Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Compromis rușinos la Mănăstirea Petru Vodă

Compromis rușinos la Mănăstirea Petru Vodă

• Mănăstirea Petru Vodă va avea doi stareți • părintele Iustin Pîrvu este stareț onorific, iar părintele Lavrentie Carp, administrativ • Monitorul a avut dreptate: pe 25 mai, Lavrentie Carp a demisionat din funcție, dar demisia i-a fost refuzată de Mitropolitul Daniel •

Mănăstirea Petru Vodă are doi stareți: unul onorific, părintele Iustin Pîrvu, și altul administrativ, părintele Lavrentie Carp. Aceasta a fost soluția de compromis găsită de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, după ce schimbarea starețului care a întemeiat Mănăstirea Petru Vodă, Iustin Pîrvu, a fost dezaprobată de către mii de credincioși și de obștea mănăstirii. De asemenea, așa cum Monitorul a scris încă din ediția de ieri, noul stareț, Lavrentie Carp, și-a prezentat demisia, pe 25 mai, însă aceasta nu a fost aprobată. Conform unor surse neoficiale din cadrul Bisericii, în demisia înaintată ierarhilor săi, Lavrentie Carp ar fi vorbit despre faptul că dorește să se retragă de bunăvoie, pentru că nu ar vrea să îi ia locul părintelui Iustin, și crede că nici altcineva nu i-ar putea lua locul. De asemenea, în actul amintit, s-ar mai face vorbire despre faptul că părintele Iustin nu ar putea fi înlocuit din stăreție nici în practică - el fiind cel care știe rostul lucrurilor din această mănăstire, pe care a întemeiat-o - dar nici din inimile oamenilor. La acestea, s-ar mai adăuga faptul că viețuitorii mănăstirii, credincioșii, ctitorii și binefăcătorii ei l-ar dori pe părintele Iustin ca stareț pînă la sfîrșitul vieții sale. Cert este că demisia a fost refuzată, iar mănăstirea va fi condusă, așa cum am arătat, de doi stareți, după cum reiese din comunicatul de presă al Mitropoliei. Cît de mult va mulțumi această soluție de compromis pe credincioșii și pe membrii obștii care au cerut revenirea în fruntea Mănăstirii Petru Vodă a părintelui Iustin, rămîne de văzut. De altfel, Monitorul invită pe cei interesați să-și exprime opiniile pe această temă trimițînd mesaje sau scrisori pe adresa redacției. Revenind la comunicatul Mitropoliei, doar cîteva nedumeriri. Se spune în documentul menționat că „părintele Iustin Pîrvu a fost îndemnat să explice credincioșilor că Mitropolia Moldovei și Bucovinei respectă dorința Cuvioșiei Sale de a avea ca ajutor în administrarea mănăstirii pe părintele Lavrentie Carp“.
Oare decizia Mitropoliei nu este ea însăși suficientă pentru a-i convinge pe credincioși și mai este nevoie să fie întărită de părintele Iustin?!
A doua nedumerire rezidă din următoarea formulare: „s-a mai precizat în cursul audienței (de către cine? - n.red) că mănăstirile nu se conduc de către mireni“. Oare au vrut mirenii să conducă Mănăstirea Petru Vodă sau au cerut doar ca opinia lor să fie ascultată atunci cînd starețul, care prin munca sa și a călugărilor de acolo au zidit acea perlă a ortodoxiei, a fost înlocuit pentru un motiv care nu a convins aproape pe nimeni dintre cei care îl cunosc pe părintele Iustin?
Iar ca o ultimă întrebare: S-a mai auzit pînă acum de doi stareți și o singură mănăstire? Vă prezentăm în continuare, integral, comunicatul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Comunicat de presă privind situația Mănăstirii Petru Vodă, din județul Neamț

Astăzi, 31 mai 2006, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a primit în audiență pe P. Cuv. Protos. Iustin Pîrvu și pe P. Cuv. Ierom. Lavrentie Carp de la Mănăstirea Petru-Vodă. Întrucît Ierom. Lavrentie Carp și-a înaintat demisia din postul de stareț al Mănăstirii Petru-Vodă în data de 25 mai 2006, IPS Mitropolit Daniel s-a consultat cu Pr. Iustin Pîrvu în această privință și nu a aprobat demisia, deoarece Părintele Iustin are nevoie de ajutor pe plan administrativ pentru a se putea dedica mai mult lucrării de părinte duhovnicesc al obștii monahale și al credincioșilor care vin la mănăstire. De asemenea, s-a hotărît ca toată corespondența oficială să fie semnată de părintele Iustin Pîrvu, în calitate de stareț onorific, și de Ierom. Lavrentie Carp, în calitate de stareț administrativ. Părintele Iustin Pîrvu a fost îndemnat să explice credincioșilor că Mitropolia Moldovei și Bucovinei respectă dorința Cuvioșiei Sale de a avea ca ajutor în administrarea mănăstirii pe părintele Lavrentie Carp, mai ales că Mănăstirea Petru-Vodă susține și activități social-caritative de îngrijire a bătrînilor și a copiilor săraci. S-a mai precizat în cursul audienței că mănăstirile nu se conduc de către mireni, iar Centrul eparhial poartă responsabilitatea numirii conducerii mănăstirilor și schiturilor, încurajînd activitățile duhovnicești din aceste așezăminte monahale, precum și buna lor administrare.
Secretariatul Centrului Eparhial Iași.

FOTO: Părintele Iustin starețul Mănăstirii Petru Vodă

Articol afisat de 11392 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de dani la data 01.06.2006 07:16
Fixatia unora
Nu stiu ce e asa greu de realizat cine a precizat ca "mãnãstirile nu se conduc de cãtre mireni". Oare cine a semant comunicatul? Si pana in una alta, daca toti mirenii si-ar da cu parerea despre mersurile din manastire, ar fi multe de spus nu? Dar revin: Orice titlu bisericesc, manastiresc sau administrativ ar avea sau nu Parintele Iustin, oare i-ar lua ceva din intelepciune sau sfintenie. Mie mi se pare o lupta inutila pentru ca forta parintelui Iustin nu sta in functia sa ci in capacitatea sa de a ajunge la oameni si in oamenii care schmibati de cuvintele sale impart mai departe faptele cele bune. Asa putem arata ce merita parintele Iustin, recunostinta si smerenie.
Adăugat de muntele la data 01.06.2006 11:13
pai iustin
Fratilor! s-a gandit cineva care sunt randuielile Bisericii in aceste cazuri? cine face legea legea aici, Hristis si sfintii care au lasat randuieli precise in aceste cazuri , sau mofturile unora, fie ei credinciosi sau clerici? E ceva putre la mijloc, Par Iustin trebuia ascultat de la inceput, daca nu i-a fost accetpata demisia de popor si monahi si punerea par lavrentie ca staret, inseamna ca nu au incredere in el ca om duhovnicesc, ci-l, cu voie sau fara voie il socotresc slab.

Se face prea multa politica pietista aici, si se lasa de-o parte disciplina si randuielile Bisericii lasate prafuite pe rafturi.

Domnul cu toti!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective