Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 1 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Afinități (s)elective

Afinități (s)elective

• Gheorghe A.M. Ciobanu - „Mileniul trei pe portativ: Ontifonismul“

Sala „Cupola“ a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ din Piatra Neamț a găzduit, marți seară, o manifestare de înaltă ținută. Este vorba despre lansarea volumului omului de cultură romașcan Gheorghe A.M. Ciobanu - „Mileniul trei pe portativ: Ontifonismul“ - apărut în Colecția „Harpha“ a Editurii „Mușatinia“ din Roman.
Despre personalitatea și opera autorului, cît și despre această cea mai nouă lucrare a sa au vorbit editorul Emilia Țuțuianu, ing. Valeriu Dâm și lector univ. Radu Oțel.
Apărută în condiții grafice de excepție, volumul lui Gheorghe A.M. Ciobanu, subintitulat „Constelații“ și care inaugurează un proiectat triptic pe această temă, constituie fundamentarea unei propuneri de tehnică a compoziției absolut originală, prin statuarea unui întreg și consistent sistem de moduri și scări izvorîte din relația sunetelor cu ontologia, prin urmare, existența umană.
Particularitățile acestui demers au fost foarte bine subliniate de către compozitorul Liviu Dănceanu în prefața lucrării: „În fond, ontifonismul reprezintă eboșa unei metafizici a clasificărilor «hors temps» (în terminologia lui Xenakis) cu posibile implicații în re-configurarea morfologiei și sintaxei muzicale. Autorul resimte chiar necesitatea unor forje ori polisări terminologice (modalație, preofonie, reofonie, arcofonie etc.) capabile să creeze grele consecințe în cîmpul epistemologiei și hermeneuticii artei sunetelor. Dar, fără îndoială, cartea profesorului Gheorghe A.M. Ciobanu (prima dintr-un original și vizionar triptic) nu ar fi putut păși dintr-o fază virtuală, într-una actuală, în absența unei tulburătoare iubiri. O dragoste nesfîrșită pentru muzică, prin care autorul pare a fi simțit că a cedat, cu voia lui, ceea ce îi era destinat doar sieși. O dragoste născută poate din nevoia de a ieși din el însuși. Ori din frenezia de a se transforma funciar în obiectul iubit, de a se înfrumuseța unul pe altul într-un act care devine un fapt artistic, și care scormonește nu știu ce sursă a infinitului propriu. O dragoste fatală fără de care Ontifonismul n-ar mai fi fost o carte atît de convingătoare și de seducătoare. Sau n-ar mai fost deloc...“
Manifestarea a fost augmentată sonor printr-o suită de concerte preclasice susținută de Orchestra de cameră a Facultății de Muzică din Piatra Neamț, dirijată de Kallo Ildiko, și avîndu-i ca soliști pe violoniștii: Cristina Buhăceanu, Răzvan Vasile, Ștefan-Iustin Ciuche, Consuela Huștiuc, Elena Ilău și chitaristul Iulian Stoica.
FOTO: Gheorghe A.M. Ciobanu

Articol afisat de 1721 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective