Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 1 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Din ciclul „Basmele pietrenilor“ (I). Mãturoiul de argint

A fost odatã, ca niciodatã, pe cînd era bunica fatã ºi hîrtia creponatã, un tipograf silitor, bãiat muncitor, sãritor ºi plin de umor. Glumind într-o doarã, s-a gîndit sã sarã din tipografie, în politichie, sã evolueze ºi sã gestioneze alte linotipuri ºi alte tertipuri, cãci simþea în sine, cã poate fi bine atît pentru el, cît ºi la ºeptel. Astfel, s-a lãsat fotografiat ºi încrãvãtat, pe stîlpi afiºat, la panouri dat, cãci simþea un har, de om gospodar. Cu sau fãrã stare, fini ºi veriºoare, nepoþi ºi nepoate, fãrã a socoate alte rubedenii, alte cumetrenii, au umplut, se pare, secþii de votare ºi, dintr-o suflare, l-au ales primare. Vis-à-vis de Turnul cu ceasul stricat, iatã, tipograful a muncit la stat. ªi s-a pus pe treabã ºi-a fãcut de toate, a-învãþat sãracul ºi mersul pe coate, a schimbat partide, s-a bãtut cu vîntul, a-învãþat vorbirea, tactul ºi cuvîntul, s-a fãcut manager ºi-a luat P.C., a mers la TV-uri, transpirînd, „ºî ci?“, fiindcã, peste alta, una este bine: pentru Piatra Neamþ, totul se cuvine. Umbla printre oameni, era popular, chiar stãtea cu dînºii þinînd un pahar, la audienþe nu erai oprit, basmu'-acesta, frate, pare infinit… Culmea carierei, de primar de-oraº, a fost tot o glumã, de lîngã fãraº, mãturoiul care, niºte caþavenci, i l-au dat drept premiu, nu, n-a fost un clenci! Chiar a fost de bine: un oraº model, strãzile-asfaltate, taxã pe cãþel, pieþele curate, la ºtrand un bordel, rromii în Speranþa ºi-înfrãþiri cu Franþa, Anul Nou în piaþã, o Sirenã-n faþã, chiar dacã-i mai micã, lui ªtefan nu-i stricã. (Nu uitãm, nu noi, acel muºuroi, cu ceas digital, chiar senzaþional, cu cascadã micã care nu mai stricã acest kitsch total, dar municipal).
Ajunºi la acest punct culminant al basmului, respectiv la gratularea municipiului Piatra Neamþ cu premiul „Mãturoiul de argint“, oferit de cãtre „Academia Caþavencu“ celui mai curat oraº din þarã, gîndurile noastre actuale sînt umbrite de o tristeþe iremediabilã. Parcã, niciodatã, Piatra nu a fost aºa de bombardatã. ªi, se pare cã nu mai avem scãpare. Am urmãrit, spre bun exemplu, cu sufletul la gurã, repararea intersecþiei Orion. A durat mult ºi s-a fãcut prost. O adevãratã bãtaie de joc. O cîrpocealã de om puturos. De ceva vreme, sub directa supraveghere a primarului municipiului Piatra Neamþ, venit cu elicopterul de la Primãrie, se reparã bulevardul Decebal (e o glumã, nu o luaþi în serios!), se fac ºi se desfac borduri ºi se tot monteazã scheletele pentru gunoiul ecologic (cam de o jumãtate de an), o adevãratã palmã datã nesimþiþilor care cautã prin gunoaie o bucatã de pîine. Despre alte artere de circulaþie, o sã ne spuneþi dumneavoastrã. Presa localã, pe pagini întregi, color, a prezentat proiecte cu centrul oraºului ºi ceva peluze, a fãcut concurs cu numele gondolei ºi multe altele, mai concrete, la parterele blocurilor. De asemenea, sãptãmînal, stimaþi pietreni, vi se acordã audienþe TV, ceea ce vã scuteºte de folosirea civilizatelor parcãri cu platã din centru, întrucît, dacã veniþi în audienþã la Primãrie, trebuie sã faceþi un CAR. ÃŽn fine, este bine cã ne-am amuzat copios la emisiunea „Vacanþa Mare“, care, se pare, tot cu ªtrandul nostru municipal are ceva ataºare. Salutare!

Articol afisat de 1772 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective