii sale este mobilul pogorîrii din înaltul Mitropoliei, ci vădite interese nu întru totul ortodoxe! Niciodată, în anii ăștia de existență modestă și cuminte, cînd cei care au venit la Petru Vodă au contribuit cu puținul lor, sau cu darul lor la, spre exemplu, pictarea bisericii așa cum nu mai este o alta în țară, la dotarea mănăstirii sau cu alte fapte binecuvîntate, negreșit, toți, au făcut acestea spre slava lui Dumnezeu și pentru părintele Iustin! Niciodată mai marii clerului n-au trimis un cuvînt de bunăvoință, de binecuvîntare, de înțelegere, de mîngîiere...
Dintru începuturi, din cîte știu, în monahism, starețul este un simbol mobilizator, un susținător al duhului obștii spre cele lucrătoare pentru viață veșnică și nu un simplu administrator care dacă nu absolvă examenul de capacitate decade din funcție!
Și iarăși, să fim serioși: dacă părintele urmărea să-și invalideze potențialul de stareț, se grijea cu înțelepciunea dată de starea de rugăciune, să așeze lucrurile din timp, astfel ca nici obștea sa, nici ceilalți care-l cunosc și-l iubesc să nu considere acesta ca un lucru nefiresc, ci dimpotrivă o voire la vreme potrivită. Obștea este primul elector, fiind cea mai îndreptățită prin cunoașterea celui pe care-l aleg conducător, iar acceptarea de către episcopul locului vine doar să întărească această alegere, nicicum nu poate fi canonică o impunere de stareț. Și-apoi, în istoria monahismului există exemple de stareți care și-au împlinit misiunea de păstorire desăvîrșită, chiar fiind plini de neputințe trupești!“

„La bătrînețea înțelepciunii Părintelui Iustin nu vor putea ajunge...“
„Am fost martorul evenimentelor. Nu sunt deformări în cele prezentate. Mai trist este că ungerea noului stareț s-a făcut, se pare, în intervalul de timp cît înalții de la Iași așteptau mascații pentru a fi protejați la plecare.
Opinia mea este că se știa la nivel înalt că înlocuirea părintelui Iustin va genera nemulțumiri în rîndul credincioșilor și, cu toate astea, s-a forțat numirea altui stareț fără a prezenta argumente credibile pentru populație. Momentul ales pentru înlocuirea starețului arată că au primat interesele administrative riscîndu-se cu bună știință pata ce se va arunca peste credința ortodoxă și organizarea monahală în Postul Paștelui“.

„Numele meu este Ilina Petrișor Ovidiu, sînt profesor de religie la Colegiul Național Elena Cuza din Craiova și mă adresez în calitate de ucenic (nevrednic) al părintelui Iustin care, după cît știți, trece prin momente deosebit de grele.
Eu îl cunosc pe părintele de peste 10 ani și încă mă spovedesc la sfinția sa. Nu am stofă de apărător al unui sfînt, dar consider că este de datoria mea să lupt pentru adevăr. Aș dori ca și dumneavoastră să mă sprijiniți în acest demers. (...) Eu însumi am luat parte la mișcarea de revoltă, despre care s-a scris în Monitorul de Neamț și în România Liberă. Lumea este confuză, crezînd că părintele este cel care a înaintat «demisia», lucru fals, însă părintele nu poate să nu «asculte» de mitropolitul Daniel și să dea o pildă de neascultare. (...) Vă dați seama? Parcă îi văd pe cei de la mitropolie cum s-au ascuns de frica oamenilor în chilia părintelui și cum îl sileau cu vorbe dure pe părintele să iasă afară în ploaie (a plouat puțin cu grindină) să potolească mulțimea, în timp ce ei stăteau ca lașii“.

„Zguduitor articolul dvs. E trist că în Postul Mare se întîmplă așa ceva. Dar totul e cu îngăduința Domnului... Părintele Iustin este și va rămîne în sufletele noastre ca un mare duhovnic român, indiferent de cei care găsesc motiv că e... prea bătrîn... Le va veni și lor rîndul să îmbătrînească ... dacă nu sînt, deja, peste 50 ani... Dar la bătrînețea înțelepciunii Părintelui Iustin nu vor putea ajunge... Să ne rugăm Domnului pentru unire și iertare... Important e că dvs. și credincioșii au dovedit unire în fața celor care l-au dat jos pe părintele... și mai mult decît atît, iubirea neprețuită cu care e înconjurat marele nostru duhovnic, părintele Iustin“.

„Faceți foarte bine să îl sprijiniți pe părintele Iustin; locuiesc în Italia și sînt indignat de deciziile luate de mai-marii Bisericii. Sînt de acord cu dvs. și cu cei ce îl susțin“.

Articol afisat de 1679 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica Neamțu)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective