 Afinități (s)elective
• Gheorghe A.M. Ciobanu - „Mileniul trei pe portativ: Ontifonismul“ Sala „Cupola“ a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ din Piatra Neamț a găzduit, marți seară, o manifestare de înaltă ținută. Este vorba despre lansarea volumului omului de cultură romașcan Gheorghe A.M. Ciobanu - „Mileniul trei pe portativ: Ontifonismul“ - apărut în Colecția „Harpha“ a Editurii „Mușatinia“ din Roman.
Despre personalitatea și opera autorului, cît și despre această cea mai nouă lucrare a sa au vorbit editorul Emilia Țuțuianu, ing. Valeriu Dâm și lector univ. Radu Oțel.
Apărută în condiții grafice de excepție, volumul lui Gheorghe A.M. Ciobanu, subintitulat „Constelații“ și care inaugurează un proiectat triptic pe această temă, constituie fundamentarea unei propuneri de tehnică a compoziției absolut originală, prin statuarea unui întreg și consistent sistem de moduri și scări izvorîte din relația sunetelor cu ontologia, prin urmare, existența umană.
Particularitățile acestui demers au fost foarte bine subliniate de către compozitorul Liviu Dănceanu în prefața lucrării: „În fond, ontifonismul reprezintă eboșa unei metafizici a clasificărilor «hors temps» (în terminologia lui Xenakis) cu posibile implicații în re-configurarea morfologiei și sintaxei muzicale. Autorul resimte chiar necesitatea unor forje ori polisări terminologice (modalație, preofonie, reofonie, arcofonie etc.) capabile să creeze grele consecințe în cîmpul epistemologiei și hermeneuticii artei sunetelor. Dar, fără îndoială, cartea profesorului Gheorghe A.M. Ciobanu (prima dintr-un original și vizionar triptic) nu ar fi putut păși dintr-o fază virtuală, într-una actuală, în absența unei tulburătoare iubiri. O dragoste nesfîrșită pentru muzică, prin care autorul pare a fi simțit că a cedat, cu voia lui, ceea ce îi era destinat doar sieși. O dragoste născută poate din nevoia de a ieși din el însuși. Ori din frenezia de a se transforma funciar în obiectul iubit, de a se înfrumuseța unul pe altul într-un act care devine un fapt artistic, și care scormonește nu știu ce sursă a infinitului propriu. O dragoste fatală fără de care Ontifonismul n-ar mai fi fost o carte atît de convingătoare și de seducătoare. Sau n-ar mai fost deloc...“
Manifestarea a fost augmentată sonor printr-o suită de concerte preclasice susținută de Orchestra de cameră a Facultății de Muzică din Piatra Neamț, dirijată de Kallo Ildiko, și avîndu-i ca soliști pe violoniștii: Cristina Buhăceanu, Răzvan Vasile, Ștefan-Iustin Ciuche, Consuela Huștiuc, Elena Ilău și chitaristul Iulian Stoica.
FOTO: Gheorghe A.M. Ciobanu
|